Hell’s Kitchen

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Hell’s Kitchen
Ország Amerikai Egyesült Államok
TelepülésManhattan
Terület0,841 sq mi
Elhelyezkedése
Hell’s Kitchen (Manhattan)
Hell’s Kitchen
Hell’s Kitchen
Pozíció Manhattan térképén
é. sz. 40° 45′ 51″, ny. h. 73° 59′ 32″Koordináták: é. sz. 40° 45′ 51″, ny. h. 73° 59′ 32″
A Wikimédia Commons tartalmaz Hell’s Kitchen témájú médiaállományokat.
Kilátás a 9. sugárút felől a Time Warner Center és a Hearst Tower felé

Hell’s Kitchen (magyarul a „Pokol konyhája”), más néven Clinton vagy Midtown West New York egyik városnegyede, mely Manhattanben található, és nagyjából a 34. és 57. utca, a 8. sugárút és a Hudson folyó határolta területen fekszik.

A városnegyed közlekedési, egészségügyi, és raktárépületek infrastruktúrájával támogatja Midtown Manhattan üzleti negyedét. A városrész rossz híre miatt az itt található ingatlanok árai egészen a korai 1990-es évekig jóval alacsonyabbak voltak Manhattan többi részéhez képest.

Története során a Hell’s Kitchen a New York-i alvilág egyik központjává vált, igaz ez különösen az ír-amerikai szervezett bűnözésre. Olyan ismert gengszterek mint Owney Madden, csempészek mint Bill Dwyer, és a Westies vezetői, Jimmy Coonan és Mickey Featherstone is a Hell’s Kitchen lakói voltak. A Puerto Ricó-i és az ír bevándorlók közötti konfliktusok adták a West Side Story alapját.

Az egykori ír-amerikai szegény- és dolgozóosztálynak menedéket nyújtó városnegyed a huszadik század utolsó három évtizedében jelentős változásokon ment keresztül, főképpen a Midtown közelsége miatt. A lakosság lecserélődött, napjainkban sok színész otthonául szolgál a Broadway színházai és az Actors Studio iskolája miatt.

Elnevezése[szerkesztés]

Más elnevezések[szerkesztés]

A Hell’s Kitchen az idők során rögzül a köztudatban és megmaradt, annak ellenére, hogy városfejlesztők számos alternatív névvel álltak elő. Ilyen volt a Clinton, a Midtown West vagy a Mid-West. A Clinton név 1959-ből származik és DeWitt Clintonra utal, aki New York egyik kormányzója volt, és akiről parkot is neveztek el a negyedben.

Hell’s Kitchen[szerkesztés]

Számos magyarázat és elmélet létezik az eredeti név eredetére.[1] Az elnevezés korai használata megjelenik Davy Crockett egyik nyilatkozatában, melyet egy másik manhattani ír nyomornegyeddel, a Five Pointsszal kapcsolatban tett.

Egy másik elmélet szerint a név egy azonos nevű londoni nyomornegyed elnevezéséből ered. Szintén egy másik magyarázat, hogy a név eredetileg egy banda neve volt.

Napjainkban a legtöbb New York-i lakos Hell’s Kitchen néven emlegeti a negyedet, míg a Clinton elnevezést inkább csak hivatalos körökben használják.

Híres lakói[szerkesztés]

Tények és érdekességek[szerkesztés]

  • A Marvel Comics képregényeiben a Hell’s Kitchen a Fenegyerek és a Megtorló lakhelye, valamint Nick Fury szülőhelye.
  • A Sleepers - Pokoli lecke című filmnek egy nagyobb jelenete itt játszódik.
  • A Pokol konyhája című film itt játszódik.
  • A Dream Theater Falling Into Infinity című albumát az Avatar Studios-ban vették fel, mely a Hell’s Kitchen-ben található. A lemezen pedig hallható egy Hell’s Kitchen című szám is.
  • A Deus Ex nevű számítógépes játékban többször is kitérőt tesz a főhős ezen a helyszínen.

Források[szerkesztés]

  1. Honnan a név? – Területnevek nyomában. 548oranewyorkban.blog.hu, 2014. február 6. (Hozzáférés: 2014. február 6.)
  2. Stallone, Sylvester (Sly). psu.edu. [2017. február 8-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. március 31.)