Diedrichshagen (Rostock)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Rostock-Diedrichshagen
Diedrichshagen helyzete Rostockon belül
Adatok
Város: Rostock Wappen.svg Rostock
Tartomány: Coat of arms of Mecklenburg-Western Pomerania (great).svg Mecklenburg-Elő-Pomeránia
Ország: GER Németország
Koordináták: é. sz. 54° 10′ 08″, k. h. 12° 02′ 13″
Irányítószám: 18119
Körzethívószám: 0381
Alapítása: 1771
Városrésszé válásának éve: 1934. március 8.
Területe: 4,4 km²
Tszfm: 9  m
Népessége: 1281 (2011. december 31.)
Népsűrűség: 291 fő/km²

Diedrichshagen Rostock egyik városrésze. A Balti-tenger partján fekvő településrész Warnemünde, Markgrafenheide és Hohe Düne városrészekkel együtt 1996-tól államilag elismert tengerparti fürdőváros rangot kapott (Seebad Diedrichshagen).[1] A Rostock központjától nagyjából 11 km-re fekvő, főleg az azonos nevű egykori faluból álló városrészt északról a Balti-tenger, keletről Warnemünde, délkeletről Lichtenhagen, délnyugatról pedig Elmenhorst/Lichtenhagen község határolja.

Földrajza[szerkesztés]

A városrész beépített központjától északra fekszik Diedrichshäger Land tájvédelmi terület, amelyet északról a Stoltera természetvédelmi terület határol.[2] Utóbbi egy 20 m magas meredek tengerpart. Ennek közelében egy kisebb is található.

Diedrichshagen és Warnemünde határában terül el a részben 2 méterrel a tengerszint alatt levő Diedrichshäger Moor, amely egy mocsaras terület. A település déli és keleti részén folyik a Laakkanal nevű csatorna, mely egyúttal a Lichtenhagennel közös határt jelöli.[3]

A településtől nyugatra, a gyümölcsfák védelmére nyírfa- és nyárfasorokat ültettek.

Története[szerkesztés]

Az egykori Diedrichshagen falut 1771-ben alapították,[4] és a terület 1934. március 8-án vált Rostock városrészévé. 1996-ban a városrész államilag elismert tengerparti fürdőváros rangot kapott.[1] Városrendészeti szempontból nézve Diedrichshagen és Warnemünde közösen alkotják az A jelű városi körzetet (Stadtbereich A: Warnemünde).[4]

Az 1990-es változások óta több családi ház épült a területen.[4]

Gazdasága[szerkesztés]

A tenger közelsége miatt a turizmus fontos szerepet játszik Diedrichshagen gazdasági életében, számos szálloda és üdülőház várja a vendégeket. A Stoltera természetvédelmi területen belül egy kerékpárút, egy parti vándorút, egy-egy csillagászati és természetismereti tanösvény is a turisták rendelkezésére áll. A D2-es jelzésű keleti-tengeri kerékpárút is érinti a Stolterát.

A vidékies jellegű városrészt a turizmus mellett a mezőgazdasági termelés határozza meg: zöldséget, gyümölcsöt és gabonát termesztenek a környező földeken és kertekben. Ezek mellett egy szélerőművek és egy napenergia-park is található a településen.

Diedrichshagen és Elmenhorst között található a Warnemünde-i golfpálya.[5]

Közlekedése[szerkesztés]

Rostock és környékének tömegközlekedési térképe

A településrészen több autóbusz-megálló is található, ahonnan az áthaladó járatokkal Warnemündébe és Lichtenhagenbe, illetve ezen helységek S-Bahn-állomásaira lehet eljutni. Diedrichshagen az L12-es tartományi úton keresztül kapcsolódik Warnemündéhez, ahol érinti a 103-as országutat, amely Rostocker központjába, illetve az A20-as autópálya irányába halad. Délnyugati irányban az L12-es út Elmenhorst, Bad Doberan és Kühlungsborn érintésével Wismar irányába halad.

  • Autóbusz: 36, 37
    • Regionális autóbusz: 119

Galéria[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Gyógy- és pihenőhelyek Mecklenburg-Elő-Pomerániában (docx). (Hozzáférés: 2015. június 7.) (németül)
  2. Rostock természetvédelmi területei (PDF). Rostock város honlapja. [2016. szeptember 18-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. június 6.) (németül)
  3. A városrészek határai (PDF). Rostock város honlapja. [2013. június 17-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. június 6.) (németül)
  4. a b c Warnemünde adatai (PDF). Kommunale Statistikstelle, Rostock város honlapja. (Hozzáférés: 2015. június 6.)[halott link] (németül)
  5. A golfpálya honlapja. [2015. június 3-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. június 7.) (németül)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Diedrichshagen (Rostock)
A Wikimédia Commons tartalmaz Diedrichshagen (Rostock) témájú médiaállományokat.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]