Egyszeri átruházható szavazat

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Az egyszeri átruházható szavazat (angolul single transferable vote, rövidítve STV) olyan szavazási rendszer, ami arra szolgál, hogy arányos képviseletet biztosítson többmandátumos szervezetekben vagy választókerületekben.[1] Ebben a rendszerben a választó egyetlen szavazattal rendelkezik, amelyet először a legkedveltebb jelöltje kap meg. Ahogy azonban halad a számlálás, és a jelöltek kiesnek vagy továbbjutnak, a szavazat továbbvihető még nem kiesett más jelöltekre, mégpedig a szavazó megjelölte preferenciák alapján. A megmaradt szavazatok újraosztásának pontos módszerére számos különböző megoldás létezik.

Nagyjából arányos képviseletet biztosít, személyekre lehet így szavazni és nem pártokra, és a first-past-the-post szavazási rendszerekkel szemben csökkenti az elveszett szavazatok számát azzal, hogy újraosztja őket.

A módszer neve Hare–Clark Ausztrália állami alsóházi választásain, Tasmaniában és az ausztráliai fővárosi területen. Az összetétel Thomas Hare-re utal, aki kifejlesztette a rendszert, és a tasmán főügyész Andrew Inglis Clarkra, aki módosított a számlálási módszeren és bevezette Tasmaniában.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Single Transferable Vote. Electoral Reform Society

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Single transferable vote című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.