Csíkos baltahasúlazac

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Infobox info icon.svg
Csíkos baltahasúlazac
Carnegiella strigata.jpg
Természetvédelmi státusz
Nem szerepel a Vörös listán
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Főosztály: Csontos halak (Osteichthyes)
Osztály: Sugarasúszójú halak
(Actinopterygii)
Rend: Pontylazacalakúak
(Characiformes)
Család: Szekercelazacok
(Gasteropelecidae)
Nem: Carnegiella
Faj: C. strigata
Tudományos név
Carnegiella strigata
(Eigenmann, 1909)
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Csíkos baltahasúlazac témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Csíkos baltahasúlazac témájú médiaállományokat és Csíkos baltahasúlazac témájú kategóriát.

A csíkos baltahasúlazac (Carnegiella strigata) a csontos halak (Osteichthyes) főosztályának sugarasúszójú halak (Actinopterygii) osztályába, ezen belül a pontylazacalakúak (Characiformes) rendjébe és a szekercelazacok (Gasteropelecidae) családjába tartozó faj.

Előfordulása[szerkesztés]

Dél-Amerikában az Amazónia és Guyana folyóinak és patakjainak felső szintjének lakója.

Megjelenése[szerkesztés]

Testhossza 5 centiméter. Színe általában zöldes árnyalatú, de ezüstös, sőt rózsaszínes színjátszó is lehet a megvilágítástól függően. A szemből a faroknyélig sötét sáv fut végig, töredezett vonal vezet a test alsó részén. Testén számos töredezett sötét sáv és márványminta látható. A mellúszó jól fejlett, a hasúszó hátul ülő, jelentéktelen. A farok mélyen villás.

Életmódja[szerkesztés]

Mindenevő, de különösen az élő eleséget kedveli.

Tartása[szerkesztés]

Ezt a felső szinteken tartózkodó lazacot csoportosan tartsuk tágas, fedett akváriumban. Nem szereti a túl világos medencét árnyékot igényel, melyet sűrű, vízfelszínig érő növényekkel biztosíthatunk.

A nemek megkülönböztetése nehéz, csak az ikrás nőstényeket lehet ívás előtt néhány nappal megismerni. Mivel békés rajhal, soha ne tartsuk egyedül. Alkalmas dél-amerikai medencébe, vitorláshalak és egyéb baltahasú lazacok társaságába. A 23-26 fokos, lágy és közepesen kemény víz épp ideális a számára. A leggyakrabban kapható baltahasú lazac-féle. Minimum 50 literes medencét igényel. Mivel nagy mellúszói vannak, képes kiugrani a vízből, sőt a vízfelszínen is siklik, ezért feltétlenül zárt fedelű akváriumban tartsuk.

Forrás[szerkesztés]

  • Dick Mills: Akváriumi halak