Elképzelt italok listája

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Sok kitalált történet tartalmaz olyan elképzelt üdítőt vagy egyéb iható anyagot – nagy mennyiségben történő fogyasztásra szánt folyadékot – mely értelmes lehet abban a világban, ahol a történet játszódik, és néhány esetben továbbgördítheti a történet fonalát. Ezek lehetnek kitalált márkák, melyek egy adott valós márkát helyettesítenek, s ezen keresztül ki lehet gúnyolni az azon márkához kapcsolódó marketinges kultúrát. Erre példa a Duff Beer A Simpson családban vagy a Buzz Beer a The Drew Carey Showban. A sci-fikben az ellenséges társadalmaktól származó italok kiterjeszthetik egyes jövőbeni társadalmak érzékeléseit. Ilyen a Star Trekben a Romulán Ale.[1]

Míg sok olyan kitalált ital van, mely könnyen beszerezhető, vannak olyan folyékony gyógyszerek és mérgek (mind az a folyadék, melynek hatására Alice a könyvben a Csodaországba merül), melyek nem érhetőek el széles fogyasztórétegnek, vagy nem jellemezhetőek úgy, hogy egy adott célra használhatók, és így egyáltalán nem tekinthetők „üdítőnek”.

Alkoholos vagy mérgező üdítők[szerkesztés]

Az irodalomban és nyomtatásban[szerkesztés]

Üdítő Forrás Első megjelenés
dátuma
Leírás és fontossága
Moloko Plus (Nadsat a "Milk Plus" helyett) A Clockwork Orange 1962 Mint „tej benne késsel”, melyet a fő gonosz ivott, hogy egy kicsit „a jó régi ultraerőszakos hangulatban” legyen.[2] A filmben a Moloko Plus egy olyan tej, melyet a (valószínűleg illegális) három gyógyszer – Vellocet, Synthemesc vagy Drencrom – egyikével készítik. Alex és társai a Drencrommal készülőt preferálták.
Herzwesten sör The Drawing of the Dark 1979 Barna sör, hétszáz évente egyszer készítik, és természetfeletti tulajdonságai vannak.[3]
Pángalaktikus Gégepukkasztó Galaxis útikalauz stopposoknak 1978 Zaphod Beeblebrox általa létrehozott legendás koktél, melynek az alapja az ó-Janx Szesz. Ha ezt valaki megissza, olyan hatást vált ki, mint „ha az agyát egy olyan citrommal törölnék ki, melyet egy aranykockára tekertek volna”.[4] Számos, a való életben előforduló receptje is van az italnak.
Victory Gin 1984 1949 A kormány által előállított olcsó, alacsony minőségű alkoholos ital. „Gyenge, olajos szaga” volt, és olyan volt az íze, mint a nitrogénsavnak.[5] Ha lenyelik, olyan érzése lesz az embernek, „mintha egy gumibottal fejbe verték volna”.[6] Winston Smith, a fő gonosz elviselhetetlen íze és szaga ellenére gyakran fogyasztja. A Victory Ginhez csak a párt tagjai férhetnek hozzá. A prolik itala a (Victory Ginnél sokkal jobb minőségű) sör volt. A Terminal című 2018-as filmben Annie, a pincér Billnek egy Victory Gint szolgál fel, ami megegyezik az Orwell regényében szereplővel.
Vesper Casino Royale 1953 Három egységnyi Gordon's, egy egységnyi vodka, fél egységnyi Kina Lillet. Jól össze kell rázni, míg jéghideg nem lesz, és egy jó nagy adag citromhéjjal kell tálalni. Nevét az eredeti Bond lányról, Vesper Lyndról kapta. Mivel az eredeti Kina Lillet már nem elérhető, helyettesíthető modern Lillettel vagy Cocchi AmericanoCocchi Americanóval.[7]

Filmekben[szerkesztés]

Üdítő Forrás Első megjelenés
dátuma
Leírás és fontossága
Black Pony Scotch Laura[8] 1944 A címszereplő (akiről kiderül, hogy megölték) lakásában ebből a márkából találtak egy üveggel, ami alapján a detektívek elkezdték felderíteni az ügyet. A nyomozók szerint az áldozat nem fogyasztott volna ilyen olcsó márkájú italt. A film színpadi változatában "Four Horses Scotch" lett az ital neve.[8]
Elsinore sör Strange Brew 1983 A cselekmény valamelyest kapcsolódik Shakespeare Hamletjéhez, de a főbb szerepekben olyan emberek vannak, akik vagy alkalmazottai vagy tulajdonosai annak a sörfőzőnek, mely kapcsolatba hozható volt egy olyan ördögi tervvel, melynek alapján egyesek uralmuk alá akarták hajtani a földet.[9][10]

Televízióban[szerkesztés]

Üdítő Forrás Első megjelenés
dátuma
Leírás és fontossága
Alamo Beer Texas királyai 1997 A város egyik népszerű söre, és sok szereplőnél megfordult. A Beer and Loathing epizód középpontjában volt.
Binge sör NASULG 1999 Az Állami Egyetemek és Földtámogatott Főiskolák Nemzeti Egyesülete (NASULG) hozta létre egy reklámsorozat kedvéért, melyet az alkoholfogyasztás visszaszorításáért indított kampányukban mutattak be.[11]
Buzz Beer The Drew Carey Show 1996. Május 8. Sör és kávé keveréke, melyet a szereplők Drew garázsában főznek s kevernek össze.[12][13] A termék legyártása és reklámozása sok olyan helyzetet teremtett, melyben kijött a szereplők jellegzetessége. Az egyik részben egy ugyanolyan összetételű termékkel jött elő az egyik versenytársuk, aki a termékének a Cap-Beer-Cino nevet adta.
Duff Beer A Simpson család.[12][14] Sok szereplő fogyasztotta, és már a sorozat elején, 1990 elején megjelent, így számos történetszál fűződik hozzá. Több változata is volt: Duff Lite, Duff Dry és Duff Dark. A Fudd Beer a Duff Beer versenytársa volt, és állítólag a Shelbyville-ben lakó hegylakók között volt népszerű.
Flaming Moe
(Flaming Homer)
A Simpson család
"A lángoló Moe"[12]
1991. November 21. Az italt Simpson és az akkor vele együtt dolgozó Moe csapos készíti el, és nagyon népszerű lett. Több alkoholos italt is tartalmaz, melyet gyerekek számára készített köhögéscsillapítóval kevertek össze, és meggyújtva szervírozták.
Girlie Girl Beer Egy rém rendes család A főszereplő Al Bundy kedvenc söre, antifeminista klubjának hivatalos itala egész addig, míg Yoko Ono nem lett a márka hivatalos szóvivője.
Glen McKenna scotch Így jártam anyátokkal "Közbelépés" 2008. Október 13. Egy drága scotch, mely a sorozatban később többször felbukkan.[15]
Panther Pilsner Beer A Three Stooges
Three Little Beers rövidfilmjében;[16]
1935. November 28. Ebben a rövidfilmben a Three Stooges egy olyan sörgyárnak dolgozik, mely ezt a terméket állítja elő, a végén pedig sörrel teli hordókat gurítanak át a utakon.
Pawtucket Pat Family Guy 1999 Több szereplő is fogyasztotta. Peter Griffin a sörgyárnál dolgozik.
Screaming Viking Cheers 1987. szeptember 24.[17] Ezt az italt azért készítették a bárban régóta ott dolgozó bártenderek, hogy kifúrják a helyről az újonc Wayne-t, és így megtarthassák Woodyt. Ebből végül valós ital lett.[18]
Uncle Jemima's Pure Mash Liquor Saturday Night Live 2000. Február 5. A 2000. február 5-i, március 18-i és május 13-i részben „Jemima nagybácsi”, Jemina nagynéni férje, akit Tracy Morgan alakított, a „Palacsinta Lady” készítette el ezt az italt egy reklámparódia kedvéért. A reklám a régi rasszista sztereotípiákra játszik rá.[19]
Vitameatavegamin I Love Lucy
"Lucy Does a TV Commercial" rész
1952. május 5.[20][21] Lucy azt tervezte, úgy kerül be a Ricky TV műsorába, hogy szerepelni akar ennek az üdítőnek a reklámjában. A leírás szerint az ital a következőket tartalmazza: „vitamin, hús, zöldség és ásványi anyagok”. Ahogy Lucy egyre többször ivott az italból a reklámfelvétel közben, egyre inkább becsípett, és így derült ki, hogy alkohol is van benne.

Rádióban[szerkesztés]

Üdítő Forrás Első megjelenés
dátuma
Leírás és fontossága
Shires The Archers 1951[22] Ambridge-ben, Bull kocsmájában szolgálták fel a világ leghosszabb szappanoperájában.[23] The Archers. A cask beer real ale.[22]
Otter's Crest, Old Monk's Bell, Sailor's Junk, Orbital, Tandoor, Riland's Dark Water, Allison's Amber Double Science 2008. május[24] Minden részben egy kitalált ale-t tárgyalnak ki a vándorló fizika-kémia tanárok. Leginkább a 3, "4 Extra Premiere" részre igaz ez.

Vegyes megjelenés[szerkesztés]

Üdítő Forrás Első megjelenés
dátuma
Leírás és fontossága
Bear Whiz Beer Everything You Know Is Wrong 1974. október Lényegében egy átlagos amerikai világos láger, mely megjelent az ugyanilyen című 1975-ös filmben is, mikor közvetlenül egy hegyi patakból meri ki egy dacosnak tűnő ember. Csomagolásának felirata egyértelműen szexuális hangnemű, és azt állítja, ami az üvegben van, az egyáltalán nem sör, hanem olyan ital, melyet közvetlenül a medvék eresztenek a vízbe. Ezzel valószínűleg azt akarták megkritizálni, ahogy az olcsó, tömeggyártású amerikai lágereket hirdetik. „Ahogy Apa mondta: Fiam, ez van a vízben. Ezért sárga.”
Heisler Beer Többféle Lényegében egy tölteléknév a sörökre. Ez a márka rengeteg filmben és televíziós műsorban szerepel.

Alkoholmentes italok[szerkesztés]

Az irodalomban és nyomtatásban[szerkesztés]

Üdítő Forrás Első megjelenés
dátuma
Leírás és fontossága
Jihad Cola Prayers for the Assassin 2006 Népszerű szódamárka a jövőbeni Iszlám Amerikai Államokban, ahol betiltották az alkoholt.
Nozz-A-La Stephen King A Sötét Torony sorozatának regényei 1997 Egy kitalált szénsavas üdítőital, amelynek hasonló a logója, mint a Coca Coláé. A márka neve szerepel a Lost – Eltűntek sorozatban Henry Gale hőlégballonján.

Filmekben[szerkesztés]

Üdítő Forrás Első megjelenés
dátuma
Leírás és fontossága
Adrenalode[25] Turbó 2013 Egy hatásos energiaital, melyet az Indianapolis 500-at ötször megnyerő Guy Gagné reklámozott. Az Adrenalode-ban olyan összetevők vannak, mint a Phonisirene, Ethylonium, Tauranidrene, Chloriadium, és Tastebadazine. Ezekről apró betűvel megjegyzik, hogy „fogyasztásra nem javasolt”.
Kék tej Star Wars IV: Egy új remény 1977 Kék színű banthatej. A bantha a Tatuin bolygó egyik állata.
Booty Sweat energiaital Trópusi vihar 2008 Alpa Chionónak, a film egyik szereplőjének a szerteágazó termékpalettájának egyik eleme.[26] Az italt, mint a többi terméket is, Chino arra használja fel, hogy kifigurázza azokat a rappereket és zenészeket, akik több termékből álló hálózattal válnak mogullá. Chino a film során végig kap utánpótlást az italból, és ezt anakronisztikus módon éppen a vietnámi háborúról szóló rész közben reklámozza.
Botijola Mort & Phil. Mission: Save Earth 2008 Egy szörnyű üdítőital, mely egyáltalán nem tartalmaz vizet. Az ital gonosz gyártója egy száraz világot akar létrehozni, ezért arra kényszeríti a embereket, hogy az ő termékét fogyasszák.[27]
Buzzz Cola Surf II: The End of the Trilogy 1984 Egy népszerű üdítőital, melyet a sorozat antagonista tini őrült tudósa, Menlo Schwartzer úgy alakít át, hogy megszabadítsa Dél-Kaliforniát a szörföző lakosságától úgy, hogy belőlük szemétevő zombikat csinál.[28] A lázadó fiatalok és az eszetlen drónok kedvelt itala.
Cadre Cola A menekülő ember 1987 A menekülő ember televíziós vetélkedő szponzora.
Dark Planet Cola A szörny mentőakció 2013 Egy a Baab bolygón népszerű kék kóla, amely valahogy 800% cukrot tartalmaz, és az a célja, hogy népszerűsítse Supernovának a sötét bolygóra tervezett küldetését.
Fizzy Bubblech Ne szórakozz Zohannal! 2008 Egy Izraelben népszerű, nem mindennapi üvegben árusított üdítőital.
Pingo Doce A hihetetlen Hulk 2008
Slusho! Cloverfield, Star Trek 2008
(korábban az Aliasban)
Egy vírusmarketing-kampányban a Slusho! kapcsolt áruként szerepelt. Az ital a producer Abrams korábbi műveiben is megjelent, mint amilyen például az Alias.[29]

Televízióban[szerkesztés]

Ital Forrás Első említés dátuma Jellemzése és jelentősége
Killer Shrew Mystery Science Theater 3000 1992, "The Killer Shrews" Az epizód utolsó két szegmensében szerepelt, az Alaskan Polar Bear Heater kifigurázása. Leginkább cukorkákból és édességekből készült, nagyon nehéz ital. Joel az íze miatt elájult, míg Franknek extrém cukortúltengése lett. Végül sikerült mind meginnia, de nagyon émelyítőnek találta, így rögtön szólt dr. Forresternek, hogy adjon neki Ipecacot.
Buzz Cola A Simpson család 1994, "Lisa vs. Malibu Stacy" A Simpson család sorozatban gyakran használják a Jolt Cola parodizálására. Bartot gyakran lehet ezzel látni.
Slurm Futurama 1999, "Fry and the Slurm Factory" Erős függőséget okozó üdítőital, Fry kedvenc üdítője. Egy egész epizódot is szenteltek neki, ahol megtanítják, hogyan készül a Slurm.
Splode TheTruth.com 2000, televíziós reklám[30] Dobozos szénszavas üdítőital, melyben „a szokásos üdítőkhöz képest százszor több karbonát van”. Termékreklámok kifigurázására használt sorozat egyik része.
Sprünt Knowing Me Knowing You with Alan Partridge 1994 Egy német üdítő, melyet Alan illegálisan hirdet egy beszélgetős showban.
Pitt Cola Rejtélyek városkája 2012, "Turistacsapda" Őszibarack ízű szénsavas üdítő, amely Gravity Falls városában népszerű; Joe Pitt igazgató számára ez a mérce.
Thunder Muscle The Increasingly Poor Decisions of Todd Margaret 2010, "In Which Claims Are Made and a Journey Ensues" Todd Margaretet azzal bízták meg, hogy ezt az energiaitalt értékesítse az Egyesült Királyságban. Van benne egy olyan kémiai elem, melyet a terroristák fegyverként akartak hasznosítani. Sok, a sorozat elején található robbanóeszköz és eljárás kihagyhatatlan tartozéka.

Vegyes megjelenés[szerkesztés]

Üdítő Forrás Első megjelenés
dátuma
Leírás és fontossága
Nuka-Cola Fallout (videó játék) ~1997 A Falloutban a Nuka-Cola egy olyan egyedi üdítő, mely a Nagy Háború előtt vált igazán népszerűvé. Több ízváltozatban is kapható, melyek között megtalálható a Nuka Cola Quantum, amit a kék radioaktív fénye tesz megkülönböztethetővé. Ezen kívül létezik még a Classic Nuka Cola, ami az alapváltozat, a Diet Nuka Cola, az alacsonyabb cukortartalmú diétás kiadás, a Nuka-Cola Dark, amivel a vállalat be akar törni az alkoholos üdítők piacára, a Nuka-Cola Orange, a Nuka Grape, a Nuka Cola Cherry, a Nuka-Cola Quartz, a Nuka-Cola Victory és a Nuka Cola Wild.
Ovalkwik Schlock Mercenary (webcomic) 2000 Egy csokoládéra hasonlító italkeverék. Fogyasztás előtt valami folyadékba kell keverni, de az ebbe teljesen belegabalyodó Schlock gyakran magában eszi.
Slurp Juice Fortnite: Battle Royale (videójáték) 2017 Egy világoskék ital, mely meggyógyítja a fogyasztóját.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Robin Andersen, Jonathan Gray, Battleground: The Media (2008), p. 386.
  2. Toxic substances, semiotic forms: Towards a socio- and textual analysis of altered senses - Semiotica. Volume 2007, Issue 166, Pages 409–426, ISSN (Online) 1613-3692, ISSN (Print) 0037-1998, doi:10.1515/SEM.2007.064, August 2007
  3. 100 Must-read Fantasy Novels by Nick Rennison, Stephen E. Andrews
  4. Eater, The Cocktail at the End of the Universe
  5. Extra Crispy, What '1984' Tells Us About Eating Under a Totalitarian Regime
  6. Michael Rademacher, Orwell and Hitler: Mein Kampf as a source for Nineteen Eighty-Four
  7. Serious Eats, The Vesper Cocktail Recipe
  8. a b Eugene McNamara, "Laura" as Novel, Film, and Myth (1992), p. 10.
  9. Duane Swierczynski, The Big Book O' Beer: Everything You Ever Wanted to Know About the Greatest Beverage on Earth (2004), p. 182-83.
  10. „Rick Moranis opts out of cartoon take on iconic comic duo Bob and Doug”, CKWS, 2008. november 3. „And we can't drink Elsinore beer because we don't own that, MGM does. And all these big companies are so litigious and so proprietary that you can't mess ...” 
  11. Anti-Binge Forces Tap 'Beer' Ad”, CBS News (Hozzáférés: 2009. május 11.) „The ads feature a bottle of the fictional beverage, which is not available in any stores. The National Association of State Universities and Land-Grant Colleges (NASULG), sponsor of the campaign, doesn't intend to sell the fictional beer to college students, but to convince them and their parents that binge drinking is dangerous.” 
  12. a b c McDuffee, Keith. „Nine fictional beverages from TV”, TV Squad, 2008. február 5. (Hozzáférés: 2009. május 11.) 
  13. Barry Nalebuff, Ian Ayres, Why Not?: How to Use Everyday Ingenuity to Solve Problems Big and Small (2006), p. 168.
  14. Jonathan Gray, Watching with The Simpsons: television, parody, and intertextuality (2006), p. 80.
  15. Kara Newman, "Good Riddance, Glen McKenna: I'll miss How I Met Your Mother, but I won’t miss its stupid fake Scotch", Slate.com (March 16, 2014).
  16. Robert Kurson, The Official Three Stooges Encyclopedia (1999).
  17. Bjorklund, Dennis A. Toasting Cheers: An Episode Guide, 1982–1993. Jefferson, NC: McFarland & Co, 1997. 332. Google Books. Web. 21 May 2012. ISBN 978-0-89950-962-4.
  18. Silverstein, Clara. "Cheers". The Boston Chef's Table. Guilford, CO: The Globe Pequot Press, 2008. Google Books. Web. 20 May 2012.
  19. Script of SNL commercial.
  20. Michael Karol, Lucy A to Z (2004), p. 197,
  21. Karin Adir, The Great Clowns of American Television (2001), p. 12.
  22. a b Liquid assets: Shires. Telegraph Media Group Limited. (Hozzáférés: 2012. október 20.)
  23. The Archers airs 15,000th episode, BBC News, 2012-10-20
  24. Double Science. [BBC]. (Hozzáférés: 2013. január 3.)
  25. Adrenalode - Feed the Speed Archiválva 2013. június 12-i dátummal at the Library of Congress
  26. Booty Sweat. Paramount Pictures. [2009. február 10-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. május 11.)
  27. Mortadelo y Filemón: Misión Salvar la Tierra en La página no oficial de Mortadelo y Filemón Sablon:In lang
  28. Surf II > Overview. AllMovie
  29. Silas Lesnick. „Cloverfield Director Matt Reeves”, IESB, 2007. december 14.. [2007. december 17-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2007. december 22.) „One of the weirdest aspects of the advertising has been the Slusho tie-in. It was also later referenced in the beginning bar scene during the 2009 film Star Trek, as it too was directed by Abrams.” 
  30. https://adage.com/creativity/work/splode-soda/13787