Croilia mossambica

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Croilia mossambica
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon blank.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon.svg
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Főosztály: Csontos halak (Osteichthyes)
Osztály: Sugarasúszójú halak (Actinopterygii)
Öregrend: Percomorpha
Rend: Sügéralakúak (Perciformes)
Alrend: Gébalkatúak (Gobioidei)
Család: Gébfélék (Gobiidae)
Alcsalád: Gobiinae
Nem: Croilia
Smith, 1955
Faj: C. mossambica
Tudományos név
Croilia mossambica
Smith, 1955
Szinonimák
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Croilia mossambica témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Croilia mossambica témájú kategóriát.

A Croilia mossambica a csontos halak (Osteichthyes) főosztályának a sugarasúszójú halak (Actinopterygii) osztályába, ezen belül a sügéralakúak (Perciformes) rendjébe, a gébfélék (Gobiidae) családjába és a Gobiinae alcsaládjába tartozó faj.

Nemének egyetlen faja.

Előfordulása[szerkesztés]

A Croilia mossambica előfordulási területe az Indiai-óceán délnyugati részén van. Ez a hal Mozambiktól a Dél-afrikai Köztársaságban levő Durbanig megtalálható. Madagaszkár déli részén is észrevették.

Megjelenése[szerkesztés]

Ez a gébféle legfeljebb 6 centiméter hosszú. Hátúszóján 6 tüske található. Szeme alatt sötét sáv húzódik. Testszíne világos sárga sötét pettyekkel a hátán. Oldalain 6-10 függőleges sáv van. Az idősebb példányok hát- és farok alatti úszói feketén szegélyezettek.

Életmódja[szerkesztés]

Szubtrópusi halfaj, amely egyaránt megtalálható az édes-, sós- és brakkvízben is. Általában 1-16 méteres mélységben. Csak a csendes és lassú folyású vizeket kedveli, ahol a homokba elbújva él. Tápláléka lassú mozgású, fenéklakó gerinctelenekből áll, mint például: árvaszúnyoglárvákból (Chironomidae), felemáslábú rákokból (Amphipoda), csigákból és kagylókból. Az árapály térségben is fellelhető.

Források[szerkesztés]

  • Croilia mossambica Smith, 1955 FishBase
  • Maugé, L.A., 1986. Gobiidae. p. 358-388. In J. Daget, J.-P. Gosse and D.F.E. Thys van den Audenaerde (eds.) Check-list of the freshwater fishes of Africa (CLOFFA). ISNB, Brussels; MRAC, Tervuren; and ORSTOM, Paris. Vol. 2.
  • Croilia FishBase