Escher Károly

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Escher Károly (Szekszárd, 1890. október 22.Budapest, 1966. február 16.) magyar fotográfus, fotóriporter, operatőr, szakíró.

Élete és munkássága[szerkesztés]

Szekszárdon született, tanulmányait Budapesten végezte. 1909-ben gépgyárakban dolgozott műszaki rajzolóként, 1916-tól filmhíradók és játékfilmek operatőre lett, része volt Damó Oszkár stábjának, ő volt Bródy Sándor: A dada filmváltozatának operatőre is. A húszas évek végére, a némafilm válsága idején felhagy a filmmel, figyelme a fényképezés felé fordul.

1928-tól Az Est-lapok fotóriportere, dolgozik a Pesti Napló képes mellékletének (igazolva a műfaj létjogosultságát), 1939-ben a Híd, majd a Film Színház Irodalom fotósa, 1945-öt követően a Képes Világ, Kis Újság, Képes Figyelő, Hungarian Foreign Trade fotóriportere lett. 1951–52-ben, nyugdíjazásáig a Városépítési Tervező Irodánál dolgozott.

Escher Károly a fotográfia szinte minden területén alkotott: a színházi és színészfényképezés mellett sajtó- és riportfotós, kortörténeti értékű, szociálisan érzékeny riportképei (Éjjeli menedékhely, Kültelki nyomortanya, Kilakoltatottak) mellett kiváló portrékat készített a korszak nagyságairól, köztük a windsori hercegről, Derkovits Gyuláról, Walter Gropiusról, Móricz Zsigmondról. Nevéhez fűződik a Petőfi Sándorról készült dagerrotípia restaurálása 1955-ben. Képei magyar és külföldi kiállításon nyertek díjat. 1964-ben nyerte el a Nemzetközi Fotóművész Szövetség legmagasabb kitüntetését. 1965-ben érdemes művész díjat kapott.

Kiállításai[szerkesztés]

Escher Károly sírja a Farkasréti temetőben

Egyéni kiállításai[szerkesztés]

  • 1965: Magyar Nemzeti Galéria, Budapest (kat.)
  • 1978: emlékkiállítás, a Magyar Fotóművészek Szövetsége vándorkiállítása
  • 2010: Rejtőzködő életmű – Escher Károly fényképei
  • 2010: Az ismeretlen ismerős – Escher Károly életmű-kiállítása
  • 2010: „Foto Escher” – emlékkiállítás – válogatás magán- és közgyűjteményekből

Csoportos kiállításai[szerkesztés]

  • 1934: Iparművészeti Kiállítás, Milánó

Művei[szerkesztés]

  • Bajor Gizi, Budapest, 1958
  • Riportfényképezés, Budapest, 1959

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]