Civitas Fortissima Múzeum

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Civitas Fortissima Múzeum
Huszár-villa.JPG
A múzeum adatai
Elhelyezkedés Balassagyarmat
Magyarország
Cím Széchenyi utca 13.
Alapítva 2014. január 29.
Megnyílt 2015. január 29.
Elhelyezkedése
Civitas Fortissima Múzeum (Balassagyarmat)
Civitas Fortissima Múzeum
Civitas Fortissima Múzeum
Pozíció Balassagyarmat térképén
é. sz. 48° 04′ 24″, k. h. 19° 17′ 14″Koordináták: é. sz. 48° 04′ 24″, k. h. 19° 17′ 14″
A Civitas Fortissima Múzeum weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Civitas Fortissima Múzeum témájú médiaállományokat.

A balassagyarmati Civitas Fortissima Múzeum a város egyik múzeuma, a kiállításon az 1919-es balassagyarmati felkelést mutatja be.

Története[szerkesztés]

A csehkiverés 92. évfordulóján, 2011-ben a városból származó Matúz Gábor, a Közép-európai Média Intézet igazgatója hozta létre a múzeumot a Madách Filmszínházban. A múzeumot Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter adta át.

Az éveken át gyűlő kiállítási anyag kinőtte az eddig helyet adó kiállítótermet. A 2014-es január 29-i ünnepségen Kiss László, az Ipoly Erdő Zrt. vezérigazgatója, Dr. Szakács Zoltán, a Civitas Fortissima Kör elnöke és Medvácz Lajos, Balassagyarmat polgármestere új múzeum kialakításáról szóló megállapodást írtak alá. Az új múzeum helye az Ipoly Erdő Zrt. tulajdonában lévő Huszár Aladár egykori villája az Ady Endre út és Széchenyi utca sarkán. Az elhanyagolt állapotban lévő Huszár-villához április közepén vonult ki a kivitelező.

2015. január 29-től Matúz Gábor az általa alapított múzeum gyűjteményét az új múzeum rendelkezésére bocsájtja. A múzeum nem csak a várost védő hős polgároknak állít, hanem Baráti Huszár Aladár és Tormay Cécile emlékét ápoló kutatóhelyként is működik.

Források[szerkesztés]

A Civitas Fortissima Kállítóhely a Madách Filmszínházban 2015-ig