47. utca (Manhattan)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Diamond District (Manhattan) szócikkből átirányítva)
47. utca
Dag Hammarskjold Plaza a 47. utca keleti részén
Dag Hammarskjold Plaza a 47. utca keleti részén
Közigazgatás
OrszágAmerikai Egyesült Államok
TelepülésManhattan
Irányítószám
  • 10036
  • 10167
  • 10017
Földrajzi adatok
Hossza2,9 km
Elhelyezkedése
47. utca (Manhattan)
47. utca
47. utca
Pozíció Manhattan térképén
é. sz. 40° 45′ 31″, ny. h. 73° 58′ 60″Koordináták: é. sz. 40° 45′ 31″, ny. h. 73° 58′ 60″
A Wikimédia Commons tartalmaz 47. utca témájú médiaállományokat.

A 47. utca egy kelet-nyugati irányú utca New York Manhattan városrészének középső negyedében, a First Avenue és a West Side Highway között húzódik. A forgalom az utcában keletről nyugati irányban egyirányú, az ENSZ-székháztól indulva. A 47. utca egyik szakaszán, szinte egyetlen háztömbben található New York City elsődleges és az Egyesült Államok egyik legjelentősebb gyémánt- és ékszernegyede, a Diamond District (ezen a szakaszon az utcát Diamond Jewelry Way-nek nevezik). A 47. utca átvezet a Times Square-en és a Broadwayn is.

Ismert helyszínek[szerkesztés]

  • A The Factory Andy Warhol eredeti, 1963 és 1968 között működő New York-i stúdiója volt, bár a későbbi stúdiói is The Factory (Gyár) néven voltak ismertek. A The Factory az ötödik emeleten működött, a keleti 47. utca 231 szám alatt, a Second Avenue és a Third Avenue között.
  • A nyugati 47. utca 73 szám alatt álló Dyckman's Jewelry Exchange legfelső duplexében volt a Szovjetunióból emigrált Alexander Ney orosz művész műterme és otthona négy évtizeden át (1974–2015).
  • Az 1920-ban megnyílt, eredetileg a nyugati 45. utcában levő könyvesbolt, a Gotham Book Mart később a nyugati 47. utca 51-be költözött, majd hosszú évtizedeken át a nyugati 47. utca 41 szám alatt működött tovább.
  • A 47. utcáig tartó Vanderbilt Avenue egy rövid utca, mely a 42. utcától indul és a Park Avenue és a Madison Avenue között fut, azokkal párhuzamosan. Az utca a New York központi pályaudvarának, a Grand Central Terminal építésének eredményeként jött létre, nevét a pályaudvar eredeti tulajdonosa, Cornelius Vanderbilt után kapta. A Grand Central Terminal a 47. utcán keresztül is elérhető az "északnyugati átjárón", azaz egy 1000 láb (300 m) hosszú folyosón keresztül ("Northwest Passage").
  • A 47. utcának a Fifth Avenue és a Sixth Avenue közötti része New Yorknak Diamond District néven ismert negyede, itt az ékszerüzletek mellett egy kóser kávézó, az IDT Megabite Cafe is működik.
  • Egy 2008-ban rekonstruált és újranyitott TKTS áll a 47. utcában a Hetedik sugárút és a Broadway között. Itt a színházlátogatók 25-50%-os kedvezménnyel vásárolhatnak a Broadway színházakba jegyeket az aznapi előadásokra. A Morgan Stanley Building a TKTS-el szemben, átlósan helyezkedik el a Broadway és a 47. utca találkozásánál.
  • Több Broadway színház is található a 47. utca nyugati felén, annak a Broadway és a Nyolcadik sugárút közötti részén, köztük a Brooks Atkinson Színház (nyugati 47. utca 256 szám alatt), az Ethel Barrymore Színház (nyugati 47. utca 243) és a Samuel J. Friedman Színház, korábban a Biltmore Színház (nyugati 47. utca 261 szám alatt).

Diamond District[szerkesztés]

A Diamond District a 47. utca nyugati részén az Ötödik sugárútnál

A Diamond District, azaz a "Gyémánt-negyed", Manhattan középső részének egyik kereskedelmi negyede a 47. utca, valamint az Ötödik és Hatodik sugárút között, mely csaknem egyetlen háztömbre korlátozódik. Az 1920-as évekig a New York-i gyémántkereskedelem epicentruma a Maiden Lane volt, négy háztömbnyire északra a Wall Streettől.[1] Az új Diamond District akkor formálódott, amikor az ékszer- és gyémántkereskedők északabbra költöztek a korábbi székhelyeikről. Mind a 18. század óta fennálló kereskedelmi központjukat, a Maiden Lane-t elhagyták, valamint az 1920-as években formálódott egyik elődöt, a Canal Street és Bowery közelében levőt, valamint egy másikat is, mely a pénzügyi negyedben, a Fulton és a Nassau utcák kereszteződésének közelében 1931-ben startolt.

A kerület figyelemre méltó, régóta fennálló kakukktojása volt a híres Gotham Book Mart könyvesbolt, mely 1946 és 2004 között a nyugati 47. utca 41 szám alatt működött.

A gyémántkereskedőknek Manhattan középső része felé történő húzódása az 1920-as években kezdődött, amikor a Maiden Lane-en a bérleti díjak drasztikusan emelkedni kezdtek a pénzügyi és biztosítótársaságoknak a pénzügyi negyedben való terjeszkedése eredményeként.[2][3] A Diamond District jelentősége tovább nőtt azt követően, hogy a náci Németország megtámadta Hollandiát és Belgiumot, így a gyémántüzletágban működő ortodox zsidók ezreit kényszerítette Amszterdamból és Antwerpenből történő menekülésre, majd a New York-i letelepedésre. Legtöbbjük a második világháború után is ott maradt, és továbbra is meghatározó szereplő a Diamond Districtben. 1941 körül a Diamond Dealers Club - egy exkluzív klub, mely de facto gyémántkereskedelemmel is foglalkozik, valamint saját zsinagógával is rendelkezik - szintén a negyedbe költözött.[4]

Egy ékszerbolt a Diamond Districtben
A Diamond District egyik jellegzetes gyémánt alakú utcalámpája

A körzet New York város ékszer kereskedelmének elsődleges központja. Ez az Egyesült Államok egyik legjelentősebb gyémánt- és ékszernegyede a Philadelphiában lévő Jewellers Row, és a Los Angeles-i Jewelry District mellett, valamint a Philadelphiában található Jewellers Row után a második legrégebbi ékszernegyed az Egyesült Államokban. Az egy háztömbnyi körzetben a kereskedelem egynapi bevételének értéke átlagosan 400 millió dollár.[5] Becslések szerint a gyémántok 90%-a New Yorkon keresztül jut be az Egyesült Államokba. Körülbelül 3500 független vállalkozás (vágás, csiszolás és értékesítés) működött a negyedben 2019-ben. Más források szerint a kerület több mint 2600 vállalkozásnak adott otthont 2020-ban, többségük ugyanabban a háztömbben, a tömb sok üzletének tulajdonosa és vezetője ortodox zsidó volt.[6] A 24,6 milliárd dolláros éves árbevétel legnagyobb részét a nagykereskedelem tette ki 2019-ben; az ipar 33 000 embert foglalkoztatott, még mindig túlnyomórészt a zsidóság soraiból.[7] A legtöbb ügylet fülkékben bonyolódik a kerület 25 "tőzsdéjének" egyikén. Jutalékos alapon működő ügynökök szintén láthatók, általában az utcaszinten található üzletek számára kínálják az üzletet járókelőknek.[8]

A The New York Times szerint a Diamond District az 1920-as évek óta virágzó, bazárszerű piacként működik.[6] Sok ügyletet egyszerűen a hagyományos áldással és kézfogással zárnak.[9] A kiskereskedők boltjai az utcán sorakoznak fel. A nyugati 47. utca 50 szám alatt található az Amerikai Gemológiai Intézet, mely gyémántkereskedőket is képez.[10] A kerület egyik jellegzetes kültéri figurája az utcasarkokat megvilágító gyémántot formáló utcai lámpa.[11] A Diamond Districtben három prominens, egymással is összekapcsolt épület található: az 580 Fifth Avenue Exchange, továbbá a DDC, azaz a Diamond Dealers Club épülete és az International Gem Tower. A negyed közelében állnak New York más nevezetességei, mint a Rockefeller Center és a Radio City Music Hall.

A Smithsonian Magazin 2020 januárjában megjelent cikke a következőképpen írta le a Diamond Districtet:[1]

"Ha ellátogat ma a 47. utcára, szembeötlik, hogy az Ötödik és a Hatodik sugárút elegáns gyalogosai eltűnnek. Helyükön idős, ultraortodox fekete kabátot és fedorákat viselő zsidók vannak; vagy dél- és közép-ázsiaiak hagyományos karakul sapkákkal; ahol a kereskedők a világ minden tájának nyelvein harsognak. . . A 47. utca valójában egy széles közvetítői hálózat, ahol a gyémántkereskedők nagy volumenben adják-veszik a gyémántokat, a tőzsdei alkuszokhoz hasonlóan. . . " [1]

A popkultúrában[szerkesztés]

  • A 47. utca John Schlesinger Marathon Man (1976) című filmjében látható Laurence Olivier és Dustin Hoffman szereplésével.
  • A Cadillacs és a dinoszauruszok (1992) kezdő képsorai egy lepusztult 47. utcát ábrázolnak egy elárasztott, 26. századi New Yorkban.
  • A Closer (2004) című Mike Nichols film záró jelenetében látható, Natalie Portman és Jude Law főszereplésével.
  • A 47. utcai gyémántkereskedelmet a 2009-es Szeretlek New York című film mutatja Natalie Portman és Irrfan Khan jelenetében.
  • Cardi B a Diamond Districtre hivatkozik a 2018-as " I Like It " című, Bad Bunny-val és J Balvinnel együtt készített kislemezében.
  • Safdie Brothers 2019-es filmje, a Csiszolatlan gyémánt (2019), Adam Sandler főszereplésével egy, a Diamond Districtben működő bolt zsidó ékszerésze történetét követi.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b c Richman: How Manhattan's Diamond District Continues To Operate Like an Old World Bazaar. Smithsonian Magazine, 2020. január 16. (Hozzáférés: 2020. június 18.)
  2. Caratzas: Excelsior Steam Power Company Building pp. 4. New York City Landmarks Preservation Commission, 2016. december 13. (Hozzáférés: 2020. június 17.)
  3. How Manhattan’s Diamond District Continues To Operate Like an Old World Bazaar
  4. About the DDC. Diamond Dealers Club New York. (Hozzáférés: 2017. március 19.)
  5. WNBC-TV's Jane Hanson on her Jane's New York special on the Diamond District.
  6. a b Krueger. „Will the Diamond District Survive?”, The New York Times, 2020. október 16. (Hozzáférés: 2020. november 5.) (amerikai angol nyelvű) 
  7. Lipman, Steve. "The Real-Life Diamond District Shrugs At New Adam Sandler Film", The Jewish Week, December 17, 2019.
  8. The NYC Diamond District – How to Avoid the Shopper's Trap. Beyond 4Cs. (Hozzáférés: 2015. július 13.)
  9. Hornblower. „Sparkle Street, U.S.A.”, Washington Post, 1985. március 10. (Hozzáférés: 2020. november 5.) (amerikai angol nyelvű) 
  10. Locations, Gemological Institute of America
  11. Staff, Fodor's Travel Publications, Inc. Fodor's See It New York City (angol nyelven). Fodor's Travel Publications (2012. január 1.). ISBN 9780876371367 

További információk[szerkesztés]

  • USA USA-portál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap