Coulomb

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Coulomb (egység) szócikkből átirányítva)

A coulomb az elektromos töltés SI-mértékegységrendszer származtatott egysége. Jele C. Egy coulomb pontosan az elemi töltés 1,602 176 634 × 10−19-ed része:[1]

Nevét a francia fizikus, Charles Augustin de Coulomb (17361806) tiszteletére kapta. A hétköznapi életben leginkább elemek és akkumulátorok töltéstároló képességének jellemzésekor találkozhatunk a coulombbal, amperóra (Ah) vagy milliamperóra (mAh) egységben megadva.

A coulomb definíciója 2019. május 20-ától hatályos. A Millikan-féle olajcseppkísérlet segítségével az elektron töltése, azaz a negatív előjelű elemi töltés nagyon pontosan mérhetővé vált, és így a coulomb mértékegységét is egy természeti állandónak, az elektron töltésének függvényében tudták meghatározni.

Korábban ezt a mértékegységet úgy definiálták, mint azt a töltésmennyiséget, amely egy amper (1 A) áramerősség esetén egy másodperc (1 s) idő alatt átfolyik a vezetőn. Egyes területeken az ampermásodpercet (As) használták helyette. Az új definíciók bevezetésével az amper mértékegységet származtatják a coulombból.

A korábban használt CGS-mértékegységrendszerben az elektromos töltés egysége a Franklin (Fr), amely nevét az amerikai Benjamin Franklinról kapta.

1 Fr = 3,3362 · 10−10 C

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. The International System of Units (9th edition 2019) (angol nyelven) (PDF). BIPM, 2019. (Hozzáférés: 2022. február 24.) 197. o.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]