Dungeons & Dragons: Betyárbecsület

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Dungeons & Dragons: Betyárbecsület
(Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves)
2023-as amerikai–kanadai film
Rendező
Producer
  • Jeremy Latcham
  • Brian Goldner
  • Nick Meyer
AlapműDungeons & Dragons
Műfaj
Forgatókönyvíró
  • Jonathan Goldstein
  • John Francis Daley
  • Michael Gilio
  • Chris McKay
Főszerepben
ZeneLorne Balfe[1]
OperatőrBarry Peterson
VágóDan Lebental
Gyártás
GyártóHasbro Studios[2]
Ország
Nyelvangol
Forgatási helyszín
Játékidő134 perc[3]
Költségvetés151 000 000 dollar[4]
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
KorhatárTizenkét éven aluliak számára nem ajánlott
Bevétel
  • 78 477 328 $
  • 45 477 328 $ (Amerikai Egyesült Államok)
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Dungeons & Dragons: Betyárbecsület témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Dungeons & Dragons: Betyárbecsület (eredeti cím: Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves) 2023-as amerikai–kanadai fantasy akció-filmvígjáték, amelyet Jonathan Goldstein és John Francis Daley rendezett. A főbb szerepekben Chris Pine, Michelle Rodriguez, Regé-Jean Page, Justice Smith, Sophia Lillis, Hugh Grant látható.[5]

A filmet az Amerikai Egyesült Államokban 2023. március 31-én, míg Magyarországon egy nappal korábban mutatták be a mozikban.[6][7]

Cselekmény[szerkesztés]

Edgin Darvis éveken át a Harpers tagjaként dolgozott, amíg a feleségét meg nem ölte egy vörös varázsló, akivel egy küldetésen szembekerült. A barbár Holga Kilgore kíséretében Edgin úgy próbált új életet teremteni magának és lányának, Kirának, hogy lopáshoz fordult, és csapatot alkotott az amatőr varázsló Simon Aumarral és a szélhámos Forge Fitzwilliammel. Egy küldetésük során beszivárogtak egy egykori Harper-erődbe, hogy megszerezzék a feltámasztási táblát, amely lehetővé tette volna Edgin számára, hogy feltámassza a feleségét, azonban Forge új ismerőséről, Sofináról kiderül, hogy egy vörös varázsló, aki a betörést arra használja fel, hogy valami mást is ellopjon az erődből. Simon és Forge el tudnak menekülni, de Edgin és Holga fogságba esnek.

Két évvel később megszöknek a börtönből, és megtudják, hogy Forge Kira gyámjaként tevékenykedett, és Neverwinter ura lett. Forge azt állítja, hogy Edgint azért fogták el, mert csak gazdag akart lenni, ahelyett, hogy felfedte volna a betörés valódi okát, Kira anyjának feltámasztási tábláját. Amikor Forge megpróbálja kivégeztetni Edgint és Holgát, ők megszöknek, és úgy döntenek, hogy új csapatot toboroznak, hogy betörjenek Forge páncéltermébe, és megszerezzék a feltámadás tábláját bizonyítékként arra, hogy Edgin igazat mond. Felkutatják Simont, hogy felhasználhassák mágikus szakértelmét, és Simon Doricot, egy mélységi druidát javasolja további tagnak.

Doric állati alakváltoztatása lehetővé teszi a csoport számára, hogy megerősítse a páncélterem körüli védelmet, de Simon kijelenti, hogy nincs elég ereje ahhoz, hogy hatástalanítsa a bonyolult varázslatokat. Holga felidézve egy mesét egy olyan ereklyéről, amelyet a népe talált, és amely ilyen erővel rendelkezne, egy régi temetőbe vezeti őket, amely lehetővé teszi Simon számára, hogy egy talizmán segítségével kikérdezze a halottakat. Megerősítve, hogy a katonák az utolsó csatájukban követelték a keresett sisakot, a csoport Xenk Yandarhoz, egy paladinhoz és a Thay túlélőjéhez vezeti vissza az ereklyét, miután a vörös varázslók elpusztították az országukat.

Xenk elvezeti a csoportot a földalatti városba, ahol az ereklyét hagyta, ami egyben azt is eredményezi, hogy Simon megkapja a Hither and Thither botot, amely lehetővé teszi a rövidtávú teleportálást. A sisak visszaszerzésével Xenk távozik, de Simonnak gondot okoz az ereklye elsajátítása. Edgin egy új tervet javasol, amelyben a pálcát arra használják, hogy a páncélterembe teleportáljanak, és ellopják Forge gazdagságát. Amikor azonban beszivárognak a páncélterembe, kiderül, hogy az üres, így Edgin és a többiek rájönnek, hogy Forge Sofinával együttműködve egy ősi rituálét hajtott végre, hogy a játékokon a résztvevőket zombi rabszolgáivá változtassa egy szarv segítségével, amelyet az eredeti rajtaütés során lopott el, miközben Forge megszökik a gazdagsággal.

Edgin megmenekül a kivégzés elől azzal, hogy meggyőzi Forge-ot, hogy az egójával játszva tegye be őket a játékba, így a csapat a verseny közben megmenekülhet. Visszatérve a hajóhoz, ahová Forge a gazdagságát vitte, Forge bebizonyítja, hogy Edgin igazat mondott, amikor megfenyegeti Kirát, hogy meggyőzze Edgint a hajó átadásáról, csakhogy a csoport visszalopja a hajót. Szemtanúja annak, hogy Sofina elkezdi a rituálét, Edgin úgy dönt, hogy vissza kell menniük és meg kell menteniük az embereket, a teleportációs bot segítségével pedig elszállítja Forge ellopott gazdagságát a hajóról, és szétteríti a városban, hogy kivonja az embereket a stadionból.

A vereségén feldühödve Sofina megtámadja a csoportot, de közben Simon elsajátítja a mágiáját. Sofina próbálkozása egy időmegállító varázslattal kudarcot vall, amikor Simon ellenáll a varázslatnak, így Kira egy láthatatlanná tevő medál segítségével egy anti-mágikus karkötőt helyezhet el Sofinán, hogy a csapat megölhesse őt. Kiderül, hogy Holga halálosan megsérült a csatában, de Edgin és Holga a tábla segítségével visszahozzák az életbe.

Miután Neverwinter helyreállt, a csapatot a birodalom hőseinek nyilvánítják, Forge pedig börtönbe kerül.

Szereplők[szerkesztés]

Szerep Színész Magyar hang[8] Leírás
Edgin Darvis Chris Pine Zámbori Soma Bárd és a Harpers egykori tagja
Holga Kilgore Michelle Rodriguez Kéri Kitty Barbár, akit száműztek az Uthgardt Elk törzsből.
Xenk Yendar Regé-Jean Page Novkov Máté Paladin, aki csak hajszál híján menekült meg a lich Szass Tam "hatalomra jutásától" Thayban, és ennek következtében "lassabban öregszik, mint egy normális ember".
Simon Aumar Justice Smith Penke Bence Vad varázsló, aki Elminster Aumar, egy neves varázsló leszármazottja.
Doric Sophia Lillis Staub Viktória Druida, akit egy manó elf enklávé nevelt fel a Neverwinter erdejében.
Forge Fitzwilliam Hugh Grant Stohl András Ambiciózus szélhámos és csaló.
Sofina Daisy Head Mikecz Estilla Thay vörös varázslója, aki a nekromanciára összpontosít
Kira Darvis Chloe Coleman Hegedűs Johanna Edgin lánya, aki apja bebörtönzése után két évig Forge, a gyámja befolyása alá került.

Magyar változat[szerkesztés]

A szinkront a Mafilm Audio Kft. készítette.

A film készítése[szerkesztés]

2013. május 7-én a Warner Bros. Pictures és Courtney Solomon Sweetpea Entertainmentje bejelentette, hogy a Dungeons & Dragons alapján filmet készítenek, amelynek forgatókönyvét David Leslie Johnson-McGoldrick írja, a producerek pedig Roy Lee, Alan Zeman és Solomon.[9] Két nappal később a Hasbro pert indított, melyben azt állította, hogy a Universal Pictures társproducere egy Dungeons & Dragons filmet készít, melynek írója és rendezője Chris Morgan lesz.[10] 2015. augusztus 3-án, miután Dolly Gee amerikai kerületi bíró felszólította a Sweetpea Entertainmentet és a Hasbrót, hogy egyezzenek meg a filmjogok ügyében, a Warner Bros. filmjét a Hasbroval közösen kezdték el előgyártani.[11] 2016. március 31-én Rob Lettermannel folytak tárgyalások Johnson-McGoldrick forgatókönyvének rendezéséről, 2016. május 13-án pedig megerősítették a szerepét.[12] 2017 áprilisában Joe Manganiello színész, a Dungeons & Dragons lelkes rajongója elárulta, hogy John Cassellel közösen írt egy forgatókönyvet a projekthez, és "minden megfelelő féllel tárgyalnak" a film megvalósítása érdekében.[13] A forgatókönyv elkészülte után Manganiello együttműködött Brad Peytonnal és Dwayne Johnsonnal, akik mindketten tárgyalásban álltak a film fejlesztéséről.[14]

2017 decemberében a filmet a Hasbro különböző fokú előrehaladás után a Paramount Pictureshöz költöztette, és a tervek szerint 2021. július 23-án mutatták volna be.[15] 2018 februárjában a Paramount tárgyalásokat folytatott Chris McKay-jel és Michael Gilióval is a film rendezéséről, illetve írásáról.[16] 2019 márciusában kiderült, hogy Gilio elkészült az első vázlattal, és a stúdió vezetői izgatottságukat fejezték ki a filmmel kapcsolatban. 2019. július 30-án Jonathan Goldstein és John Francis Daley rendezőkkel tárgyaltak, miután otthagyták a Flash – A Villám című filmet.[17]

Forgatás[szerkesztés]

A forgatás 2021. április elején kezdődött 60-70 fős stábbal Izlandon.[18] Még ugyanebben a hónapban Belfastban is forgattak.[19] 2021. augusztus 19-én fejeződött be a forgatás.[20]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Lorne Balfe Scoring John Francis Daley's & Jonathan Goldstein's 'Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves' | Film Music Reporter
  2. Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves (2023). The Numbers . Nash Information Services. (Hozzáférés: 2023. március 18.)
  3. Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves. Irish Film Classification Office , 2023. február 14. (Hozzáférés: 2023. március 18.)
  4. "Building 'Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves': How Jonathan Goldstein and John Francis Daley Brought the Ultimate Nerd Property to Movie Theaters". Variety , 2023. március 1. (Hozzáférés: 2023. március 18.)
  5. @@DnDMovie: Our campaign begins… Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves. Come join our party with Chris Pine, @MRodOfficial, @RegeJean, @StandUp4Justice, @SophiaLillis, and @HackedOffHugh as our journey begins in theatres on March 3, 2023. #DnDMovie #DnD. (Hozzáférés: 2023. március 18.)
  6. D'Alessandro, Anthony: SXSW Lineup Includes 'Dungeons & Dragons' On Opening Night, 'Evil Dead Rise', Eva Longoria's 'Flamin' Hot', A24's 'Problemista' & More. Deadline Hollywood , 2023. január 11. (Hozzáférés: 2023. március 18.)
  7. Mozi-, stream- és sorozatkalendárium 2023. IGN. (Hozzáférés: 2023. március 18.)
  8. A Dungeons & Dragons: Betyárbecsület magyar hangjai. ISzDB. (Hozzáférés: 2023. március 18.)
  9. Fleming, Mike Jr.: Warner Bros Acquires Rights To Make 'Dungeons & Dragons' Movie. Deadline Hollywood , 2013. május 7. [2019. november 17-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. március 18.)
  10. Fleming, Mike Jr.: Rights Battle On 'Dungeons & Dragons': Warner Bros and Universal/Hasbro Tangle. Deadline Hollywood , 2013. május 9. [2019. november 17-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. március 18.)
  11. Gardner, Eriq: 'Dungeons & Dragons' Legal Settlement Paves Way for New Movie. The Hollywood Reporter , 2015. augusztus 3. [2019. november 17-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. március 18.)
  12. Kroll, Justin: 'Goosebumps' Helmer to Direct 'Dungeons and Dragons' for Warner Bros.. Variety , 2016. május 13. [2021. március 20-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. március 18.)
  13. Trumbore, Dave: Joe Manganiello's Dungeons and Dragons Script Could Save the Day. Collider , 2017. április 7. [2021. április 16-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. március 18.)
  14. Radish, Christina: 'Rampage': Dwayne Johnson, Jeffrey Dean Morgan & Joe Manganiello on the Video Game Curse. Collider, 2018. április 12. (Hozzáférés: 2023. március 18.)
  15. Couch, Aaron: Paramount Sets 'G.I. Joe,' 'Dungeons & Dragons' Release Dates. The Hollywood Reporter , 2017. december 18. [2017. december 21-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. március 18.)
  16. Kroll, Justin: 'Nightwing' Director Eyed for 'Dungeons & Dragons' at Paramount and AllSpark Pictures (EXCLUSIVE). Variety , 2018. február 20. [2020. január 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. március 18.)
  17. Vary, Adam B.: Dungeons & Dragons Directors on Ensuring the Film Isn't Just for Nerds and Why They Left The Flash, 2023. március 9.
  18. Hafstað, Vala: Part of 'Dungeons & Dragons' Filmed in Iceland. Morgunblaðið , 2021. április 12. [2021. április 14-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. március 18.)
  19. Bubp, Ashley: 'Dungeons & Dragons' Movie With Chris Pine and Regé-Jean Page Begins Filming. Collider , 2021. május 2. [2021. május 2-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2023. március 18.)
  20. Daley, John Francis [@JohnFDaley]: Wrapped D&D today! Still alive!, 2021. augusztus 19. (Hozzáférés: 2023. március 18.)

További információk[szerkesztés]