Perkedpuszta

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Perkedpuszta
Az ökumenikus imaház
Az ökumenikus imaház
Egyéb elnevezés: Perked
Közigazgatás
Település Balkány
Alapítás éve1325
Irányítószám 4233
Népesség
Teljes népesség263 fő (2011. jan 1.)[1] +/-
Földrajzi adatok
Távolság a központtól7 km
Elhelyezkedése
Perkedpuszta (Magyarország)
Perkedpuszta
Perkedpuszta
Pozíció Magyarország térképén
é. sz. 47° 51′ 32″, k. h. 21° 55′ 51″Koordináták: é. sz. 47° 51′ 32″, k. h. 21° 55′ 51″
Perkedpuszta weboldala
Perkedpuszta és környéke

Perkedpuszta Balkány város része, a Nagykállói járásban, Nagykállótól (földúton) 8 kilométerre.

Fekvése[szerkesztés]

Balkánytól 7 km-re, Kállósemjéntől 3,5 km-re, Biritől 4 km-re lelhető fel a 313 lakosú hely.

Története[szerkesztés]

Perked a Balog-Semjén nemzetség birtoka volt. Nevét az oklevelek 1325-ben említik első ízben Terra Perked formában. Ekkor osztozik meg rajta a Balog-Semjén nemzetség semjéni és biri ága, s azt az osztozkodáskor a Biri család kapta. Amikor a Biri Mihály magvaszakadtával Perked egy része ismét visszaszállt a rokon semjéni ágra, másik része pedig nőági örökösödés útján a Domahidy család birtokába került. 1446-ban Perkedi Bálint Szabolcs vármegye alispánja volt, ekkor a Taktaközben fekvő Csobaj településen is volt birtoka.

Az 1500-as évek közepe táján a Kállay család tagjaival rokon Domahidy család birtoka lett. Ilyenkor még falu rangot viselt a mai tanya. 1556-ban még viszonylag népes település volt, de pár évtized múltán már csak mint puszta volt jegyezve. Birtokosai ekkor a Kállay- és a Jármy családok voltak.

Perked birtokosainak a Kállayaknak és Jármyaknak a szomszédos Abán és Balkányban is voltak birtokaik, így a későbbiekben Perked sorsa is azonos volt velük. Az 1800-as években Perked már népes puszta volt, s a Gencsyek birtokán élénk dohánytermesztés folyt, itt ekkor már 34 dohánykertész és cseléd élt. Még ilyenkor itt a Gencsyek mellett birtokos volt még a Jármy család is.

A rendszerváltást követően, Balkány első polgármestere - Kun Bertalan - felajánlotta az ózdi roma lakosság egy részének, hogy olcsón költözzenek a már kihalóban lévő tanyára. Ezt elfogadván, megmaradt Perkedpuszta. Jelenleg a tanya lakosságának túlnyomó része a cigány kisebbség tagja.

Nevezetességei[szerkesztés]

  • Ökumenikus imaház
  • Temető

Jegyzetek[szerkesztés]

Galéria[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]