Tata Csoport

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Tata-csoport szócikkből átirányítva)
Tata Csoport
Típus
Alapítva1868
SzékhelyMumbai
AlapítóDzsamszedzsi Tata
Iparágkonglomerátum
Formakonglomerátum
Alkalmazottak száma722 281
A Tata Csoport weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Tata Csoport témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Tata Csoport (hindiटाटा समूह) nemzetközi cégcsoport, amelynek központja az indiai Mumbaiban van.

Piaci kapitalizációját és bevételeit tekintve India legnagyobb magáncége. Érdekeltségei vannak az acélgyártásban, az autóiparban, az információtechnológiában, a kommunikációban, az erőműiparban, a teaiparban és a szállodaiparban.

Hat kontinensen több mint 85 országban működik (köztük Magyarországon). A csoporthoz 98 vállalat tartozik hét üzletágában, ezek közül 27 tőzsdén jegyzett. A legfontosabb cégei közül néhány: Tata Steel, Corus Steel, Tata Motors, Tata Consultancy Services, Tata Tea, Titan Industries, Tata Power, Tata Communications, Tata Teleservices és a Taj Hotels.

A csoport nevét alapítójáról, Dzsamszedzsi Tatáról kapta, akit az indiai ipar atyjaként emlegetnek. Jelenlegi elnöke Ratan Tata, aki 1991-ben J. R. D. Tatától vette át ezt a feladatot.[1] Jelen pillanatban a család ötödik generációja igazgatja a céget.[2]

A csoportnak 2007 végén mintegy 290 ezer alkalmazottja volt.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Sirkin, Harold L; James W. Hemerling, and Arindam K. Bhattacharya (11-06-2008). GLOBALITY: Competing with Everyone from Everywhere for Everything. Archiválva 2008. szeptember 23-i dátummal a Wayback Machine-benNew York: Business Plus, 304. ISBN 0446178292.
  2. Tata Family Tree (PDF). tatacentralarchives.com. [2007. március 25-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2007. június 2.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Tata Group című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Külső hivatkozások[szerkesztés]