Ugrás a tartalomhoz

Cikkjelölt:Enterprise Architect (szoftver)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Sparx Systems Enterprise Architect

FejlesztőSparx Systems
Első kiadásSablon:Start date and age
Legfrissebb stabil kiadás16.1 Build 1627
(Sablon:Start date and age[1])
Operációs rendszerWindows
ElérhetőEnglish, German, Japanese, Spanish, Chinese, French
KategóriaSoftware modeling, software development, business process modelling
Licencproprietary

A Sparx Systems Enterprise Architect egy vizuális modellező és tervező eszköz, amely az OMG UML-en alapul. A platform támogatja: szoftverrendszerek tervezését és kivitelezését; üzleti folyamatok modellezése; és iparági alapú tartományok modellezése. Vállalkozások és szervezetek nem csak rendszereik architektúrájának modellezésére használják, hanem e modellek megvalósításának feldolgozására az alkalmazásfejlesztés teljes életciklusa során.

Áttekintés[szerkesztés]

Az UML-t használó rendszermodellezés alapot biztosít a szervezeti architektúra minden aspektusának modellezéséhez, valamint lehetőséget nyújt új rendszerek tervezésére és megvalósítására vagy a meglévő rendszerek megváltoztatására. Az ilyen típusú modellezéssel lefedhető szempontok a szervezeti vagy rendszerarchitektúrák kialakításától, az üzleti folyamatok újratervezésétől, az üzleti elemzéstől és a szolgáltatás-orientált architektúráktól és a webmodellezéstől [2] [3] az alkalmazások és adatbázisok tervezéséig és újratervezéséig terjednek. -mérnöki tervezés és beágyazott rendszerek fejlesztése. [4] A rendszermodellezés mellett az Enterprise Architect lefedi az alkalmazásfejlesztési életciklus alapvető szempontjait, a követelménykezeléstől a tervezési, építési, tesztelési és karbantartási fázisig, támogatva e folyamatok nyomon követhetőségét, projektmenedzsmentjét és változásvezérlését, valamint, lehetőségek az alkalmazáskód modellvezérelt fejlesztéséhez belső integrált fejlesztői platform segítségével.

A felhasználói bázis a programozóktól és az üzleti elemzőktől a vállalati építészekig terjed, a kis fejlesztő cégektől, a multinacionális vállalatoktól és kormányzati szervezetektől a nemzetközi iparági szabványügyi testületekig. [5] [6] [7] A Sparx Systems először 2000-ben adta ki az Enterprise Architectet. Az eredetileg az UML 1.1 modellezésére szolgáló UML modellező eszközként tervezett termék tovább fejlődött, és más OMG UML 1.3, 2.0, 2.1, 2.3, 2.4.1 és 2.5 specifikációkat is tartalmaz.

Szabványok[szerkesztés]

Az Enterprise Architect számos nyílt iparági szabványt támogat szoftverek és üzleti rendszerek tervezésére és modellezésére. A következő alapvető szabványok támogatottak:

Az Enterprise Architect olyan iparági keretrendszereket is támogat, mint például:

  • Zachman-keretrendszer
  • TOGAF (beleértve a FEAF -et is)
  • UAF - UPDM keretrendszer, amely támogatja a DoDAF-ot, [8] MODAF-ot és NAF-ot
  • Szolgáltatás-orientált modellezési keretrendszer (SOMF)

Az Enterprise Architect által támogatott keretrendszerek, amelyeket iparági szervek biztosítanak:

  • TRAK
  • GeoSciML
  • NIEM

Támogatja az alapvető szolgáltatás-orientált architektúrákat :

  • SoaML [9] [10]
  • Szolgáltatás-orientált modellezési keretrendszer (SOMF) – Vállalati szintű architektúra [11]

A WSDL Round Trip tervezésével együtt az XSD a BPEL létrehozását segítette elő.

Szabványfejlesztés[szerkesztés]

Az ipari szabványfejlesztő testületek által az Enterprise Architect segítségével közzétett modellek a következők:

 

Modellezés[szerkesztés]

Az alapul szolgáló UML-modellezés azok a kulcsfontosságú szempontok, amelyeket a legtöbb modellező eszköz támogat. Az Enterprise Architect által támogatott alapvető szempontok a következők: profilok, minták, MOF, OCL, MDA [32] [33] transzformációk és CORBA IDL . [34] Az UML-ellenőrzés futtatható a modellen. [35]

Általános jellemzők[szerkesztés]

Követelménykezelés[szerkesztés]

Az Enterprise Architect által támogatott követelménykezelés közös jellemzői közé tartozik a követelmények dokumentálásának testreszabása, a követelmények összekapcsolása a tervezési és megvalósítási részletekkel, valamint a követelmények nyomon követhetősége a tervezési és kivitelezési fázisokon keresztül. [36] Ezekre a követelményekre változáskezelés, munkafolyamat-feldolgozás, [36] alapállapot-összehasonlítás és auditálás vonatkozhat. [36]

Üzleti modellezés és elemzés[szerkesztés]

Az Enterprise Architect számos módszert támogat az üzleti folyamatok modellezésére, az UML mint alapmodellezési nyelv használatával. Az üzleti modellezés és elemzés alapvető nyelvei közé tartozik a BPMN, a BMM és a VDML, valamint a különböző történelmi profilok. [36]

Az Enterprise Architect támogatja a következők szimulációját:

  • BPMN modellek a BPSim használatával
  • Üzleti szabályok meghatározása DMN- modellek használatával.

A BPMN szimuláció céljából integrálható DMN modellekkel. Ez magában foglalja a végrehajtható kód létrehozásának lehetőségét ezekből az üzleti szabályokból. [36] Az üzleti modellezés kombinálható a hiányelemzéssel, hogy megtekinthesse a javasolt megoldások lehetséges hiányosságait.

Szimuláció[szerkesztés]

A modellszimuláció támogatott viselkedési diagramokhoz, beleértve: állapotgépeket, interakciókat (szekvencia diagramok) és tevékenységdiagramokat. Az állapotgép- és tevékenységdiagramok esetében a végrehajtási folyamat triggerek, védőeszközök és effektusok segítségével van meghatározva. A szimuláció támogatja az újrafutást a kiváltott események módosításával, és támogatja a változók, a hívásverem és a hibakeresési jelzők beállításának megtekintését. A szimuláció kölcsönhatásba léphet a közös felhasználói felület mezőket tartalmazó emulált felhasználói felület képernyőkkel. A szimuláció grafikus grafikonjai generálhatók.

Támogatja továbbá a State Machines-ből futtatható kód generálását mind a szimulációhoz, mind az alkalmazásokban való használatra.

A BPMN modellek (a BPSim használatával) szimulálhatók táblázatos eredmények létrehozásával az elemzéshez. A BPSim támogatja a Monte Carlo valószínűség-alapú szimulációkat is.

A SysML szimulációt az Open Modelica vagy a Matlab (Simulink és Simscape használatával) használó IBD és Parametrikus modellek támogatják. A SysML belső blokkdiagramjaiban és a paraméteres modellekben található matematikai képletek szimulálhatók az elemzés során használt gráfok ábrázolásához.

A szimuláció a DMN-hez ( Döntésmodell és Jelölés ) is támogatott. A szimuláció magában foglalja az alkalmazásokban használható kód generálását, és támogatja a DMN modellek és a BPMN modellek közötti interakciót a BPSim segítségével.

Rendszerfejlesztés[szerkesztés]

A modellvezérelt tervezési elvekkel összhangban az Enterprise Architect támogatja a PIM osztálystruktúrák MDA- transzformációját PSM osztálystruktúrákká, tíz szoftvernyelv kódjának oda-vissza tervezését és számos kulcsfontosságú beágyazott HDL -rendszernyelvet ( Ada, VHDL és Verilog ). Támogatja a viselkedési modellekből származó kódgenerálást is.

A támogatott nyelvek közé tartozik az ActionScript, C, C# és C++, Delphi, Java, PHP, Python, Visual Basic és Visual Basic . HÁLÓ

A modellvezérelt fejlesztési elveknek megfelelően az Enterprise Architect olyan integrált fejlesztői környezetet biztosít, amely támogatja a kódszerkesztést ( szintaxiskiemeléssel és Intellisense-lel ), a modellen belüli építéshez, hibakereséshez és kódteszteléshez.

Támogatott fordítók és értelmezők: Microsoft Windows Native C, C++, Visual Basic, . NET család (C#, VB); Java, PHP és GNU fordítók C++-hoz, C-hez és Ada-hoz ( GCC és GDB ). Tartalmaz szolgáltatásokat az MS Visual Studio és Eclipse projektek importálásához.

Drótvázolás[szerkesztés]

A drótvázas modellezés támogatja a sablonok használatát az alkalmazással való interakció során a felhasználóknak megjelenő párbeszédpanelek megjelenésének modellezésére. A támogatott eszköz párbeszédpanelek a következők: Képernyő párbeszédpanelek, Weboldalak, Android, Apple és Windows 8.1 telefonok és táblagépek.

Tesztkezelés[szerkesztés]

A kód alapú teszteléshez mindkét xUnit tesztelés támogatott (ez magában foglalja az osztályok MDA átalakítását NUnit vagy Junit osztályokká, azzal a képességgel, hogy egységteszteket generáljon a modellből, és automatikusan rögzítse az eredményeket a tesztelt osztályokhoz képest). [36] és Testpoint tesztelés (modell alapú kódtesztelés. Párhuzamos a „Design by Contract” részben meghatározott tesztszerződésekkel, és hibakeresési definíciókkal fut. [36] Mindkét módszer támogatja a tesztdefiníciókat és a teszteredményeket a modellben lévő kapcsolódó osztályokhoz képest.

Vizuális végrehajtás elemzés[szerkesztés]

Az építési és hibakereső kóddal integrálva az Enterprise Architect lehetővé teszi a fejlesztő számára a szoftver absztrakt elemzését profilalkotás és szekvenciadiagram generálás segítségével: A szekvenciadiagram generálás eszközt biztosít az általános folyamatfolyam elemzésére és az inkonzisztenciák kiküszöbölésére, [36] a Profiling pedig összefoglalja, szál és rutin, a kód általános hatékonysága [36]

Rendszer mérnök[szerkesztés]

A rendszertervezést a SysML 1.4 modellezés támogatja, amely futtatható kód generálásával párosítható. A SysML támogatja a modellezést a követelménydefiníciótól és a rendszerösszeállítástól a SysML blokkok és részek használatával, a parametrikus modellszimulációig. [36] A végrehajtható kódgenerálás támogatja a beágyazott HDL rendszernyelveket ( Ada, VHDL és Verilog ), vagy párosítható a fent definiált szabványos kódnyelvek viselkedési kódgenerálásával.

Adatmodellezés[szerkesztés]

Az Enterprise Architect támogatja az adatmodellezést a fogalmi szinttől a fizikai szintig, az adatbázissémák előre és visszafelé történő tervezését, [36] és a logikai (platformfüggetlen) fizikai DBMS-vé (platformfüggő) MDA transzformációt. [36]

A támogatott diagramtípusok a következők: DDL jelölés, ERD jelölés, IDEF1X jelölés, Információmérnöki jelölés.

A támogatott DBMS-ek a következők: DB2, Firebird /InterBase, MS Access 97, 2000, 2003, 2007, 2013, MS SQL Server, az összes 2005-ös kiadás, beleértve az Expresst és az Azure-t, a MySQL-t, a MariaDB-t, az SQLite-t, az Oracle-t, a 9igre-től származó Oracle - t, ArcGIS, Informix, Ingres, Sybase Adaptive Server Anywhere (Sybase ASA) és Sybase Adaptive Server Enterprise (Sybase ASE). [36]

Projekt- és változásmenedzsment[szerkesztés]

A projektmenedzsmentet támogató szolgáltatások a következők: Erőforrás-elosztás és nyomon követés Gantt-diagramok segítségével, Kanban-diagramok, eseménynaplózás modellnaptárak használatával, Munkafolyamat-szkriptek munkafolyamat-folyamatok beállításához, biztonság és modellmetrikák. [36]

A változáskezelést támogató kulcsfontosságú lehetőségek a következők: auditálás, alapvonalbeli különbség és összevonás, valamint verziókezelés. [36] A verzióvezérlő felület támogatja a fő verzióvezérlő alkalmazásokat: Subversion, CVS, Team Foundation Server és SCC interfész bármely SCC-kompatibilis verzióvezérlő rendszerhez.

Integráció más eszközökkel[szerkesztés]

Az egyéb eszközökkel való integrációt támogató szolgáltatások: XMI import/export: támogatja az XMI 1.1, 1.2 és 2.1 specifikációit (és .emx és Rhapsody fájlok importálását), Open Services for Lifecycle Collaboration (OSLC), CSV importálás/exportálás, ArchiMate Open Exchange formátum importálás / exportálás.

A Pro Cloud Server Integration támogatja a külső szolgáltatóktól származó adatok integrálását, beleértve az Application Lifecycle Management, Jazz (DOORS, Rhapsody DM, Team Concert CCM és QM), Jira, Confluence, TFS, Wrike, ServiceNow, Autodesk, Bugzilla, Salesforce és SharePoint adatokat.

A Data Miner lehetőséget biztosít adatok kinyerésére számos külső adatforrásból, beleértve: adatbázisok (ODBC, ADO, OLEDB, JET), szövegfájlok (XML, JSON, egyszerű szöveg), Excel (xls, CSV) és online fájlok. vagy URL-eket.

Az automatizálási felület – átfogó API-t támogat bármely COM alapú nyelvhez (és Java-hoz). Ez támogatja a belső szkriptek meghatározását, valamint a külső bővítmények írásának hozzáférhetőségét. A modell alapú eseményvezérelt bővítmények is támogatottak Javascript használatával.

A rendelkezésre álló bővítmények között megtalálhatók a Microsoft Office és a DOORS felületei, valamint harmadik féltől származó bővítmények.

Lásd még[szerkesztés]

  • Az UML-eszközök listája
  • Az egységes modellező nyelv kifejezéseinek szószedete

Hivatkozások[szerkesztés]

Frank Truyen: Enacting the Service Oriented Modeling Framework (SOMF) using Enterprise Architect. Cephas. [2012. szeptember 7-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. július 14.) Doug Rosenberg: Service Oriented Architecture Roadmap. Iconix. [2014. július 7-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. július 17.) Doug Rosenberg: Embedded Systems Development using SysML. Iconix. [2012. március 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. július 15.) Geoscience Australia and CSIRO Developing the GeoSciML interoperability standard with Enterprise Architect. Sparx Systems Modeling for interoperable geospatial Information using the ISO 19100. CSIRO Safety Standards Online. www.safetyonline.com DM2 Model. IDEAS. [2015. február 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. július 15.) SoaML. Sparx Systems Doug Rosenberg: Service Oriented Architecture. Iconix. [2012. március 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. július 15.) SOMF. Sparx Systems MDA Tool Sparx Systems. Object Management Group (OMG) Frank Truyen: Model Driven Architecture with Enterprise Architect. Cephas. [2016. március 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. július 14.) Phil Chudley: How to Create CORBA IDL using Enterprise Architect. Dunstan Thomas Enterprise Architect Help: Model Validation. Sparx Systems

Enterprise Architect User Guide. Sparx Systems. (Hozzáférés: 2019. július 25.)

  1. Latest News. sparxsystems.com . (Hozzáférés: 2021. március 23.)
  2. Frank Truyen: Enacting the Service Oriented Modeling Framework (SOMF) using Enterprise Architect. Cephas. [2012. szeptember 7-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. július 14.)
  3. Doug Rosenberg: Service Oriented Architecture Roadmap. Iconix. [2014. július 7-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. július 17.)
  4. Doug Rosenberg: Embedded Systems Development using SysML. Iconix. [2012. március 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. július 15.)
  5. Simon Cox: Geoscience Australia and CSIRO Developing the GeoSciML interoperability standard with Enterprise Architect. Sparx Systems
  6. Pavel Golodoniuc: Modeling for interoperable geospatial Information using the ISO 19100. CSIRO
  7. Safety Standards Online. www.safetyonline.com
  8. DM2 Model. IDEAS. [2015. február 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. július 15.)
  9. SoaML. Sparx Systems
  10. Doug Rosenberg: Service Oriented Architecture. Iconix. [2012. március 27-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. július 15.)
  11. SOMF. Sparx Systems
  12. Aeronautical Information Exchange Model (AIXM). Eurocontrol and FAA
  13. FIXM. FIXM
  14. IWXXM
  15. SmartTrek: ICT Reference Models. SmartTrek
  16. AUTOSAR: AUTOSAR MOD BSWUMLModel. AUTOSAR. [2014. július 28-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. július 22.)
  17. LieberLieber: LieberLieber AUTOSAR Engineer. LieberLieber. [2015. február 17-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. január 28.)
  18. Nic Plum: Implementing TRACK in Sparx Systems Enterprise Architect. INCOSE, 2010. november 10.
  19. MDG Technology for TRAK. INCOSE
  20. DATEX II v2.0 SCHEMA GENERATION TOOL GUIDE. European Commission - Directorate General for Transport and Energy. [2014. július 28-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. július 21.)
  21. CGI: GeoSciML Resource Repository. Commission for the Management of Geoscience information
  22. Sparx Systems tools for ISO Geospatial Community. GeoConnexion. [2015. szeptember 24-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. július 21.)
  23. ArcGIS Pipeline Data Model (APDM) Clearinghouse. APDM.net. [2014. augusztus 8-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. július 22.)
  24. IDEAS Group: IDEAS DM2 MetaModel. IDEAS Group. [2015. február 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. július 15.)
  25. CIMEA Group: Enterprise Architect Add-in for IEC CIM. CIMEA
  26. Michael van der Zel: Detailed Clinical Models with Enterprise Architect. HL7 Org
  27. G.Dickinson, N. Orvis, S.Hufnagel: From HITSP to HL7 EHR System Function and Information Model EHR-S FIM Release 3.0. National Institute of Standards and Technology
  28. caBIGModel Creation Guide. U.S. National Institute of Health
  29. BRIDGE Model. U.S. National Cancer Institute (NCI). [2014. október 11-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. július 21.)
  30. UMM: UML Profiles for UMM. UMM Development Site
  31. UMM: VIENNA Addin. UMM Development Site
  32. MDA Tool Sparx Systems. Object Management Group (OMG)
  33. Frank Truyen: Model Driven Architecture with Enterprise Architect. Cephas. [2016. március 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. július 14.)
  34. Phil Chudley: How to Create CORBA IDL using Enterprise Architect. Dunstan Thomas
  35. Enterprise Architect Help: Model Validation. Sparx Systems
  36. a b c d e f g h i j k l m n o Enterprise Architect User Guide. Sparx Systems. (Hozzáférés: 2019. július 25.) Forráshivatkozás-hiba: Érvénytelen <ref> címke, „:0” nevű forráshivatkozás többször van definiálva eltérő tartalommal

Külső linkek[szerkesztés]

[[Kategória:Fejlesztőeszközök]] [[Kategória:Forrással nem rendelkező lapok]] [[Kategória:Diagramkészítő szoftver]] [[Kategória:Webes szolgáltatásfejlesztő eszközök]] [[Kategória:Adatmodellező eszközök]] [[Kategória:Vállalati modellezés]] [[Kategória:Vállalati architektúra]] [[Kategória:UML eszközök]] [[Kategória:A forrásmegjelölt állítások nélküli cikkek 2023. augusztusi verziója]]