Dávid Ilona (közgazdász)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Dávid Ilona
DávidIlona.jpg
Született 1972. december 30. (44 éves)
Tata
Állampolgársága magyar
Foglalkozása

A MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója

A GYSEV Zrt. elnöke

A Dunaújvárosi Egyetem Konzisztóriumának elnöke

A HUNGRAIL Magyar Vasúti Egyesület elnöke

A CEO vezető bizottsági és az UIC európai vezető bizottsági tagja

közgazdász
Iskolái
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Dávid Ilona témájú médiaállományokat.

Dávid Ilona (Tata, 1972. december 30. –) közgazdász, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója, a GYSEV Zrt. elnöke. A CER vezető bizottsági tagja, a Nemzetközi Vasútegylet európai vezető bizottsági tagja. 2013 és 2015 között a Transzszibériai Szállítások Koordinációs Tanácsának (TSZKT) alelnöke. A Dunaújvárosi Egyetem Konzisztóriumának elnöke, a HUNGRAIL Magyar Vasúti Egyesület elnöke.

Életpályája[szerkesztés]

A budapesti Pénzügyi és Számviteli Főiskolán szerzett közgazdász képesítést, majd okleveles közgazdászként végzett a Nyugat-magyarországi Egyetem vezetés és szervezés szakán.

Szakmai pályafutását a SPAR kereskedelmi lánc magyarországi vállalatánál kezdte könyvelőként. Öt évvel később főkönyvelői pozícióból váltott munkahelyet, az acélipari gyártással foglalkozó Dunaferr Dunai Vasmű pénzügyi és számviteli igazgatójának nevezték ki. Ezt követően a Lukoil magyarországi vállalatának gazdasági vezetője lett. Szintén gazdasági vezetőként kitérőt tett a gépjármű-kereskedelem területére, majd 2005-től a Magyar Államvasutak Zrt. (MÁV) könyvelési részlegének vezetőjeként helyezkedett el.

2010-től a Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút Zrt. (GYSEV) elnök-vezérigazgatója lett. 2012 májusától a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatójává nevezték ki, de a GYSEV-nél az elnöki feladatokat továbbra is ellátja.

Az elmúlt években a MÁV-csoport szervezeti egyszerűsítésével újra egységessé tette a korábban széttagolt vasúttársaságot, irányítása alatt jelentősen csökkent a vállalatcsoport adósságállománya. A MÁV Zrt.-nél évtizedek óta elsőként pozitív üzemi eredményt és konszolidált csoportszintű eredményt sikerült elérnie.[forrás?]

Díjai, elismerései[szerkesztés]

A nemzetközi vasúti kapcsolatok erősítésében végzett tevékenységéért 2013-ban Golden Chariot (Arany Fogat) díjat kapott, amely az orosz parlament és az orosz közlekedési minisztérium egyik legmagasabb szakmai kitüntetése.

A hazai vasúti közlekedési ágazat megújítása és folyamatos működtetése érdekében végzett példaértékű munkája elismeréseként 2014 augusztusában a Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozat kitüntetést vehette át.

2015-ben A Köz Szolgálatáért Érdemjel arany fokozatát adományozták neki.

2017-ben a Forbes őt választotta a legbefolyásosabb magyar nőnek az üzleti életben.

Társadalmi szerepvállalása[szerkesztés]

2016 januárjától a Dunaújvárosi Egyetem Konzisztóriumának elnöke, 2016 júliusától a HUNGRAIL Magyar Vasúti Egyesület elnöke.

Nemzetközi szervezetekben betöltött tisztségei: az Európai Vasúttársaságok és Infrastruktúra Üzemeltetők Közössége (CER) Vezető Bizottsági tagja, A Nemzetközi Vasútegylet (UIC) Európai Vezető Bizottsági tagja, a Transzszibériai Szállítások Koordinációs Tanácsának (TSZKT) alelnöke 2013 és 2015 között.

Családja[szerkesztés]

Dávid Ilona házasságban él, két felnőtt gyermek édesanyja.

Források[szerkesztés]