Egon & Dönci

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Egon & Dönci
Egon & Dönci
Egon & Dönci
Rendező Magyar Ádám („Jesos Concordante”)
Producer Gálicza Andrea
Alapmű „Ilmar Ungaro”
Forgatókönyvíró Magyar Elemér
Főszerepben Egon, az űrkalandor
Dönci, a kandúr
Zene („Paola von Gollivog”)
Balázs Gábor
Macsinka Zsolt
Sohajda Péter
Vágó „Beygir Gützü”
Felföldi Gábor
Gál Gergely
Magyar Ádám
Hangmérnök „Kalakhoa Ökki”
Gyártásvezető Gál Gergely („Etrusko Humanis”)
Gyártás
Gyártó ÆnimaCGS, kommuna.org
Ország  Magyarország
Időtartam 74 perc
Képarány 1,85:1
Forgalmazás
Forgalmazó Magyarország Hungaricom Kft.
Bemutató Magyarország 2007. november 29.
Magyar adó Duna TV, Film+2, Film+, RTL+, RTL Klub
Korhatár Korhatár nélkül megtekinthető.
További információk
IMDb-adatlap
PORT.hu-adatlap
Egon & Dönci bolygója.
Dönci kötelet rágcsál.

Az Egon & Dönci az első ingyen letölthető[pontosabban?], egész estés, 3D-animációs rajzfilm.

Történet[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Egy távoli csillag egyik kis bolygóján él Egon, a kissé szórakozott, amatőr űrkutató, akinek minden lében kanál, kétbalkezes társa Dönci, a túltáplált macskaforma lény. Egy szép napon ismeretlen eredetű tárgy zuhan le a bolygójukra, melynek roncsai között megcsillan egy lemez, rajta az emberiség üzenetével.

Egon a felfedezőkre jellemző izgalommal határozza el, hogy felveszi a kapcsolatot a magáról hírt adó civilizációval. Azonnal nekilát a munkának: műhelyében bádogűrhajót épít az űrkalandhoz. Dönci érdeklődésével folyamatosan hátráltatja az indulást, de végül az űrhajó a Naprendszer felé veszi az útját. Megkezdődik életük legnagyobb kalandja: óriás viharban utazás hatalmas villámlások kíséretében, veszélyes lavírozás a lenyűgöző világűr gigantikus méretű csillagai, bolygói között. Az izgalmak közepette Egon szemei váratlanul lecsukódnak, feje előrebukik és rajtaütésszerűen elszundít. Dönci természetesen rögtön „Egonosat” kezd játszani a felügyelet nélküli pilótafülkében, fontoskodva nyomogatja a gombokat. Az űrhajó Dönci gombnyomásaira véletlenül hiper-űrsebességre kapcsol, és ezután teljes hajtómű-terheléssel száguld, egészen a fagyos Plútóig, miközben meghibásodik. Egon külszíni szereléssel megjavítja a gépet, s folytatják útjukat a nagy kék bolygó felé.

Sikeresen landolnak a Földön, s megismerkednek egy földlakóval, aki mesél nekik a bolygóról, az emberekről, szépségről, csúnyaságról, egyszóval magáról az életről. A nagy utazás azonban itt még korántsem ér véget…

A film elkészülésének körülményei[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az Egon & Dönci-t – az első magyar egész estés 3D-animációs filmet – mindennemű állami támogatás nélkül, másfél év alatt készítette a mindössze tucatnyi lelkes tehetségből álló kommuna.org „fedőnevű” alkotócsoport. A film – mindamellett, hogy elsősorban gyerekeknek szóló mesefilm – sok tanulsággal szolgál a felnőttek számára is. Egy avantgárd felfogású audió-vizuális etűd, amely könnyed, klipszerű stílusa ellenére olyan globális problémákat feszeget, mint a környezetszennyezés, túlnépesedés és elidegenedés lehetséges jövőbeli hatásai.

A zenesáv nagy részét szintén a kommuna.org alkotói készítették, egyetlen kivétel a „Csigavonal/Vágóhíd” című szám, szerzője a Shapat Terror.

Ingyenes letöltés[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A film gyártócége ingyen elérhetővé tette a rajzfilmet, a látogatók egy húsz másodperces reklám megtekintése után tölthetik le a mozifilmet sokféle formátumban, a mobiltelefonokon lejátszható változattól akár a HDTV (nagy felbontású – házimozi) formátumig. (Ez a lehetőség 2011-ben nem elérhető, az összes internetes link megszűnt. A DVD kiadás felirata szerint a forgalmazó Hungaricom semmiféle felhasználást nem enged meg, szerzői jogokra hivatkozva.)

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • ÆnimaCGS lapjai (egy része már megszűnt)
  • Kommuna.org (Gál Gergely, gyártásvezető)