Dzsamszedzsi Tata

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Dzsamszedzsi Naszervandzsi Tata.

Dzsamszedzsi Naszervandzsi Tata (Navszari, Gudzsarát, 1839. március 3.Bad Nauheim, Németország, 1904. május 19.) az indiai Tata-csoport, a világ egyik legismertebb vállalatbirodalmának alapítója, „az indiai ipar atyja”.[1]

Tanulóévek[szerkesztés]

Naszervandzsi és Dzsivanbai Tata gyermeke egy dél-gudzsaráti kisvárosban született. Apja, Naszervandzsi az első volt a zoroasztrizmusnak papokat adó párszi családban, aki üzlettel kezdett el foglalkozni. Mumbaiban nyitott kereskedést. Tizennégy éves korában Dzsamszedzsi is követte Mumbaiba és beiratkozott az Elphinstone Főiskolára. Még a főiskola befejezése előtt feleségül vette Hirabai Dabút.[2][3]

Miután 1858-ban végzett, csatlakozott apja cégéhez. Zűrzavaros időszak volt ez az üzleti pálya megkezdéséhez, alig valamivel azután, hogy a britek leverték az 1857-es indiai felkelést.

Az üzletben[szerkesztés]

Dzs. N. Tata szobra az Indiai Tudományos Intézetnél.

Dzsamszedzsi apja cégénél dolgozott 29 éves koráig. 1868-ban egy huszonegyezer rúpia alaptőkéjű saját kereskedőcéget alapított. A következő évben megszerzett egy csődbe ment olajütőt Csincspokliban, gyapotmalommá alakította át, majd két évvel később jelentős profittal eladta. 1874-ben Nagpurban alapított gyapjúmalmot. (Ezt 1877-ben, Viktória királynő trónra lépésekor „Császárnő Malom” névre keresztelte.

Három álma volt, amelyek megvalósításába nagy energiákat fektetett: vas- és acélgyár létrehozása, egy világszínvonalú oktatási intézmény alapítása és egy vízi erőmű építése. Ironikus módon életében egyik álma sem vált valóra teljesen, csak halála után.[4] Az alapokat azonban lerakta és utódai szívós munkával végül megvalósítottak mindazt, amit eltervezett.

A Tata-csoport elnöke hagyományosan a Tata család egy tagja, jelenleg (2008-ban) Ratan Tata, aki a Dzsamszedzsi utáni ötödik generációt képviseli.[7] (A csoport központi cége a Tata Sons.)

Dzsamszedzsi Tata nevéhez fűződik Mumbai egyik jelképe, a Tádzs Mahal Palota hotel megépítése is 1903-ban.[8]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. JAMSHEDJI TATA Founder of TATA Industries
  2. Family Tree of the Tatas. (Hozzáférés: 2006. szeptember 9.)
  3. Biography on TIFR website. (Hozzáférés: 2006. szeptember 9.)
  4. Biography on the official website of Tata. [2014. szeptember 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2006. szeptember 9.)
  5. Homi Bhabha. [2008. december 11-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. május 24.)
  6. Tata Power website. (Hozzáférés: 2006. szeptember 9.)
  7. Chairman Ratan N Tata. [2013. november 29-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. március 21.)
  8. Taj Hotels website. (Hozzáférés: 2006. szeptember 9.)

Irodalom[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Jamsetji Tata című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.