Elica és Sztojan

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Elitsa és Stoyan szócikkből átirányítva)
Elica és Sztojan
Információk
Eredet Bulgária
Aktív évek2003 óta
Műfajdzsessz, drum and bass, népzene
Tagok
Elica Todorova
Sztojan Jankulov
SablonWikidataSegítség

Elica és Sztojan (bolgárul: Елица & Стоян) egy bolgár zenei duó, akik Bulgáriát képviselték a 2007-es és a 2013-as Eurovíziós Dalfesztiválon.

Elica és Sztojan 2003-ban találkoztak először. 2007-ben közösen megnyerték a Peszen na Eurovizija 2007 nevű eurovíziós nemzeti döntőt, így ők képviselhették hazájukat az európai megmérettetésen. A Voda (Water) (magyarul: Víz) című dal a legjobb bolgár eredményt vitte haza. A fesztiválok történelmében eddig először és utoljára ebben az évben jutottak be a döntőbe, ahol az előkelő ötödik helyet szerezte meg magának a népzenei duó. A versenyt követően jelentették meg második kislemezüket, amely az Earth (magyarul: Föld) címet viselte.

2013. február 10-én bejelentette a BNT, a bolgár közszolgálati televízió, hogy ismét Elica és Sztojan képviseli Bulgáriát a dalfesztiválon. 2013. március 3-án rendeztek egy nemzeti döntőt, ahol a duó három dalt énekelt, melyek közül a zsűri és a közönség közös döntése alapján választották ki a győztest. A műsorban összesítésben a Kiszmet (magyarul: Sors) című dal végzett az első helyen, melyet végül 2013. március 11-én visszaléptetett a közszolgálati televízió szerzői jogok miatt, így a második helyezett Szamo sampioni (Only Champions) (magyarul: Csak győztesek) című dalt delegálták Malmőbe.

Diszkográfia[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben az Elitsa & Stoyan című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]