Egyszeri átruházható szavazat

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search

Az egyszeri átruházható szavazat (angolul single transferable vote, rövidítve STV) olyan szavazási rendszer, ami arra szolgál, hogy arányos képviseletet biztosítson többmandátumos szervezetekben vagy választókerületekben.[1] Ebben a rendszerben a választó egyetlen szavazattal rendelkezik, amelyet először a legkedveltebb jelöltje kap meg. Ahogy azonban halad a számlálás, és a jelöltek kiesnek vagy továbbjutnak, a szavazat továbbvihető még nem kiesett más jelöltekre, mégpedig a szavazó megjelölte preferenciák alapján. A megmaradt szavazatok újraosztásának pontos módszerére számos különböző megoldás létezik.

Nagyjából arányos képviseletet biztosít, személyekre lehet így szavazni és nem pártokra, és a first-past-the-post szavazási rendszerekkel szemben csökkenti az elveszett szavazatok számát azzal, hogy újraosztja őket.

A módszer neve Hare–Clark Ausztrália állami alsóházi választásain, Tasmaniában és az ausztráliai fővárosi területen. Az összetétel Thomas Hare-re utal, aki kifejlesztette a rendszert, és a tasmán főügyész Andrew Inglis Clarkra, aki módosított a számlálási módszeren és bevezette Tasmaniában.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Single Transferable Vote. Electoral Reform Society

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Single transferable vote című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.