Nicolas Appert

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Nicolas Appert
Született1749. november 17.
Châlons-en-Champagne
Elhunyt1841. június 1. (91 évesen)[1][2]
Massy
Állampolgárságafrancia
HázastársaElisabeth Benoist
Foglalkozása

Nicolas Appert aláírása
Nicolas Appert aláírása
A Wikimédia Commons tartalmaz Nicolas Appert témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Nicolas Appert (Châlons-en-Champagne, 1749. november 17.Massy (Essonne), 1841. június 1.), francia cukrász, a konzerv feltalálója.[3]

Találmánya[szerkesztés]

Nicolas Appert a konzerv feltalálója. Az ötlet lényege az volt, hogy „szorosan ledugaszolt, vastag falú üvegpalackokba rakott különféle élelmiszereket hosszabb-rövidebb ideig forrásban lévő vízfürdőben tartott”.[4] Appert bizonyítani nem tudta, csupán feltételezte, hogy a hevítés elpusztítja vagy megváltoztatja „a romlást okozó fermenteket” vagyis az enzimeket (Louis Pasteur csak az 1860-as évek elején bizonyította, hogy a romlást mikroorganizmusok okozzák, amelyek hő hatására elpusztulnak, az edény lezárása pedig megakadályozza új szennyeződések bekerülését.)

Appert üveg „konzervdoboza”

Appert kísérleteinek nagy lendületet adott a francia belügyminisztérium 1795-ös pályázata, amely 12 000 frankot ígért annak, aki megoldja a francia hadsereg élelmiszerellátási problémáit. (Sok francia katona éhen halt és sokan betegedtek meg a C-vitamin hiánya miatt kialakult skorbutban.)

1802 őszén Appert a Párizshoz közeli Massyba költözött, ahol kisebb üzemet nyitott termékei előállítására és forgalmazására. A francia haditengerészek 1807-ben már rendszeresen és nagy mennyiségben fogyasztották Appert tartós ételeit. Amikor egy több mint négy hónapos hajóút után kibontották a korábban gondosan lezárt üvegeket, Appert így lelkesedett: „Amikor kinyitottuk az edényeket, és megkóstoltuk a bennük lévő 18 különféle tartósított élelmiszert, kiderült, hogy mindegyik megőrizte eredeti frissességét, és a tengeri út során a legkevésbé sem romlottak meg”.[4]

1810-ben a feltaláló személyesen – az 1812-es oroszországi hadjáratára készülő – Napóleontól vehette át a tekintélyes pénzdíjat és az Emberiség Jótevője megtisztelő címet.

Appert nem szabadalmaztatta találmányát, csupán egy könyvet írt Valamennyi állati és növényi eredetű anyag több éven át való eltartásának művészete címmel. A francia konzervmester által kitalált módszert egy angol vállalkozó, Peter Durand szabadalmaztatta hazájában 1810. április 25-én. Durand konzervedényként már nemcsak üvegpalackot jelölt meg, hanem cserépedényt és fémdobozt is. A szabadalmat továbbadta két vállalkozónak, Bryan Donkinnak és John Hallnak, akik 1813-ban megnyitották a történelem első komoly, a mai konzervekhez már hasonlító dobozokat gyártó üzemüket.

Források[szerkesztés]

  1. Francia Nemzeti Könyvtár: BnF források (francia nyelven). (Hozzáférés: 2015. október 10.)
  2. Base biographique (francia nyelven)
  3. Jean-Paul Barbier Nicolas Appert inventeur et humaniste, 1994, Paris
  4. a b Farkas József: A hőkezeléses élelmiszer-tartósítás múltja és jelene, 1996

További információk[szerkesztés]