Fábián József (református lelkész)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Fábián József
Született1762. február 19.
Alsóörs
Elhunyt1825. január 29. (62 évesen)
Tótvázsony
Állampolgárságamagyar
Nemzetiségemagyar
Foglalkozásalelkész,
esperes
SablonWikidataSegítség

Fábián József (Alsóörs, 1762. február 19.Tótvázsony, 1825. január 29.) református lelkész, veszprémi esperes, a természettudomány népszerűsítője.

Élete[szerkesztés]

Nemesi családból származott. 1779. április 23-ától teológiát hallgatott a Debreceni Református Kollégiumban. Tanulmányai elvégzése után algimnáziumi tanító, majd 1789. szeptember 19-étől főiskolai segédtanár lett. Megtakarított pénzével 1791-ben külföldre ment további ismereteket szerezni, két évet tanult a genfi és a berni egyetemeken. 1793-ban hazatért, egy rövid ideig a nagyszokolyi egyházközösségben hivatali munkákat végzett, később a vörösberényi, majd a tótvázsonyi gyülekezet lelkésze volt. A veszprémi református egyházmegye 1800-ban tanácsbírójául, 1805-ben espereséül választotta.

Lelkészként gondoskodott a gyülekezet építéséről, az egyházi épületek karbantartásáról. Az iskolák számára tankönyvet állított össze. Érdekelte a természettudomány; a vörösberényi lelkészi lakban tudományos szertárat rendezett be különböző fizikai és kémiai eszközökkel, laterna magicával, Cartesius-búvárral, és egy villamos géppel. Ez utóbbi Magyarországon ritkaságnak számított akkoriban. Lelkes ismeretterjesztő volt; minden alkalmat megragadott, hogy népszerűsítse a tudományt és az egészséges életmódot; tudományos könyveket írt, olvasókört szervezett, szorgalmazta a védőoltásokat.

Munkái[szerkesztés]

Szerkesztette és kiadta a Prédikátori Tárházat, az első magyar nyelvű protestáns folyóiratot (Veszprém, Vác, 1805–1808) és ennek folytatását, a Lelki Pásztori Tárházat (Pest, 1818.) II. kötet.

Források[szerkesztés]