Csoszon hat minisztériuma

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A hat minisztérium (hangul: 육조jukcsohandzsa: 六曹, RR: Yukjo?) Csoszon végrehajtó szervei voltak, 1298-tól léteztek. Mindegyik minisztériumot három-négy miniszter vezette és közvetlen kapcsolatban voltak a királlyal, ami fontossá tette a pozíciójukat.

Elnevezés Hangul Handzsa Leírás
Idzso 이조 吏曹 Hivatalnokügyi Minisztérium, a hivatalnokok kinevezéséért, teljesítményük értékeléséért, új hivatalnokok felvételéért volt felelős.
Hodzso 호조 戶曹 Adóügyi Minisztérium, az adó mellett a pénzügyekkel, a népszámlálással, a földügyekkel és a mezőgazdasági ügyekkel foglalkozott.
Jedzso 예조 禮曹 Szertartásügyi Minisztérium, a szertartások mellett a kultúra, a diplomácia és a hivatalnoki vizsga is alá tartozott, valamint a szerzetesek kinevezésével is foglalkozott.
Pjongdzso 병조 兵曹 Hadügyminisztérium, alá tartozott az erődök és a postautak felügyelete, a kommunikációs eszközök (jelzőtűz) fenntartása és a fegyverek gyártásának felügyelete.
Hjongdzso 형조 刑曹 Rendészeti Minisztérium, a büntetés-végrehajtás (civil és bűnügyi esetekben is) és a rabszolgák tartoztak alájuk
Kongdzso 공조 工曹 Közmunkaügyi Minisztérium, a közmunkákért, a közutakért, a hidakért, a manufaktúrákért, a bányákért volt felelős.

Források[szerkesztés]