Sárkányok háborúja

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Sárkányok háborúja
(Dungeons & Dragons)
2000-es amerikai–cseh film
RendezőCourtney Solomon
Producer
  • Courtney Solomon
  • Kia Jam
  • Steve Richards
AlapműDungeons & Dragons
Műfaj
Főszerepben
ZeneJustin Burnett
OperatőrDouglas Milsome
Gyártás
GyártóSilver Pictures
Ország Amerikai Egyesült Államok
Csehország
Nyelvangol
Forgatási helyszín
Játékidő107 perc
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
  • 2000
  • 2001. április 12. (Németország)[1]
Korhatár12 II. kategória (F/1753/J)
Kronológia
KövetkezőSárkányok börtöne 2.
További információk
SablonWikidataSegítség

A Sárkányok háborúja (eredeti címe: Dungeons & Dragons) egy 2000-ben bemutatott amerikai fantasyfilm és kalandfilm, amelyet Courtney Solomon rendezett. A forgatókönyv a népszerű szerepjáték, a Dungeons & Dragons alapján készült. A produkció főszerepében Justin Whalin, Marlon Wayans és Thora Birch.

A film premierjét 2000. december 8-án mutatták be az Egyesült Államokban.[2] Magyarországon DVD-n volt elérhető 2005. július 13-tól.[2]

A produkció pénzügyileg és filmkritikailag is bukás volt. Ennek ellenére készült folytatása tévéfilmként a Sárkányok börtöne 2. címmel 2005-ben.

Cselekmény[szerkesztés]

Izmir fiatal császárnője, Savina egy jogar erejével uralkodik, amely lehetővé teszi számára, hogy aranysárkányokat irányítson. Amikor a köznép számára jogokat akar garantálni, a gonosz Profion által vezetett Mágusok Tanácsa ellene szegül. Azt követelik tőle, hogy adja át a jogart,de Savina visszautasítja őket. Ezután konfliktusra számítva mindkét fél megpróbálja megszerezni a legendás Savrille rudat, amellyel a vörös sárkányok felett ad hatalmat.

A tizenéves tolvajok, Ridley és Snails megpróbálják kirabolni a Sumdall varázslóiskolát. Egy Marina nevű fiatal tanonc kapja el őket, éppen akkor, amikor Profion segédje, Damodar megtámadja a könyvtári varázslót, hogy megszerezze a Savrille rúdjának térképét. Marinának, Ridley-nek és Snailsnek sikerül elmenekülnie a térképpel, és csatlakoznak egy Elwood nevű törphöz.

Rájönnek, hogy ahhoz, hogy a rúddal bejussanak a sírba, szükségük van egy rubinkulcsra, a "Sárkány Szemére". Ridley egy halálos labirintusban találja meg a tolvajok céhében Antiusban. Damodar azonban megérkezik, és elfogja Marinát és a térképet, mielőtt elmenekülhetnének. A csoport többi tagja elmenekül, és a császárnőnek dolgozó Norda elf paladinba botlanak. Mikor rájönnek, hogy ugyanazért az ügyért harcolnak, kiszabadítják Marinát, és visszaszerzik a térképet, de Snails életét veszti.

Mikor megkapják Savrille rúdját, Damodar elveszi tőlük, és Profionnak adja. A harc megkezdődik mindkét oldalon sárkányokkal, míg Ridley meg nem öli Damodart, és vissza nem kapja Profiontól a Savrille rudat. Marina arra biztatja Ridley-t, hogy használja a rudat Profion megbuktatására, de Ridley, mivel rájön, hogy a rúd hatalma megrontja őt, visszautasítja, és elpusztítja azt. Ezután a császárnő egy aranysárkánnyal megöleti Profiont.

Ridley később Marina, Elwood és Norda társaságában meglátogatja Snails sírját. Amikor a Sárkányszemet a sírra helyezi, a rubin elkezd világítani, és Snails neve eltűnik.

Szereplők[szerkesztés]

Szerep Színész Magyar hangja[3]
Ridley Freeborn Justin Whalin Pálmai Szabolcs
Snails Marlon Wayans Sárközi József
Marina Pretensa Zoe McLellan Csondor Kata
Elwood Gutworthy Lee Arenberg Faragó András
Norda Kristen Wilson Ullmann Zsuzsa
Profion Jeremy Irons Szakácsi Sándor
Damodar Bruce Payne Szinovál Gyula
Savina császárnő Thora Birch Molnár Ilona
Vildan Vildir Edward Jewesbury Kardos Gábor
Xilus Richard O’Brien Dézsy Szabó Gábor
Halvarth Tom Baker n.a
Azmath Robert Miano Bolla Róbert

Fogadtatás[szerkesztés]

A filmet gyengének ítélték a filmkritikusok. A Rotten Tomatoeson 9%-os minősítést ért el 94 értékelés alapján, az összefoglaló szerint: „A film olcsónak tűnik, és rossz a rendezése. A tehetséges színészek jelenléte ellenére az alakítások nagyon rosszak, ráadásul Marlon Wayans karaktere sértő lehet, a fekete sztereotípiák rasszista visszavetítése miatt.”[4] Scott Foundas a Varietytől azt írta: „A Xena vagy a Hercules átlagos epizódja sokkal lebilincselőbb és fantáziadúsabb látványvilágot kínál.”[4] Michael Rechtshaffen Hollywood Reportertől azt írta: „A speciális effektek ... semmi különöset nem nyújtanak, ami a legközelebb áll ahhoz, hogy ez a fájdalmasan származtatott roncs valaha is elnyerjen egy jó ajánlólevelet.”[4] Geoff Pevere a Toronto Startól azt írta: „A film olyan olcsó szoftveres kinézetű, mintha a Space csatornán néznék hajnali 4-kor.”[4]

A MetaCritic 14 pontot adott a 100-ból 25 vélemény alapján.[5] Steven Rea a Philadelphia Inquirertől azt írta: „A párbeszédek nagy része a leghülyébb fantáziapép, és a kép nagy részét úgy tűnik, hogy a világosítók ebédszünetben vették fel.”[5] Lisa Schwarzbaum az Entertainment Weeklytől azt írta: „A [film] a hősiesség és apróságok malátás főzete.”[5] Roger Ebert azt írta, hogy „a Dungeons & Dragons úgy néz ki, mintha kidobták volna a játékot, és lefényképezték volna a dobozát.”[5]

A Box Office Mojo szerint a film veszteséges volt. A 45 millió dolláros költségvetésre 33,9 millió dolláros bevétel keletkezett.[6]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. http://www.kinokalender.com/film1959_dungeons-dragons.html, 2018. január 21.
  2. a b Internet Movie Database
  3. iszdb.hu
  4. a b c d Rotten Tomatoes
  5. a b c d MetaCritic
  6. Box Office Mojo

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]