Dzanabadzar Gombodordzsin

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Dzanabadzar Gombodordzsin
Született1635[1][2][3][4][5]
Jeszöndzüjl járás
Elhunyt1723 (87-88 évesen)[1][2][3][4][5]
Peking
Állampolgárságamongol
SzüleiGombodorj
Foglalkozása
TisztségeDzsepcundamba Kutuktu
A Wikimédia Commons tartalmaz Dzanabadzar Gombodordzsin témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Dzanabadzar Gombodordzsin (Өндөр гэгээн Занабазар; 1635Peking, 1723) mongol buddhista pap és politikai vezető, az első Dzsepcundamba Kutuktu.

A mongol művelődés és művészet sokoldalú tehetsége, művelt tudós, aki a költészet, zene, festészet, orvostudomány, építészet területén egyaránt jártas volt. Irodalmi alkotásokat tanulmányozott, buddhista szövegeket fordított, és maga is alkotott imákat.[6] Vallási szobrokat is készített bronzból, amelyek közül sok ma is megcsodálható templomokban és múzeumokban.[6]

Élete[szerkesztés]

Amarbajasglant kolostor

Apja Gombodorj (1594–1655), egyike annak a három kalk kánnak, aki származását Dzsingisz kánhoz vezette vissza.[6] [7] Gyermekkorában vallásos neveltetésben részesült, 15 éves korától Loszang Gyaco, az ötödik dalai láma és Loszang Csöki Gyalcen, a negyedik pancsen láma személyes tanításaiban részesült. A híres tibeti történetíró, Táranátha (1575–1634) megtestesüléseként ismerték el.[7]

1688-ban a dzungárok[8] megszállták Mongóliát, Dzanabadzar Belső-Mongólia területére menekült. 1691-ben meggyőzte a kalhaz vezetőket, hogy ismerjék el Kang-hszi kínai császár felsőbbrendűségét. 1693-ban Pekingbe, később Jeholba ment. 1701-ben tért vissza Mongóliába, ahol az Erdenedzuu kolostorban telepedett le.[6] 1723-ban Jung-cseng kínai császár meghívására Pekingbe ment, ahol a feltételezések szerint meggyilkolták. Halála után hamvait Mongóliába vitték, és az Amarbajasglant kolostorban temették el.[6]

Tevékenysége[szerkesztés]

Felnőttként jelentős időt töltött a császári udvarban, több alkotása az uralkodók ihletésére készült. Műveinek stílusjegyei közé tartozott az ikonográfia követése, pontos ismerete, a nagy méret, a figurák természetes ábrázolása, a kézfejek és ujjak plasztikus megformálása. A mongol portréművészet megalapítójának tartják.

Élete során kolostorokat alapított, megtervezte a Nagy Kolostor Nagy Gyűlés Csarnokát, megszervezte az általa alapított kolostorok életét és rendjét.

Dzanabadzar Múzeum

A szanszkrit és tibeti fordítások megkönnyítésére 1686-ban a három szent nyelv szavainak lejegyzésére kifejlesztett egy új írásrendszert a mongol nyelv írásához, a szojombót. Vallási témájú költeményeket alkotott tibeti nyelven, szertartási szövegeket hozott létre, szent könyveket másolt. Korabeli festményeket is neki tulajdonítanak, a szobrászatban kiemelkedő alkotó volt. Személyében egyesült a világi és az egyházi hatalom, ezért a politikában is döntő szerepet játszott. Tevékenysége révén Mongólia nemzeti jelképévé vált.

Legenda[szerkesztés]

A legenda szerint Dzanabadzar felesége ugyanolyan képzett szobrász volt, mint ő. Az asszony 18 évesen halt meg, és a hamvait szent könyvek nyomtatására használták fel. Dzanabadzar állítólag az ő modellje alapján készítette el két szobrát. A fehér Tara fiatal szűzként, a zöld Tara[9] testileg érett és érzéki nőként mutatja be az elvesztett kedvest.

Emlékezete[szerkesztés]

  • 1965-ben Ulánbátorban megnyitotta kapuit a Dzanabadzar Szépművészeti Múzeum, amely műveinek legnagyobb gyűjteményét tartalmazza.
  • A Dzanabadzar Buddhista Egyetemet 1970-ben alapították Ulánbátorban.
  • 2009-ben róla nevezték el a Zanabazar dinoszaurusz nemzetségét, amelynek maradványait Mongóliában fedezték fel.

Képgaléria[szerkesztés]

Művészeti alkotásai

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Integrált katalógustár (német nyelven). (Hozzáférés: 2015. augusztus 14.)
  2. a b Union List of Artist Names (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  3. a b Faceted Application of Subject Terminology. (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  4. a b NUKAT
  5. a b MAK (lengyel nyelven)
  6. a b c d e Alan J.K. Sanders. Historical Dictionary of Mongolia. 898–899: Scarecrow Press (2017) 
  7. a b John Powers, David Templeman. Historical Dictionary of Tibet. 745: Scarecrow Press (2012) 
  8. Dzsungária
  9. A védelem és a megbocsátás istennője.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Dzanabadzar című lengyel Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  • Dzanabadzar, Gombodordzsín Eötvös Loránd Tudományegyetem, Ókori és keleti művészet (magyarul)
  • Zolzaya, M. (2009). The teaching about violence of Undur Gegeen Zanabazar. The History of Mongolian Ethics. ISBN 978-99929-9914-1, Ulaanbaatar, Arvin Sudar (angolul)