Aszfodéloszformák

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Infobox info icon.svg
Aszfodéloszformák
Sárgagyertya (Asphodeline lutea)
Sárgagyertya (Asphodeline lutea)
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)
Osztály: Egyszikűek (Liliopsida)
Rend: Spárgavirágúak (Asparagales)
Család: Fűfafélék (Xanthorrhoeaceae)
Alcsalád: Aszfodéloszformák (Asphodeloideae)
Szinonimák
  • Asphodelaceae Juss. (1789)
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Aszfodéloszformák témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Aszfodéloszformák témájú kategóriát.

Eremurus stenophyllus

Az aszfodéloszformák (Asphodeloideae) a spárgavirágúak rendjébe és a fűfafélék (Xanthorrhoeaceae) családjába tartozó alcsalád.

Az alcsaládba több mint egytucatnyi nemzetség tartozik, kb. 800 fajjal. A legismertebb nemzetség a szukkulens Aloe (alternatív írásmód: Aloë) és Haworthia, az Asphodelus (genyőte), az Eremerus (korbácsliliom) és a Kniphofia (fáklyaliliom). A család fajai előfordulnak Afrikában, a mediterrán régiótól Közép-Ázsiáig, egy nemzetség (Bulbinella) pedig Új-Zélandon honos. A legnagyobb változatosság a dél-afrikai fajoknál látható.

A család érdekes molekuláris szünapomorfiája az antrakinonok jelenléte. A lepellevelek és a porzók száma 6, a három termőlevél felső állású magházat alkot.

Rendszerezés[szerkesztés]

A korábbi rendszertanok aszfodéloszfélék (Asphodelaceae) néven önálló családként kezelték. A 2003-as APG II-rendszer már nem ismeri el családként, de lehetővé teszi opcionálisan a Xanthorrhoeaceae családról való leválasztását. Amennyiben a rendszer elismeri, a család a spárgavirágúak rendjében, az egyszikűek (monocots) kládjában található. Ez változás az 1998-as APG-rendszerhez képest, ami határozottan elismerte a családot. Az APG III-rendszer (2009) nem ismeri el a családot, a fűfafélékhez (Xanthorrhoeaceae) sorolja, annak Asphodeloideae alcsaládjaként.

A nemzetségek listája

Források[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Asphodelaceae című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.
  • Podani János. A szárazföldi növények evolúciója és rendszertana (2003). ISBN 963 463 632 2 
  • APweb

További információk[szerkesztés]