Dreamt for Light Years in the Belly of a Mountain

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Sparklehorse
Dreamt for Light Years in the Belly of a Mountain
stúdióalbum
Megjelent2006
Felvételek2001-2006
Stílusindie rock
Nyelvangol
Hossz53:14
KiadóAstralwerks Records
ProducerMark Linkous
Danger Mouse
Dave Fridmann
Kritikák
Sparklehorse-kronológia
Stained Glass Tears
(2006)
Dreamt for Light Years in the Belly of a Mountain
(2006)
In the
Fishtank 15

(2009)
Sparklehorsestúdióalbum-kronológia
It’s a Wonderful Life
(2001)
Dreamt for Light Years in the Belly of a Mountain
(2006)
Dark Night of the Soul
(2010)
SablonWikidataSegítség

A Dreamt for Light Years in the Belly of a Mountain a Sparklehorse negyedik, egyben utolsó önálló stúdióalbuma, melyet az Astralwerks Records adott ki.

Történet[szerkesztés]

Mark Linkous az It’s a Wonderful Life című albumának megjelenése után egyből elkezdett következő albumán dolgozni. A munkára kihatással volt egyre súlyosbodó depressziója, amely miatt az album öt év alatt jelent meg.[1] Linkous elmondta, hogy a számok egy része valójában az előző albumról kivágott tartalmak.[2]

Hát, kis időre feladtam a munkám, és elég nehézzé vált élnem és fizetnem a lakbért. Egyre lejjebb csúsztam, ahol azt éreztem, hogy muszáj felvennem valamit. Volt néhány korábban megírt dalom, melyek nem kerültek fel a legutóbbi albumra, mert popszámok voltak. Túl korszerűtlennek hatottak. Szóval eltettem őket tartalékba.

Danger Mouse 2004-es The Grey Albumának (mely Jay-Z The Black Albumának és a The Beatles The White Albumának keveréséből jött létre) meghallgatása után Linkous meghívta a producert észak-karolinai stúdiójába, hogy segítsen neki befejezni az album felvételét.[2]

Habár az album felvétele öt évig tartott, az 55 percből 25 perc korábban felvett anyagból származik (a Ghost in the Sky az It’s a Wonderful Life japán verziójáról; a Shade and Honey korábban már megjelent egy a The Shins és Mates of State zenekarokkal közös kislemezen; a szám megjelent a 2002-es Laurel Canyon című filmben Alessandro Nivola előadásában; a Morning Hollow az It’s a Wonderful Life rejtett sávján tűnt fel először; a Dreamt for Light Years in the Belly of a Mountaint pedig eredetileg Maxine címen vették fel, és megjelent az előző stúdióalbumon, valamint a Gold Day középlemezen egyaránt).

A megjelenés előtti hetekben az album reklámozására több dalt is (Ghost in the Sky, Don't Take My Sunshine Away, Knives of Summertime) kiadtak kislemezként.

Borító[szerkesztés]

Az album borítója Robert Pokorny munkája.[2] Eredetileg egy a Fingerprints Records kaliforniai Long Beachen található székházában zajló házikoncerthez készült. Linkous elmondta:

… szerettem az első pillanattól. Tudtam, hogy ez a kép lesz a következő album borítója… [Pokornynak] jó érzéke van az általa hallgatott zene vizualizálásához. Nem tudom elmondani, hogy kapcsolódik az albumhoz, de egyszerűen illik hozzám.

Számlista[szerkesztés]

Az összes dal szerzője Mark Linkous

  Cím Hossz
1. Don't Take My Sunshine Away 3:05
2. Getting It Wrong 2:16
3. Shade and Honey 4:08
4. See the Light 3:42
5. Return to Me 3:18
6. Some Sweet Day 4:20
7. Ghost in the Sky 3:28
8. Mountains 3:42
9. Morning Hollow 7:23
10. It's Not So Hard 2:52
11. Knives of Summertime 4:19
12. Dreamt for Light Years in the Belly of a Mountain 10:35
53:14

Közreműködők[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Randy Edwards: Mark Linkous, Sparklehorse, R.I.P. (angol nyelven). Chicago Sun-Times, 2010. március 12. [2017. február 18-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. május 4.)
  2. a b c Stephen M. Deusner: Sparklehorse (angol nyelven). Pitchfork Media, 2006. november 21. (Hozzáférés: 2016. május 4.)

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Dreamt for Light Years in the Belly of a Mountain című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]