Chucky átka

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Chucky átka
(Curse of Chucky)
2013-as amerikai film

Chucky baba
Chucky baba
Rendező Don Mancini
Producer Don Mancini, David Kirschner
Műfaj
Forgatókönyvíró Don Mancini
Főszerepben Fiona Dourif
Danielle Bisutti
Brennan Elliott
Chantal Quesnel
Maitland McConnell
Zene Joseph LoDuca
Operatőr Michael Marshall
Vágó James Coblentz
Gyártás
Gyártó Universal 1440 Entertainment
OrszágUSA
Nyelv angol + magyar (szinkron)
Játékidő 97 perc
Költségvetés 5 000 000 amerikai dollár
Forgalmazás
Forgalmazó
  • Universal Studios Home Entertainment
  • Netflix
BemutatóUSA 2013. október 16. (Csak DVD-n)
magyarország 2013. október 24. (Csak DVD-n)
KorhatárTizennyolc éven aluliak számára nem ajánlott
Kronológia
ElőzőChucky ivadéka (2004)
KövetkezőChucky kultusza (2017)
További információk

A Chucky átka (eredeti cím: Curse of Chucky) 2013-ban bemutatott amerikai természetfeletti horrorfilm. Ez a hatodik része a Gyerekjáték–filmsorozatnak. A korábbi részekhez hasonlóan ismét Don Mancini írta és rendezte. Chucky hangját Brad Dourif kölcsönzi, a további szerepekben Fiona Dourif, Danielle Bisutti, A Martinez és Brennan Elliott látható.

Kizárólag DVD-n és blu-rayen adták ki az Universal Studios Home Entertainment forgalmazásában, az Amerikai Egyesült Államokban 2013. október 16-án, Magyarországon pedig október 24-én.

Elkészítették a film hetedik részét is, ami 2017. december 8-án jelenik meg hazánkban, Chucky kultusza címmel.

Cselekmény[szerkesztés]

25 évvel az első film eseményei után Chucky baba (Brad Dourif) rejtélyes körülmények közt postán megérkezik Nica (Fiona Dourif), egy kerekesszékes lány, és édesanyja, Sarah otthonába. Még aznap éjjel Sarah-t holtan találják, szúrt sebekkel, melyet öngyilkosságnak nyilvánítanak. Másnap megérkezik Nica nővére, Barb (Danielle Bisutti), férje, Ian, a lánya, Alice, a dada, Jill, valamint Frank atya kíséretében. Alice később rátalál Chuckyra és megtartja őt. Nica és Alice Chilit készítenek vacsorára, majd Chucky titokban patkánymérget szór az egyik tálba. Frank atya eszi meg a mérget, és miután elhagyja a házat, halálos autóbalesetet szenved.

Miután mindenki elment aludni, Nica megpróbálja lenyomozni Chucky eredetét. Felnéz a „Chucky baba bizonyíték” oldalra az interneten, és talál egy linket a megoldatlan gyilkossági ügyekről, ahol látja, hogy a sorozatgyilkos Charles Lee Rayt lelőtték a chicagói játékboltban és meghalt. Eközben Chucky, Jill ágyához settenkedik és a vödörrel teli esővizet felborítja, majd az a konnektorral érintkezve agyonrázza. Jill meghal, és az egész házban áramszünet van. Barb felkel, hogy megnézze Alice-t, és meglátja a lépcsőn ülni Chuckyt, majd felviszi a padlásra, mert úgy véli hogy Alice ott bújt el, de Chucky megöli Barbot egy konyhakéssel. Az áramszünet miatt a lift nem üzemel, ezért Nica a lépcsőn felmászik az első emeletre, és mire odaér, Barbot és Jillt már holtan találja és Chucky felfedi igazi kilétét előtte. Nica felébreszti Iant, aki a garázsba tolja, míg Ian szétnéz és megkeresi Alice-t. Chucky belép a garázsba, és beindítja az autómotorját, hogy megpróbálja megölni Nicát szén-monoxid mérgezéssel. Ian mikor visszatér a garázsba, azt hiszi, hogy Nica felelős a gyilkosságokért, majd lekötözi őt. Ian egy rejtett kamerát ültetett be Chuckyba, hogy legyen bizonyítéka Barb és Jill viszonyáról. Ian áttekinti a felvételeket, és azt látja, hogy Alice be van zárva a szekrénybe és Chucky még él. Mielőtt Ian újraindítja a kamerát, azt látja hogy Chucky épp a szobába tart, majd meglöki Nica kerekesszékét, felborítva vele Iant és megöli egy baltával. Eközben Nica kiszabadul a fogságból és Chucky a baltát a lábába vágja, majd kihúzza a lábából és levágja vele Chucky fejét.

Chucky még nem halt meg. Nicát a tolószékénél fogva letolja az erkélyről, aki lezuhan a földszintre. Chucky kényelmesen lesétál a lépcsőn. Nica azt kérdezi Chuckytól, hogy miért csinálja ezt, Chucky elmagyarázza neki, hogy valaha régi barátja a családnak és szerelmes volt Sarah-ba. Még emberként, azaz Charles Lee Ray-ként megölte Nica apját és elrabolta Sarah-t, miközben ő több hónapos terhes volt. Amikor Charles rájött, hogy Sarah hívta a rendőrséget, beleszúrt a gyomrába egy kést – ami miatt Nica később deréktól lefelé bénán született meg –, majd elmenekült. Innen a film feleleveníti (fekete-fehérben mutatva) az eredeti Gyerekjáték kezdeti eseményeit: Charles, az „útszéli folytogató” egy játékboltba inalt, ahol meglőtte őt egy rendőr, viszont haldokolva még sikeresen egy játékbabába költöztette a testét. Most pedig visszatért, hogy végezhessen Sarah-val. Amikor megérkezik egy rendőr a házhoz, látja Barb holttestét az emeleten és Nicát egy véres késsel a kezében. Chucky egy közeli székre ült fel és mozdulatlanul maradt.

Valamivel később, a bíróság Nicát bűnösnek ítéli több gyilkosság vádjával, ezért az elmebeteg bűnözők intézetébe csukják. Az egyik tiszt egy műanyag fekete zacskóban viszi el Chuckyt, mint bizonyítékot: Miután beül autójába, arra lesz figyelmes, hogy a zacskóban megmozdul valami. Ekkor hirtelen az autó hátsó ülésén Tiffany (Jennifer Tilly) bukkan fel és elvágja a rendőr torkát, majd kinyitva a zacskót, belenéz és megkérdezi Chuckytól, hogy ki a következő.

Alice már a nagyanyjánál él, és amikor hazaér az iskolából, meglátja, hogy Chucky vár rá. A lány kérdésére annyit felel, hogy a nagyanya a pincében van, és nem csinál semmit. Chucky azt kéri Alice-től, hogy játszanak „lélekbújtatót”. Egy imát kezd hangosan mondani, hogy a kislány testébe költözzön. Amíg az imát mondja, a nagymama a pince ajtajánál felbukkan egy műanyag zacskóval a fején, felfedve azt, hogy Chucky megpróbálta megfojtani őt.

A stáblista után, Chuckyt elszállítják, a már felnőtt Andy Barclay-nak (Alex Vincent). Andyt az anyja keresi telefonon, eközben Chucky kivágja egy fogazott kés segítségével a csomagot, hogy végezhessen Andyvel. Amaz viszont, miután letette a telefont, Chucky fejéhez tartja a puskát, aki csak akkor pillant feléje, és azt mondja neki: „ezzel játssz”, Chucy megleptésében kétségbeesve csak a férfi nevét képes kimondani, mielőtt az meghúzná a ravaszt.

Szereplők[szerkesztés]

Színész Szerep Magyar hang[1]
Fiona Dourif Nica Pierce Nemes Takách Kata
Chantal Quesnel Sarah Pierce Sági Tímea
Danielle Bisutti Barb Pierce Peller Anna
Maitland McConnell Jill Vadász Bea
Brennan Elliott Ian Dányi Krisztián
Summer Howell Alice Károlyi Lili
A Martinez Frank atya Rosta Sándor
Kyle Nobess Daniel Pierce
Brad Dourif Charles Lee Ray / Chucky hangja Haás Vander Péter
Kevin Anderson Bíró
Jennifer Tilly Tiffany
Alex Vincent Andy Barclay Szatmári Attila
További magyar hangok: Bor László, Varga Gábor, Bartók László, Élő Balázs, Grúber Zita, Szabó Zselyke, Seszták Szabolcs, Stern Dániel, Richter Tamás, Potocsny Andor, Köves Dóra,Molnár Ilona, Seder Gábor, Joó Gábor, Holl Nándor, Koffler Gizella, Herman Gréta

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Curse of Chucky című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Chucky átka - ISzDb (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2021. május 23.)

További információk[szerkesztés]