Fülepp Kálmán

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Fülepp Kálmán
Fülepp Kálmán 1906-20.JPG

Született 1851. április 10.[1]
Ruszkabánya
Elhunyt1919. szeptember 17. (68 évesen)[1]
Budapest[2]

Szülei Fülepp Lipót
Foglalkozás várospolitikus
A Wikimédia Commons tartalmaz Fülepp Kálmán témájú médiaállományokat.

Fülepp Kálmán (Ruszkabánya, 1851. április 10.Budapest, 1919. szeptember 17.) Budapest egykori főpolgármestere.

Élete, személyisége[szerkesztés]

Budapesten fejezte be tanulmányait. 1873-tól ügyvédi irodája volt. 1877-ben a főváros alkalmazottja lett. 1900-ban tiszti főügyéssz, majd a koalíciós kormány idején, 1906-ban főpolgármester lett, mivel személyében a városházi pártok és az uralkodó is megbízott. 1919. szeptember 17-én hunyt el a román megszállás alatt álló Budapesten. A tanács méltón gondoskodott nyugalmazott főpolgármesteréről: a ferencvárosi templomban felravatalozott hamvait a Kerepesi úti temetőben kijelölt díszsírhelyre temették.

A kortársak jellemzése szerint csendes, finom, halk szavú, igazi úriember volt, "a legangolabb" magyar.

Főpolgármesteri működése[szerkesztés]

Az 1906. május 12-én tartott főpolgármester-választó rendkívüli közgyűlésen a leadott 303 érvényes szavazatból Fülepp 177-et kapott, s így ő lett a következő hat évre a főváros főpolgármestere. Ekkoriban választották meg a város tényleges irányítóját, a polgármestert, Bárczy Istvánt is, akivel új korszak kezdődött a Városházán.

Fülepp főpolgármesteri programjának egyik jelentős újdonsága az volt, hogy a nyereségesen működő közüzemek "községesítését", vagyis fővárosi kezelésbe vételét tervezte. Ez egyben a főváros háztartásának gyökeres átalakítását is jelentette volna. Ő is ígérte a már régen elavult fővárosi törvény reformját és a városi adminisztráció észszerűsítését.

Főpolgármesterként a gyakorlati városigazgatásba nem szólt, nem is szólhatott bele, a következő évek nagy horderejű változásait, az új városfejlesztési elképzeléseket Bárczy polgármester és csapata végezte el.

1912-ben, amikor hatéves mandátuma lejárt, önként lemondott - lemondásra kényszerült - tisztségéről, s visszavonult a magánéletbe.

Sportvezetői tevékenysége[szerkesztés]

Igazi szenvedélye az evezés volt. A Nemzeti Hajós Egyletbe már fiatalon, 1877-ben belépett, s élete végéig tagja maradt. Évtizedekig ő volt az egylet igazgatója, majd elnöke. Fülepp Kálmánt a sporttörténet, mint a magyar evezőssport felvirágoztatóját, s nagy alakját tartja számon.

Források[szerkesztés]

  1. a b https://resolver.pim.hu/auth/PIM55170, Fülepp Kálmán, 2019. november 9.
  2. PIM-névtérazonosító. (Hozzáférés: 2020. június 15.)