Da Vinci farkasai 1. önálló gépesített zászlóalj

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Da Vinci farkasai 1. önálló gépesített zászlóalj

Ország Ukrajna
Típusszárazföldi csapatok
DiszlokációAvgyijivka
Parancsnokok
Híres parancsnokokDmitro Kocjubajlo
Kultúra és történelem
Háborús részvételkelet-ukrajnai háború
Da Vinci farkasai 1. önálló gépesített zászlóalj weboldala
Dmitro Kucjubajlo (Da Vinci), a zászlóalj parancsnoka 2016–2023 között

A Da Vinci farkasai 1. önálló gépesített zászlóalj (ukránul: 1-й окремий механізований батальйон «Вовки Да Вінчі», magyar átírásban: persij okremij mehanyizovanij bataljon Vovki Da Vnci) az Ukrán Szárazföldi Erők katonai alakulata, amely a 63. önálló gépesített dandár alárendeltségébe tartozik. Bázisa a Donecki területen, Avgyijivkában található.

Története[szerkesztés]

Az alakulat 2014. január 20-án, a kelet-ukrajnai orosz agresszió idején jött létre mint a Jobboldali Szektor Önkéntes Ukrán Alakulat 5. zászlóaljának 1. rohamszázada. Az alakulat létrehozása óta a kelet-ukrajnai háborús zónában tartózkodik.

2016. március 17-én a Da Vinci néven ismert Dmitro Kocjubajlót nevezték ki az alakulat parancsnokává, aki a kelet-ukrajnai hadszíntéren tanúsított helytállásáért 2021. november 30-án Volodimir Zelenszkij elnöktől megkapta az Ukrajna hőse kitüntetést.[1][2]

2022-ben az addig század szintű alakulatot zászlóalj nagyságúra bővítették. Ezzel egyidőben a Jobboldali Szektor Önkéntes Ukrán Alakulat egységeiből létrehozták az Ukrán Fegyveres Erők Szárazföldi Erőinek alárendeltségében Dnyipro központtal a 67. önálló gépesített dandárt, ezzel a Da Vinci zászlóalj is betagozódott az ukrán hadsereg szervezetébe.

Az Ukrajna elleni 2022-es orosz invázió kezdete óta a zászlóalj részt vett a Zaporizzsjai területen folyó harcokban, a kijevi csatában, a herszoni csatában, a Krivij Rihnél és Bilohorivkánál zajló harcokban, valamint a harkivi ellentámadásban.

Dmitro Kucjubajlo (Da Vinci), a zászlóalj parancsnoka 2023. március 7-én Bahmut védelménél elesett.[3]

A zászlóalj parancsnoka 2023. március 7-től Jurij Kapusztyak.[4]

Szervezete[szerkesztés]

A zászlóalj szervezete 2022-től:

  • Honor század
  • Dike pole (Vad mezők) század
  • Ulf egészségügyi szolgálat

Jegyzetek[szerkesztés]

További információ[szerkesztés]