Dávid Ilona (közgazdász)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Dávid Ilona
DávidIlona.jpg
Született 1972. december 30. (45 éves)
Tata
Állampolgársága magyar
Foglalkozása

közgazdász

MÁV Zrt. elnök-vezérigazgató (2012. május 24- )

GYSEV igazgatósági elnök (2012- )

MOL Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt. felügyelőbizottságának és auditbizottságának tagja (2017- )
Iskolái

Budapesti Gazdasági Egyetem jogelődje

Nyugat-magyarországi Egyetem
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Dávid Ilona témájú médiaállományokat.

Dávid Ilona (Tata, 1972. december 30. –) közgazdász, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója, a GYSEV Zrt. igazgatóságának elnöke.

2012-től az Európai Vasúti és Infrastruktúra Társaságok Közössége (CER) vezető bizottsági tagja, a Nemzetközi Vasútegylet (UIC) európai vezető bizottsági tagja, valamint a Transzszibériai Szállítások Koordinációs Tanácsa|Transzszibériai Szállítások Koordinációs Tanácsának (TSZKT) elnökhelyettese.

2016-tól kezdődően a HUNGRAIL Magyar Vasúti Egyesület elnöke és a Dunaújvárosi Egyetem Konzisztóriumának elnöke.

2017-ben a STRATOSZ Stratégiai- és Közszolgáltató Társaságok Országos Szövetségének társelnökévé és a MOL Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt. felügyelő-, valamint audit bizottságainak tagjává választották. Ugyanezen év szeptemberében a Európai Vasúti és Infrastruktúra Társaságok Közössége (CER) közgyűlése - egyedüli nőként - alelnökei közé választotta. A 2018-2019. évekre szóló alelnöki megbízatást a CER vezető bizottsági tagsága mellett látja el.

Életpályája[szerkesztés]

A budapesti Pénzügyi és Számviteli Főiskolán szerzett közgazdász képesítést, majd okleveles közgazdászként végzett a Nyugat-magyarországi Egyetem vezetés és szervezés szakán.

Szakmai pályafutását a SPAR kereskedelmi lánc magyarországi vállalatánál kezdte könyvelőként. Öt évvel később főkönyvelői pozícióból váltott munkahelyet, az acélipari gyártással foglalkozó Dunaferr Dunai Vasmű pénzügyi és számviteli igazgatójának nevezték ki. Ezt követően a Lukoil magyarországi vállalatának gazdasági vezetője lett. A Duna Autó Zrt. gazdasági vezetőjeként rövid kitérőt tett a gépjármű-kereskedelem területére, majd 2005-től a Magyar Államvasutak Zrt. (MÁV) könyvelési részlegének vezetőjeként helyezkedett el.

2010-től a Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút Zrt. (GYSEV) elnök-vezérigazgatója lett.

2012 májusában a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatójává nevezték ki, de a GYSEV elnöki feladatait továbbra is ellátja.

Az elmúlt években a MÁV-csoport szervezeti egyszerűsítésével újra egységessé tette a korábban széttagolt vasúttársaságot, irányítása alatt jelentősen csökkent a vállalatcsoport adósságállománya. A MÁV Zrt.-nél évtizedek óta elsőként pozitív üzemi eredményt és konszolidált csoportszintű eredményt sikerült elérnie.[forrás?]

Díjai, elismerései[szerkesztés]

A nemzetközi vasúti kapcsolatok erősítésében végzett tevékenységéért 2013-ban Golden Chariot (Arany Fogat) díjat kapott, amely az orosz parlament és az orosz közlekedési minisztérium egyik legmagasabb szakmai kitüntetése.

A hazai vasúti közlekedési ágazat megújítása és folyamatos működtetése érdekében végzett példaértékű munkája elismeréseként 2014 augusztusában a Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozat kitüntetést vehette át.

2015-ben megkapta a "Köz Szolgálatáért Érdemjel" arany fokozatát.

2017-ben a Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetsége "Logisztikai Érdemrend" díjban részesítette.

2017-ben és 2018-ban a Forbes őt választotta a legbefolyásosabb magyar nőnek az üzleti életben.

Társadalmi szerepvállalása[szerkesztés]

2010-től a Győr-Moson-Sopron Megyei Közlekedési Balesetmegelőzési Bizottság tagja.

2016 januárjától a Dunaújvárosi Egyetem Konzisztóriumának elnöke, 2016 júliusától a HUNGRAIL Magyar Vasúti Egyesület elnöke.

2017-től a Vasutas Önkéntes Nyugdíjpénztár Igazgatóságának elnöke.

Nemzetközi szervezetekben betöltött tisztségei[szerkesztés]

Az Európai Vasúttársaságok és Infrastruktúra Üzemeltetők Közössége (CER) Vezető Bizottsági tagja, A Nemzetközi Vasútegylet (UIC) Európai Vezető Bizottsági tagja, a Transzszibériai Szállítások Koordinációs Tanácsának (TSZKT) elnökhelyettese.

Családja[szerkesztés]

Dávid Ilona házasságban él, két felnőtt gyermek édesanyja.

Források[szerkesztés]