Díjfizetés Ausztria gyorsforgalmi útjain

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Díjfizetés Ausztria autópályáin szócikkből átirányítva)

Ausztriában az autópályák és gyorsforgalmi utak használata 1997 óta díjköteles. A díjfizetés módja és a díjszabás függ a jármű kategóriájától és a használt útszakasztól, de a legáltalánosabb a Magyarországon is használt matricás rendszer, amely a 3,5 tonna alatti járművek számára a legtöbb szakaszon érvényes. A tíz napos, két hónapos vagy éves matricák Magyarországon is sok helyen megvásárolhatók. Illetve lehetőség van online matrica vásárlására is, mely rendszámhoz kötött. Ennek előnye, ha bármi történik a járművel, akkor a matrica másik járműre továbbvihető. Azonban legalább 18 nappal az autópálya igénybevétel előtt meg kell vásárolni.

Díjköteles szakaszok[szerkesztés]

Ausztria autópályái

Valamennyi osztrák autópálya és gyorsforgalmi út használata díjköteles az út típusát jelző táblától kezdődően, kivéve a következőket:

Ezen kívül van hat különleges, extra úthasználati díj ellenében igénybe vehető szakasz (hágók, alagutak), ahol a díjat közvetlenül a fizetőkapuknál kell kiegyenlíteni.

Járműkategóriák[szerkesztés]

Kategória Jármű-kategória leírása Díjfizetés módja
motorkerékpár matrica
legfeljebb 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömegű gépjármű matrica
3,5 tonnánál nehezebb jármű GO-Box

Díjfizetés[szerkesztés]

Matricák és GO-Box készülékek többek között benzinkutaknál kaphatók.

Matricák érvényessége[szerkesztés]

10 napos

A vásárló által megjelölt kezdőnapra és további 9 napra (összesen 10 egymást követő naptári napra)

2 hónapos

A vásárló által megjelölt kezdőnaptól a következő utáni hónapban számát tekintve a kezdőnappal megegyező nap 24. órájáig; ha ez a nap a lejárat hónapjában hiányzik, a hónap utolsó napjának 24. órájáig

Éves

Az előző év december 1-jétől a tárgyévet követő év január 31-ig, összesen 14 hónapig

Matrica árak[szerkesztés]

2023-ban érvényes árak:[1]

Kategória 10 napos 2 hónapos Éves
9,90 € 29,00 € 96,90 €
5,50€ 14,50€ 38,20€

Go-Box[szerkesztés]

Ausztriában 3,5 tonnát meghaladó, négykerekű járművekre elektronikus útdíjszedő készüléket kell felszerelni. A készülék mikrohullámú technológiát használva kommunikál az autópályákon elhelyezett fizetőkapukkal, mikor a jármű elhalad alattuk. A készülék által kiadott hangjelzés tájékoztatja a vezetőt arról, hogy az útdíjat rendben elszámolták. Az útdíj kifizetése történhet előre feltöltéssel, illetve utólagos kiszámlázással.[2]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Liste der Autobahnen und Schnellstraßen in Österreich című német Wikipédia-szócikk Maut című fejezete ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  1. pályadíjak 2023-ban. SÍELŐK.hu, 2022. november 3. (Hozzáférés: 2022. november 3.)
  2. A Go-Box készülékről. [2013. június 9-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. május 24.)