Demény Dezső (pszichológus)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Demény Dezső
Született1915. január 27.
Nagysármás
Elhunyt1988. december 22.[1] (73 évesen)
Kolozsvár
Nemzetiségemagyar
HázastársaDemény Piroska
GyermekeiDemény Attila
Foglalkozásapedagógiai író,
lélektani író,
szociológiai író
SírhelyeHázsongárdi temető
SablonWikidataSegítség

Demény Dezső (Nagysármás, 1915. január 27.Kolozsvár, 1988. december 22.) magyar pedagógiai, lélektani és szociológiai író, Demény Piroska férje, Demény Attila apja.

Életpályája[szerkesztés]

A kolozsvári református kollégium elvégzése után egy ideig ipari munkás. Egyetemi tanulmányait Kolozsváron 1942-ben fejezte be, majd Berlinben egészítette ki. Mint középiskolai tanár kezdte pályáját Kolozsvárt, egy ideig az egyetemen dolgozott, Várkonyi Hildebrand Dezső tanársegéde volt a kolozsvári egyetem Lélektan Tanszékén.[2] Éveken át volt ipari munkás (1959–64), később a torockói általános iskolához került, majd Gyaluban tanított.

Már diákkorában belső munkatársa volt a MADOSZ lapjának, a Székelyföldi Néplapnak, 1937-től a Korunkban is publikált. Az iskola és többtermelés viszonyát elemezte a Népnevelés hasábjain (1946), s a Korunk új folyamában közölte szakszerű tanulmányait a munkalélektan és emberanyag-gazdálkodás, tanulás és személyiség, a tanulás dinamikája, viselkedés, értékrend és axiometria, pszichoszociológiai családvizsgálat, ember és műemlék, fordítógép, nyelvészet és kommunikáció tárgyköréből. Egy Aranyos menti község kulturális képét rajzolta meg a Művelődésben (1971).

Művei[szerkesztés]

  • A tesztmódszer személyiségvizsgálati szerepe (Kolozsvár, 1942)
  • Társadalmi alkalmazkodás (sokszorosított kérdőív, Kolozsvár, 1948)
  • Szociológiai alapismeretek (sokszorosítás, Kolozsvár, 1949)
  • A lélektan és szociológia nyelvén (kéziratban)

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]