Vicente Calderón Stadion

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Estadio Vicente Calderón szócikkből átirányítva)
Estadio Vicente Calderón
Adatok
Korábbi neve(i)Estadio Manzanares (1966-1971)
ElhelyezkedésMadrid, Spanyolország Spanyolország

Építés éve1966
Megnyitás ideje1966. október 2.
Felújítás éve1982

Felületfüves
Befogadóképesség54 851
Tulajdoni viszonyok
TulajdonosAtlético Madrid
KezelőAtlético Madrid
Az építkezés adatai
ÉpítészJavier Barroso
Miguel Ángel García Lomas
Elhelyezkedése
Estadio Vicente Calderón (Madrid)
Estadio Vicente Calderón
Estadio Vicente Calderón
Pozíció Madrid térképén
é. sz. 40° 24′ 06″, ny. h. 3° 43′ 14″Koordináták: é. sz. 40° 24′ 06″, ny. h. 3° 43′ 14″
Térkép
A Wikimédia Commons tartalmaz Estadio Vicente Calderón témájú médiaállományokat.

A Vicente Calderón Stadion (spanyolul: Estadio Vicente Calderón) Madrid szívében található, a Manzanares folyó mellett. Ez volt az Atlético Madrid otthona. Eredetileg Estadio Manzanares volt a stadion neve, de később Vicente Calderón, a híres Atlético elnök után nevezték el.

A Vicente Calderón Stadionban rendszeresen rendeznek nemzetközi válogatott mérkőzéseket és koncerteket, legutóbb a Rolling Stones lépett fel benne, 2007. június 28-án. A stadion 54 851 néző befogadására alkalmas és 2003-ban megkapta az UEFA-tól az 5 csillagos besorolást.

2007. július 30-án bejelentették, hogy 2010-ben lebontják a stadiont és parkot építenek a helyére. Az Atlético Madrid a Wanda Metropolitano Stadionba költözik, amely része a 2016-os madridi nyári olimpia pályázatnak. A projekt nem valósult meg.

1982-es világbajnokság[szerkesztés]

1982-ben a spanyolországi labdarúgó-világbajnokságon három mérkőzést rendeztek a D csoportból a stadionban.

  • Franciaország 1 – 0 Ausztria
  • Ausztria 2 – 2 Észak-Írország
  • Észak-Írország 1 – 4 Franciaország

A stadion nevei[szerkesztés]

  • 1966–1971 - Estadio Manzanares
  • 1971– - Estadio Vicente Calderón

A stadion búcsúztatója[szerkesztés]

A Vicente Calderónban játszott utolsó UEFA-bajnokok ligája mérkőzésre 2017. május 10-én került sor. Az Atlético de Madrid a városi rivális Real Madrid CF ellen játszott. Az első félidőt az "Atleti" nyerte, de mégsem örülhetett: először Saúl Ñíguez szerzett vezetést, majd Antoine Griezmann talált be büntetőből, így összetettben 3-2 volt a vendégek javára. Azonban a 42. percben Isco talált be, így a "matracosok" esélyei elszálltak. A végeredmény maradt ennyi, így az Atlético de Madrid kiesett a későbbi győztessel szemben.

Az utolsó bajnoki mérkőzést természetesen az Atlético de Madrid játszotta az Athletic Club ellen, aminek három lelkes szurkolója megalapította 1903-ban a madridi klubot. A játékosok emlékezetessé akarták tenni Fernando Torres számára a búcsút: előbb Griezmann, majd Koke adott gólpasszt neki. A 71. percben Iñaki Williams talált be, ezért úgy nézett ki, mégsem Atlético Madrid-játékos rúgja majd az utolsó gólt. Aztán a 88. percben beállt Ángel Correa, aki 1 perccel később eldöntötte a mérkőzést.

Az utolsó mérkőzés egy Spanyol Kupa-döntő volt. A FC Barcelona játszotta a Deportivo Alavés ellen. Bár az első félidő 33. percében gólt lőtt, és egyenlített a vitoria-gasteizi csapat, az erősebb katalánok 3-1- re legyőzték Mauricio Pellegrino együttesét.

További információk[szerkesztés]