Csehország nemzeti jelképei

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Csehország nemzeti lobogója, mely megegyezik a régi Csehszlovákiáéval.

Csehország nemzeti jelképei olyan zászlók címerek, kulturális és egyéb szimbólumok, melyek Csehországra, a csehekre jellemzőek, kifejezi kultúrájukat és történelmüket és nemzettudatukat. Hivatalosan hat nemzeti jelkép van, melyek szerepelnek Csehország alkotmányában is. Ezen kívül azonban számos földrajzi hely és kulturális érték is jellemzi a cseh földet és az ott élő embereket.[forrás?]

Jelképek az alkotmányban[szerkesztés]

Csehország alkotmányának 14. szakasza írja le, mikor az ország nemzeti jelképei: a címer, az ország hivatalos színei, (mint a fehér, a kék és a vörös, vagyis a pánszláv színek), a a köztársaság lobogója, az elnöki lobogó, a hivatalos pecsét, valamint Csehország himnusza. Az 1993. Évi 30. törvény foglalkozik részletesen a nemzeti jelképekkel valamint azok használatával.[1]

Csehország részeinek jelképei[szerkesztés]

Csehországnak három történelmi régiója van: történelmi Csehország (Cseh Királyság), Morvaország és Cseh Szilézia. Mindegyiknek megvan a maga zászlaja és címere is.

Zászlók[szerkesztés]

Címerek[szerkesztés]

Nem hivatalos jelképek[szerkesztés]

Műalkotások[szerkesztés]

Flóra[szerkesztés]

Tájak[szerkesztés]

Személyek[szerkesztés]

Élelmiszerek[szerkesztés]

Művészetek[szerkesztés]

Népszokások[szerkesztés]

Tánc és zene[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b c SYMBOLY SOUČASNÉ ČESKÉ REPUBLIKY (cseh nyelven). Vlast.cz , 2007. szeptember 7. (Hozzáférés: 2014. augusztus 10.)
  2. Famous Persons from Czech history. Czech Republic . Czech Ministry of Foreign Affairs. [2014. augusztus 12-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. augusztus 10.)