Egyvirágú kiskörtike

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Egyvirágú kiskörtike
Magyarországon védett
Természetvédelmi érték: 5 000 Ft
Rendszertani besorolás
Ország: Növények
Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)
Csoport: Valódi kétszikűek (eudicots)
Csoport: Asteridae
Rend: Hangavirágúak
Család: Hangafélék
Nemzetség: Moneses
Tudományos név
Moneses uniflora
(L) A. Gray
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Egyvirágú kiskörtike témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Egyvirágú kiskörtike témájú médiaállományokat és Egyvirágú kiskörtike témájú kategóriát.

Az egyvirágú kiskörtike (Moneses uniflora) a hangafélék családjába tartozó, bükkösökben, fenyvesekben megtalálható fehér vadvirág. Nemzetségének egyetlen tagja.

Megjelenése[szerkesztés]

Az egyvirágú kiskörtike 5–15 cm magas, lágyszárú, örökzöld, évelő növény. A föld alatt vékony elágazó gyöktörzse van, ennek révén vegetatívan is szaporodik. Csak tőlevelei vannak, a szár levéltelen. A hármasával növő kopasz levelek lapátszerűek, a nyél felé elkeskenyednek; szélük csipkézett.

Júniustól októberig virágzik. A hasonló külsejű magyarországi fajoktól eltérően mindig csak egyetlen virága van, amely a szár csúcsán, bókolóan nyílik. A virág kb. 1–2 cm átmérőjű, öttagú, szirmai fehérek, szétállóak. A tíz porzó egészen a szirmokhoz simul, míg a végén kiszélesedő, zöld bibe előrenyúlik. Illata gyöngyvirágra vagy ciklámenre emlékeztet. Akár hat héten keresztül is nyílhat.

Termése 5–8 mm-es, kerek, ötosztatú, felálló toktermés. A termés kb. 1000 magot tartalmaz. Magjai rendkívül aprók, a gramm kétmilliomodrészét teszik ki és a szél szállítja őket messzire.

Elterjedése és termőhelye[szerkesztés]

Eurázsiában (A Pireneusoktól egészen Japánig) és Észak-Amerikában honos. Magyarországon ritka.

Szubalpin vagy montán (hegyvidéki) faj, hűvös, nyirkos talajú fenyvesekben, bükkösökben lehet rátalálni, sokszor a moha között. A savanyú, mészmentes talajt preferálja.

A népi gyógyászatban szárított leveleinek főzetével megfázást, köhögést kúráltak. Fájó torok esetén leveleit megrágták és a nedvét lenyelték. Keléseket, hólyagokat borogattak vele és duzzanatok csökkentésére, fájdalomcsillapítóként is alkalmazták.

Magyarországon védett, természetvédelmi értéke 5 000 Ft.

Kapcsolódó cikkek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]