Cibakpuszta

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Cibak
A cibaki Szent Jácint Görögkatolikus Óvoda
A cibaki Szent Jácint Görögkatolikus Óvoda
Közigazgatás
TelepülésBalkány
Alapítás ideje1455
Irányítószám4233
Népesség
Teljes népesség189 fő (2011. jan 1.)[1] +/-
Földrajzi adatok
Távolság a központtól4 km
Elhelyezkedése
Cibak (Magyarország)
Cibak
Cibak
Pozíció Magyarország térképén
é. sz. 47° 46′ 17″, k. h. 21° 51′ 22″Koordináták: é. sz. 47° 46′ 17″, k. h. 21° 51′ 22″
Cibak weboldala
Cibakpuszta
Cibakpuszta

Cibak vagy Cibakpuszta a Nagykállói járásban fekvő Balkány egyik különálló városrésze.

Fekvése, megközelítése[szerkesztés]

A település központjától 4 kilométerre délre helyezkedik el, a 49 132-es számú mellékút mentén, innen lehet megközelíteni a város déli tanyavilágának úgyszólván összes tanyáját; Béketelepet, Csiffytanyát, Nádast, Déssytanyát, Nagymogyoróst és Tormáspusztát is.

A Szabolcs Volán buszjáratai közül a NyíregyházaNagykállóBalkányNyíradony viszonylaton közlekedő autóbusz Balkány felől Béketelep irányába hagyja el a városrészt, továbbá ugyanezen a szakaszon jár a BalkányNagymogyorós járat is, mely a várost a déli részekkel hivatott összekapcsolni. Cibak északi határában, Balkány belterületének közvetlenül a déli végén húzódott a MÁV 112-es számú Nagykálló–Nyíradony-vasútvonala, amely Nagykállót kötötte össze Nyíradonnyal. 2007. március 3-án gazdaságtalanságra és kihasználatlanságra hivatkozva leállították. Az utolsó évben már csak napi két pár vonat közlekedett a 23 kilométer hosszú vonalon. A megálló neve Cibak volt. Innen kapta a közkeletű nevét a vonalon közlekedő vonat is, a Kiscibaki.

Története[szerkesztés]

Czibakpuszta az 1455-ös évben a szomszédos Szakoly település birtokosának, a Szakolyi családnak volt birtoka. Nevét a Szakolyon birtokos Szakolyi Gáspár unokájáról kapta, aki anyja Szakolyi Katalin révén kapta örökül a balkányi birtokrészt. Az 1400-as évek közepétől Balkány egy része a Szakolyi családé, Szakolyi Gáspáré lett, kitől anyja Szakolyi Katalin révén Czibak Imre kapta meg. Balkány határának e részét róla nevezték el Czibaknak, majd Czibakpusztának.

A török időkben a környék majdnem teljesen elpusztult, majd később a Kállay család tagjai szerezték meg Balkánnyal együtt.

Ma Balkány egyik városrésze 189 lakossal.

Fontosabb helyek[szerkesztés]

  • Ökumenikus Imaház

Szent Jácint Görögkatolikus Óvoda[szerkesztés]

1909-ben jött létre az első kisded óvoda mely 1973-tól önálló intézmény. A növekvő igények eredményeképpen 1980-ban bővítették, jelenleg az óvoda 3 egységben, (Balkány–Fő u., Abapuszta, Abapuszta) 10 csoporttal működő önálló intézmény, ahol 37 szakképzett dolgozó látja el a 270 gyermeket.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Központi Statisztikai Hivatal: Magyarország közigazgatási helynévkönyve, 2014. január 1. ksh.hu (2014. január 1.) (Hozzáférés: 2014. október 23.)

Források[szerkesztés]

  • Dél-Nyírségi kistérségi kalauz, 2005
  • Tudnivalók Balkányról, 2000

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Újhelyitanya Balkány Balkány
Geszteréd–Lovastanya

Észak
Nyugat  Cibak  Kelet
Dél

Ordastelep
Csiffytanya Béketelep Kenderes