Creedence Clearwater Revival

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Creedence Clearwater Revival (CCR)
A Creedence Clearwater Revival tagjai egy 1968-as fényképen (balról jobbra: Tom Fogerty, Doug Clifford, Stu Cook és John Fogerty)
A Creedence Clearwater Revival tagjai egy 1968-as fényképen
(balról jobbra: Tom Fogerty, Doug Clifford, Stu Cook és John Fogerty)
Információk
Eredet USA, El Cerrito, Kalifornia
Alapítva 1967
Aktív évek 19691972
Műfaj Roots rock, country rock, blues rock, swamp rock, Southern rock, rock and roll
Kiadó Fantasy
Tagok
John Fogerty
Tom Fogerty (elhunyt)
Stu Cook
Doug "Cosmo" Clifford

A Creedence Clearwater Revival (CCR) weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Creedence Clearwater Revival témájú médiaállományokat.

A Creedence Clearwater Revival (rövidítése: CCR) 1967-ben alakult amerikai együttes, amely mindössze ötéves működés után, 1972-ben feloszlott. Az együttes jelentős népszerűségre tett szert az 1960-as évek végétől a 70-es évek elejéig. A zenekart John Fogerty énekes, gitáros, dalszerző, a testvére Tom Fogerty gitáros, Stu Cook basszusgitáros, valamint Doug Clifford dobos alkotta. Zenei stílusukra leginkább a roots rock és a swamp rock stílusmegjelöléseket szokás alkalmazni, de a country, a blues rock és a rock and roll elemek is fellelhetőek a dalaikban. Ezenkívül a southern rock létrejöttében is elévülhetetlen érdemeik vannak.

Az együttes slágereit még manapság is világszerte sugározzák a rádiók,[1] valamint szerepelnek előkelő helyeken különböző médiumok listáin. Összesen hét stúdióalbumot adtak ki, összesített kiadványaikból pedig 26 millió darab kelt el az Amerikai Egyesült Államokban.[2] 1993-ban beiktatták őket a Rock and Roll Hall of Fame halhatatlanjai közé.[3] A Rolling Stone magazin Minden idők 100 legnagyobb előadója listáján a 82. helyre rangsorolta a zenekart.[4]

Eredeti felállás[szerkesztés]

Története[szerkesztés]

1967-ben négy San Franciscó-i fiatalember, a Fogerty fivérek, John (1945) és Tom (1941) énekes gitárosok, Stu Cook (1945) basszusgitáros és Doug "Cosmo" Clifford (1945) elhatározta, hogy zenekart alapít, mégpedig olyat - így hangzott a célkitűzés - hogy nagylemezeiről minél több dal váljék slágerré. A koncepció tehát nem volt túlságosan bonyolult, sokan próbálkoztak már vele… Nekik azonban maradéktalanul sikerült. Szövegeikben messzemenően elkerülték a korszak divatos témáit, a szexet, kábítószert és politikát, helyette a Mississippi folyó hullámairól, Louisiana fenyőiről, a szerelem mindennapos örömeiről és bánatairól énekeltek. 1968 és 72 között bármit énekeltek korongra, az sikernek bizonyult. Blues klasszikusokkal kezdték (Suzy Q, I Put A Spell On You), majd John Fogerty műhelyéből olyan rockstandarddá vált dalok kerültek ki, mint a Proud Mary, Bad Moon Rising, Down On The Corner, Who'll Stop The Rain vagy a Have You Ever Seen The Rain. Évente és albumonként három-négy dallal szerepeltek a slágerlistákon, s nemcsak tőlük vettek át dalokat, de ők is szívesen dolgozták át elsősorban a fekete előadók dalait. Öt év alatt 7 nagy és 8 kislemezük lett aranylemez, s 1969/70-ben Amerika első számú együttesének számítottak. 1969-ben a Billboard Top 100 listáján 110 alkalommal bukkant fel a nevük, ami hetente két sikerdalt jelentett. 1971-ben az év zenekarának választották a CCR-t, és szinte érthetetlen, hogy a sikerek teljében előbb Tom Fogerty vált meg a zenekartól, majd 72-ben hivatalosan is feloszlott az együttes. A tagok ezek után szólókarrierrel próbálkoztak, de sikereket csak az a John Fogerty ért el aki a CCR legmeghatározóbb egyénisége volt. Szólólemezei közül az 1997-es Blue Moon Swamp a legjobb rock album kategóriában Grammy-díjat kapott. Tom Fogerty 1990-ben meghalt. A két másik tag, Stu Cook és Doug Clifford 1995-ben létrehozta a Creedence Clearwater Revisited zenekart, amelynek elsődleges célkitűzése hűen felidézni a CCR legjobb dalait.

Nagylemezek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  1. 'Oldies' radio bracket expands one decade”, chicagotribune.com, 2008. február 27.. [2008. december 11-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés ideje: 2009. május 8.) 
  2. Gold & Platinum – March 01, 2010. RIAA. (Hozzáférés: 2010. március 2.)
  3. Creedence Clearwater Revival. Rockhall.com. [2012. február 7-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. március 2.)
  4. 100 Greatest Artists: Creedence Clearwater Revival. Rolling Stone. (Hozzáférés: 2011. november 4.)

További információk[szerkesztés]

Literatúra, rajongói oldal