Aszfodéloszformák

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Asphodeloideae szócikkből átirányítva)
Aszfodéloszformák
Sárgagyertya (Asphodeline lutea)
Sárgagyertya (Asphodeline lutea)
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)
Osztály: Egyszikűek (Liliopsida)
Rend: Spárgavirágúak (Asparagales)
Család: Fűfafélék (Asphodelaceae)
Alcsalád: Asphodeloideae
Burnett (1835)
Szinonimák
  • Asphodelaceae Juss. (1789)
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Aszfodéloszformák témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Aszfodéloszformák témájú kategóriát.

Eremurus stenophyllus

Az aszfodéloszformák (Asphodeloideae) a spárgavirágúak rendjébe és a fűfafélék (Asphodelaceae) családjába tartozó alcsalád.

Az alcsaládba több mint egytucatnyi nemzetség tartozik, kb. 800 fajjal. A legismertebb nemzetség a szukkulens Aloe (alternatív írásmód: Aloë) és Haworthia, az Asphodelus (genyőte), az Eremerus (korbácsliliom) és a Kniphofia (fáklyaliliom). A család fajai előfordulnak Afrikában, a mediterrán régiótól Közép-Ázsiáig, egy nemzetség (Bulbinella) pedig Új-Zélandon honos. A legnagyobb változatosság a dél-afrikai fajoknál látható.

A család érdekes molekuláris szünapomorfiája az antrakinonok jelenléte. A lepellevelek és a porzók száma 6, a három termőlevél felső állású magházat alkot.

Rendszertani helyzetük, felosztásuk[szerkesztés]

A korábbi rendszertanok aszfodéloszfélék (Asphodelaceae) néven önálló családként kezelték őket. Az 1998-as APG-rendszertől eltérően a 2003-as APG II már nem ismerte el családnak, de opcionálisan lehetővé tette leválasztását a Xanthorrhoeaceae családról, elismerve, hogy a taxon a spárgavirágúak rendjébe sorolt egyszikűek (monocots) kládjában van. A 2009-es APG III (2009) nem a fűfafélék (Xanthorrhoeaceae) családjának alcsaládjává tette.

A nemzetségek listája

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Asphodelaceae című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]