Eötvös József (zenész)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Eötvös József
Eötvös József zenész.jpg
Életrajzi adatok
Született 1962október 15. (54 éves)
magyar Pécs, Magyarország
Pályafutás
Műfajok klasszikus
Aktív évek 1980-tól napjainkig
Hangszer klasszikus gitár
Díjak Liszt Ferenc-díj
Tevékenység
Kiadók Editions Orphee, Trekel Verlag

Eötvös József weboldala

Eötvös József (Pécs, 1962. október 15. –) Liszt Ferenc-díjas magyar gitárművész, zeneszerző, a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára.

Életrajzi adatok[szerkesztés]

1962. október 15-én született Pécsett. Itt kezdte zenei tanulmányait is, majd Budapesten, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola diákjaként folytatta. A weimari Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán Roland Zimmer növendékeként végzett, ugyanott Franz Justtól zeneszerzést is tanult. Az 1980-as évek közepétől tűnt fel több nemzetközi verseny győzteseként. Már ekkor számtalan európai és ázsiai országban koncertezett, készített felvételeket.

1987-ben a Zeneművészeti Főiskola pécsi tagozatán és a Pécsi Művészeti Szakközépiskolában ő alapította a gitár tanszakot. 2002-től a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára, a gitár tanszak zeneakadémiai, egyetemi szintű megalapítója.

Munkássága[szerkesztés]

A Zeneakadémia tanáraként végzett munkája mellett zenepedagógiai tevékenységet fejt ki mesterkurzusain is, amelyek leginkább a barokkra és a kamarazenére koncentrálnak. Nemzetközi gitárversenyek zsűrijének gyakori tagja, a Szendrey-Karper László Nemzetközi Gitárfesztivál művészeti vezetője és a Balatonfüredi Nemzetközi Gitárfesztivál megalapítója és vezetője. Koncertjein a hangszer klasszikusai, saját művei és átiratai mellett fontos helyet kap a huszadik századi és kortárs magyar zene is (többek között Kováts Barna, Farkas Ferenc, Hollós Máté, Madarász Iván művei).

Zeneszerzőként saját kompozíciók mellett átiratokat készített Bach, Chopin és Brahms műveiből. Nemzetközi feltűnést keltett Bach Goldberg-variációinak átirata gitárra, amelynek felvétele 1998-ban Japánban „Az év legjobb klasszikus zenei CD-je” elismerésben részesült és a gitáros szaklapok az évszázad átirataként említik.

Művei[szerkesztés]

Saját kompozíciók[szerkesztés]

  • Willow Variációk, (Editions Orphée, Columbus Ohio, 1991)
  • Öt Aforizma (Trekel Verlag, Hamburg, 1997)
  • Tollpihék (Trekel Verlag, Hamburg, 2000)

Átiratok[szerkesztés]

Könyv[szerkesztés]

  • Gondolatok J. S. Bach zenéjéről és lantműveinek előadásáról (felsőoktatási tankönyv, Pécsi Tudományegyetem, 2006)[1]

Elismerések[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]