Cindy Sherman

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Cindy Sherman
Született
1954. január 19. (62 éves)[1]
Glen Ridge (New Jersey)
Állampolgársága amerikai
Foglalkozása fényképész
filmrendező
Iskolái Buffalo State College
Kitüntetései MacArthur Fellows Program
Hasselblad Award (1999)

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Cindy Sherman témájú médiaállományokat.

Cindy Sherman (Glen Ridge, New Jersey, 1954. január 19.) amerikai fotóművész, filmrendező. Ismertté önmagáról különböző női típusokba bújva készített képei tették. Jelenleg New Yorkban alkot.

Életútja, munkássága[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A State University College-ban végzett. 1977-1980 között az Untitled Films Stills című, 69 fekete-fehér fotóból álló munkáján dolgozott (film, fotográfia, színház). Különböző női típusok bőrébe bújt (pl.: szajha, kislányos nő), a smink és a ruha eligazítása után lefényképezte magát. A képei mindig fiktívek.

1980-tól a fotók színessé és életnagyságúvá váltak, hol horrorisztikus, hol kihívóan erotikus, hol fanyarul groteszkek lettek, hol pedig művészettörténeti vonatkozást nyertek. 1981-ben készítette egyik leghíresebb felvételét a Untitled #96-ot, mely egyike a világ legdrágább fényképeinek. Végül eltüntette magát a képeiről, és az orvosképzésben használt protézisekkel és műanyag testrészekkel készített groteszk testeket a szürrealista fényképész, Hans Bellmer stílusában. Sherman érdeklődése a változások ellenére is töretlen maradt a huszadik század utolsó évtizedeiben: nem csak a nemi sztereotípiák sekélyességére, hanem a kukkolás borzongató élvezetére is felhívta a figyelmet.[2]

Díjak, elismerések[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

1995-ben elnyerte a MacArthur Fellowships fődíját (ismertebb becenevén a „Zseni díjat”) mely egy 5 évre szóló, $100 000 értékű ösztöndíj volt, melyet művészi továbbfejlődésének elősegítésére használhatott fel.

Könyvei[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. nm0792398, 2015. október 13., Internet Movie Database
  2. Mary Warner Marien: A fotográfia nagykönyve - A fényképezés kultúrtörténete. 464. old. (Typotex Kiadó, 2011, ISBN 978 963 279 427 3 )

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]