Dogger Bank

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A Dogger Bank elhelyezkedése

A Dogger Bank az Északi-tenger egy sekély vizű területe mintegy 100 kilométerre a Brit-sziget partjaitól, a Hollandia partjai mentén elhelyezkedő, egyenletesebben sekély vizű Széles Tizennégyesektől északra.

A Dogger Bank több mint húszezer négyzetkilométer területű homokpad, amelynek legnagyobb kiterjedése észak-déli irányban mintegy 300, kelet-nyugati irányban pedig mintegy 110 kilométer. Mélysége 15-36 méter közt váltakozik, ami átlagban 20 méterrel sekélyebb, mint a környező nyílt vízi területeken.

Halászati övezet[szerkesztés]

A halászat számára fontos övezet, ahol nagy mennyiségben hoznak a felszínre tőkehalat és heringet. Nevét is a halászhajó jelentésű holland dogge szóról kapta. Homokpadján sok hajóroncs fekszik.

Volt mocsár[szerkesztés]

Geológiailag a Dogger Bank moréna, amelyet a legutóbbi jégkorszak déli jégnyúlványai raktak le, mielőtt a területet elöntötte a tenger. Az utolsó jégkorszak idején a Dogger Bank szárazföld volt, sziget, vagy az európai kontinens része. A fenékhálós halászhajók ma is nagy mennyiségű mocsári tőzeget hoznak itt felszínre; időnként mamutfogakat, sőt őskőkori (paleolitikum) vadászszerszámokat is találnak.

Incidens[szerkesztés]

1904. október 21-én az orosz–japán háború során Szentpétervárról kihajózó és Japán felé tartó orosz hadihajók éjszaka tüzet nyitottak angol halászhajókra, mivel japán torpedóhajóknak vélték őket. Az eset komoly diplomáciai botrányt okozott a két ország között és az orosz flotta nem használhatta a szuezi csatornát. A halászok végül kártérítést kaptak az orosz államtól.

Tengeri csata[szerkesztés]

Az első világháborúban itt zajlott le 1915-ben a Dogger Bank-i csata a brit Királyi Flotta (Royal Navy) és német hadihajók közt, amelyeknek eredeti célja Scarborough és Whitby yorkshire-i kikötők, illetve a Durham megyei Hartlepool lövetése volt.

A nagy földrengés[szerkesztés]

1931-ben az Egyesült Királyságban valaha feljegyzett legnagyobb földrengés rázta meg a környéket. A Richter-skála szerint 6,1-es erősségű rengés hypocentruma 23 kilométerre a Dogger Bank alatt volt. Érezhető volt az Északi-tenger mellett elterülő országokban, Kelet-Anglia-szerte pedig jelentős károkat okozott.