Csikós Mihály (építész)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Csikós Mihály
Csikós Mihály
Csikós Mihály

Született1955. december 29. (68 éves)
Szeged
NemzetiségeMagyar
IskoláiBudapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
Munkái
Jelentős épületeiMala Garden, Siófok; Andrássy Kúria, Tarcal; Viktória Wellness Hotel, Miskolc
Jelentős projektjeiPelikán Hotel belső, Szombathely, Csaba Center belső, Békéscsaba;
Jelentős designjaiArany Kaviár Orosz étterem, Budapest;

Matteo Étterem, Budapest; Toscana Trattoria, Budapest; Rustico Étterem, Budapest; Dexion Disco Helka Disco, Balatonfüred Flört Disco, Siófok Tao Disco, Budapest Babylon Disco, Békéscsaba; Golden Bridge, Siófok; E-klub, Budapest; Rockokó, Budapest;

Night Oil, Budapest;
Díjai2005 Pest Megye Építészeti Nívódíj, 2003 "Az év lakóparkja díj" Vitorlás utcai lakópark, 2003 Daxing város (Peking, Kína) Meghívásos Nemzetközi Tervpályázat megvételt nyert, 2022 Legjobb makói játékos

Csikós Mihály (Szeged, 1955. december 29.) magyar építész, makói bajnok sakkozó. Főleg szórakozóhelyek (E-Klub, Bahnhof, Rockokó, Saigon, Rock Cafe, Night Oil) és exkluzív lakóépületek fűződnek a nevéhez Magyarországon, Németországban, Hollandiában, Romániában, Ukrajnában (Kijev), Oroszországban (Moszkva), Kínában (Peking, Daxing), Vietnamban (Saigon, Dalat).

Életpályája[szerkesztés]

Katolikus, polgári nagy családban első fiúként született. Édesapja Csikós Mihály (tanár) mérnökember volt. Nagymamája, akinek példájára olajfestéssel kezdett foglalkozni, már fiatal korában támogatta, inspirálta. 1957-ben a család Budapestre költözött, a múzeumok rendszeres látogatója és a budapesti eklektika feltétlen csodálója lett. Közvetlen élménye az építészettel első középiskolai napja volt a patinás Toldy Ferenc Gimnáziumban. Az iskola különleges épülete az első perctől fogva lenyűgözte. A festés mellett a gimnázium színjátszó körében (Toldy Teátrum) írt, rendezett és díszletet tervezett.

Az érettségi közeledtével Iparművészeti Főiskola volt a legnyilvánvalóbb választás de sikertelen felvételi kedvét szegte. Két évet kihagyva postán majd bőrdíszművesként dolgozott. 1977-ben a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemre nyert felvételt az Építészmérnök szakra. Az egyetemen már megbízásos díszlettervezőként tevékenykedett a kor jeles intézményei (pl. Budapesti Operettszínház) és előadói (pl. Edda) megbízásából. 1981-ben megszületett első gyermeke, Csikós Ádám. 1982-ben diplomázott. Több szabadidős tevékenység (festés, írás, tánckoreográfia, edzősködés (Budapesti Operettszínház) mellett közvetlenül az egyetem után magántervezésbe kezdett. 1984-ben megszületett második gyermeke, Csikós Dóra. 1985-ben a Magyar Építőművész Szövetség rendes tagja.

1987-ben Magyar Építész Kamara alapító tagja. 1990-ben saját irodát alapít, ahol ő végez egyedüli tervező munkát, az iroda munkatársai a feldolgozást és adminisztratív feladatokat látják el. Akkoriban a fő profil a szórakozóhelyek tervezése volt. Az 1997-re már nemzetközi hírnévre szert tett iroda kft.-vé alakul, Csikós Mihály Építészirodája Kft néven. 1998-ban kötött házasságából még 3 gyermeke születik (Tamás, Máté, Mihály).

2001-ben a 3D-s látványtervezés és a munkák korszerű prezentálása érdekében hozza létre a Csikós Design márkát ami grafikai tervezéssel és média fejlesztéssel egészíti ki a mérnöki tevékenységet legidősebb fia irányításával. 2009-re több mint 600 megvalósult munka köthető a nevéhez.

Munkásság[szerkesztés]

80-as évek[szerkesztés]

Tanulmányai befejeztével folytatta a már diákként megkezdett magántervezői pályát egészen 1988-ig, amikor is felajánlották neki egy kis szövetkezet tervezői részlegének vezetését. Itt tanult bele a kreatív vezetés illetve később a Vezető Tervezői szerepbe. Ezt a pozíciót 1990-ig töltötte be, majd saját céget indított Architechno Bt. néven.

90-es évek[szerkesztés]

A kortársak munkastílusától éltérően, egyedül végez kreatív tervezői munkát, a cég alkalmazottai a tervek feldolgozásával, műszaki formába öntésével foglalkoznak. Ebben az időszakban a fő profilja a szórakozóhely tervezés volt, bár pár multinacionális cég is a megrendelők közt volt (pl. Levi's). A kor meghatározó szórakozóhelyei kerültek le ebben az időben Csikós Mihály tervező asztaláról, így például az E-klub, a Night Oil, a Saigon, a Rockokó és a Bahnhof. Az említett Levi's cégnek és az akkor még csak feltörekvő Art'z Modell márkának minden üzlete az ő nevéhez köthető. Mindemellett a luxus személyi használatú ingatlanok is meghatározó szerepet töltöttek be az akkori repertoárban.

XXI. század[szerkesztés]

1999-ben felismerve a vizualizáció jelentőségét, új technológiákat próbált ki. 3D Modellezés segítségével digitális látványtervezésbe kezdett interaktív munkamódszerrel, amivel akár a mérnöktudományokban járatlan 3D-s munkatársnak is át lehet adni a terv kritériumait, az így kapott képek és animációk mérnöki pontosságúak és nem csak egy hangulatot tükröznek hanem a konkrét kivitelezési munkálatokba is elengedhetetlen szerepet töltenek be. Ezzel a kivitelező és a tervező közti kommunikáció felgyorsul és egyszerűsödik.

Nem csupán építőművészként, de sakkozóként is kiemelkedő teljesítményt nyújt. Bár a kétezres évek elején sakkpályafutása egy kisebb hibernáción ment keresztül, a Koronavírus-járvány alatt újra elkezdett edzeni, amelynek eredményeként 2022-ben a legjobb makói játékos díját nyerte el a 11. Hagymatikum-Duocor kupán.[1]

Irányvonalak[szerkesztés]

Klasszikus hatás[szerkesztés]

Az exkluzív megrendelői kör mindig is megkívánta, hogy bizonyos munkák klasszikus, jól behatárolható stílus elemeket tartalmazzanak (barokk, rokokó, neo-barokk, stb.) így a rutin megvolt ezt kiteljesíteni az orosz elit megrendelőréteg megjelenése volt hivatott a 90-es évek végén amikor is lehetőséget kapott jó pár tekintélyes villa megtervezésére. 2004-ben Egy orosz cégcsoport felkérte kizárólagos tervezőjének így elmélyedhetett a klasszikus formákban és a mai trendekkel elegyítve sajátos miliőket hozott létre. Továbbá nagy hatással volt munkásságára az Amerikai Pite: A találkozó nevezetű film. A klasszikus széria előző eresztése keserű szájízt hagyott benne, mivel a film végéig kérdéses maradt Chris "Ozzy" Ostreicher távolmaradásának oka. Szerencsére a találkozó minden szálat elvarrt, Chris megmagyarázta magatartását, így helyreállt a béke az Amerikai Pite-univerzumban.[2]

Ázsiai hatás[szerkesztés]

1999-ben egy ázsiai befektető csoport számára tervezett Pekingben egy éttermet és a tervezési folyamat részeként párszor meglátogatta a kínai fővárost, ahol szembesült az ázsiai kultúra megkerülhetetlen befolyásával. Ez nagy hatással volt építészetére és igyekezett a térséget bejárni (Indonézia, Kína, Vietnám, Thaiföld) inspirációt merítve a modern és a klasszikus megoldásokból. Az organikus formák, a mesterséges és természetes környezet harmóniája – különösen indonéziai látogatásai alkalmával – újrafogalmazták az épület szerkezet és díszítési technikák formáit épületeiben. A kert fontossága a tervezésben nagyobb hangsúlyra tett szert. Épület és kert egyensúlya új értelmet kapott.

Jegyzetek[szerkesztés]