Cikloszarin

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Cikloszarin
Cyclosarin Structural Formulae V.1.svg
Cyclosarin-3D-balls.png
IUPAC-név Ciklohexil-metilfoszfonofluoridát
Más nevek
(fluor-metil-foszforil)oxiciklohexán
Kémiai azonosítók
CAS-szám 329-99-7
ChemSpider 58069
SMILES
O=P(F)(OC1CCCCC1)C
InChI
1/C7H14FO2P/c1-11(8,9)10-7-5-3-2-4-6-7/h7H,2-6H2,1H3
InChIKey SNTRKUOVAPUGAY-UHFFFAOYSA-N
Kémiai és fizikai tulajdonságok
Kémiai képlet C7H14FO2P
Moláris tömeg 180,16 g/mol
Megjelenés Színtelen folyadék.
Sűrűség 1,1278 g/cm³
Olvadáspont -30 °C
Forráspont 239 °C
Oldhatóság (vízben) Majdnem oldhatatlan.
Gőznyomás 0,0927 mmHg (25 ºC)
Veszélyek
MSDS Nem elérhető.[1]
Főbb veszélyek Fokozottan mérgező (T+).
Lobbanáspont 94 °C
Ha másként nem jelöljük, az adatok az anyag standardállapotára (100 kPa) és 25 °C-os hőmérsékletre vonatkoznak.

A cikloszarin vagy rövidítve GF (ciklohexil-metilfoszfonofluorid) egy rendkívül mérgező, vegyi fegyverként használt vegyület. A cikloszarin az idegmérgek G-ágens családjába tartozik, vegyi fegyverek azon csoportjába, melyet a Dr. Gerhard Schrader vezette német kutatócsoport fedezett fel és szintetizált. A fő idegmérgek (ideggázok) a G-ágensek; a tabun (GA), a szarin (GB), a szomán (GD); és a V-ágensek, mint például a VX. Az eredeti vegyületet, a tabunt 1936-ban fedezték fel Németországban, szerves foszfort tartalmazó inszekticidek kutatása közben. Aztán következett a szarin, a szomán és végül a legmérgezőbb, a VX; a második világháború előtti, kereskedelmi rovarölő laboratóriumok terméke.

Az ENSZ 687-es határozata szerint tömegpusztító vegyi fegyver. Az 1993-as Vegyifegyver-tilalmi Egyezmény 1. osztályú vegyületként osztályozta; így gyártása szigorúan ellenőrzött, felhalmozása pedig tiltott.

Kémiai jellemzői[szerkesztés]

Elődjéhez, a szarinhoz hasonlóan, a cikloszarin egy folyékony szerves foszfát idegméreg. Fizikai jellemzői azonban, merőben eltérnek a szarintól.

Szobahőmérsékleten a cikloszarin színtelen folyadék, amelynek szagát különféleképpen jellemezték, édes és dohos; vagy őszibarackra vagy sellakra hasonlító. Ellentétben a szarinnal, a cikloszarin egy tartós folyadék; olyan értelemben, hogy kis gőznyomással rendelkezik; így viszonylag lassan párolog el, körülbelül 69-szer lassabban, mint a szarin; és 20-szor lassabban mint a víz.

Továbbá ellentétben a szarinnal, a cikloszarin gyúlékony; a lobbanáspontja 94 °C (201 °F).

A cikloszarin (GF) a szarinnál (GB) nagyobb toxicitást mutat az emberekben. A szarin medián halálos dózisa (LD50) 5 mg (egy 70 kg emberre vetítve); míg ez az érték a GF esetében 1,2 mg. A cikloszarin medián halálos koncentrációja és ideje (LCt50) 50 mg⋅min/m³; amely fele a szarinénak.

Más idegmérgekhez hasonlóan, a cikloszarin bináris vegyi fegyverként is bevethető. Prekurzorai nagy valószínűséggel a metilfoszfonil-difluorid; és a ciklohexanol, vagy ciklohexanol és ciklohexilamin keveréke lenne.

Története[szerkesztés]

Gyártására először a második világháború alatt került sor, Németország vegyi fegyverek iránti kutatásának részeként; miután a szerves foszfát-vegyületek katonai potenciálja napvilágra került. A cikloszarint később, az 1950-es években az Egyesült Államok és Nagy-Britannia is vizsgálta a potenciális idegmérgek szisztematikus vizsgálatának részeként. Soha nem került sor a tömegtermelésére, köszönhetően annak, hogy prekurzorai sokkal drágábbak, mint más G-sorozatú idegmérgek, például a szarin (GB).

A mai napig, Irak az egyetlen olyan ország, amelyről ismert, hogy jelentős mennyiségű cikloszarint gyártott, abból a célból hogy vegyi fegyverként ütközetekben felhasználja. Az iraki-iráni háború során (1980-1988), az irakiak szarin és cikloszarin együttes keverékét alkalmazták. Ennek valószínűsíthető oka, hogy így egy tartósabb vegyi anyagot nyertek, valamint így válaszoltak a szarin alkohol prekurzorárára helyezett, meglévő embargóra.[2] A GB-GF keverék toxicitása egereken végzett kísérletek alapján a GB és GF toxicitásértékei között volt.[3]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. EPA: A Literature Review of Wipe Sampling Methods for Chemical Warfare Agents and Toxic Industrial Chemicals
  2. Nerve Agent:GF. [2009. január 8-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. január 5.)
  3. CBWInfo.com. [2009. január 8-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. március 1.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Cyclosarin című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]