Charles de L’Écluse

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Charles de L’Écluse
(Charles de L'Écluse)
Charles de l’Écluse
Charles de l’Écluse
Született 1525. február 19.
Arras
Elhunyt 1609. április 4. (84 évesen)[1][2][3][4][5][6][7]
Leiden
Állampolgársága
Foglalkozása
Tisztség
 • egyetemi oktató (1593. október–1609. április 4., Leideni Egyetem, botanika, Aelius Everardus Vorstius)
 • vezérigazgató (1593. október–1609. április 4., Hortus Botanicus Leiden, Pieter Pauw)
Iskolái
 • Ghent University
 • Old University of Leuven
 • Marburgi Egyetem
 • University of Wittenberg
 • University of Montpellier
Sírhely Pieterskerk
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Charles de L’Écluse témájú médiaállományokat.
A tündérrózsa illusztrációja (Rariorum plantarum historia, 1601

Charles de L’Écluse (Clusius Károly, Carolus Clusius) (Arras, Belgium, 1526. február 19.Leiden, 1609. április 4.) kora legnagyobb botanikusa. Botanikai szakmunkákban nevének rövidítése: „Clus.”.

Élete[szerkesztés]

Atyja földbirtokos volt; előbb a jogot tanulta a leuveni, marburgi s wittenbergi egyetemeken. Az utóbbi helyen ismerkedett meg Melanchthonnal és hitvallója lett. 1550-ben Montpellierbe ment, hol Rondelet Vilmos orvos és természettudós vele az orvosi és természettudományokat kedveltette meg; ezen időtől fogva különös előszeretettel foglalkozott a füvészettel. Reánk magyarokra nézve Clusius egyénisége s halhatatlan füvészeti működése kétszeres értékkel bír, mert hazánk növényeinek felkutatása és ismertetése körül úttörő volt. Tudományának híre II. Miksa császár udvarába is eljutott, ki 1573-ban Bécsbe hívta, hol mint a császári kertek felügyelője 500 frt évi fizetéssel 1587-ig működött. Ezen idő alatt sok osztrák és magyar főúrral ismerkedett meg és korának jelesebb természettudósaival tudományos összeköttetésbe lépett, így Fabricius Pállal, Zsámboki Jánossal és Beythe Istvánnal; valószinűleg az utóbbinak buzdítására kiterjeszté utazásait Magyarországra is, hol gyakran megfordult, nevezetesen Pozsonyban, Nagyszombatban, Sopronban, Lendván, Németújvárt, a Rába vidékén, sőt egész Muraközig eljutott és Beythe Istvántól sok magyar növény nevét szedte össze s ezeket híres munkájában fölhasználta. Magyar ismerősei s barátjai közül fölemlítendő még Batthyány Boldizsár, a németujvári gróf és humanista, kinek gyakran volt vendége és aki füvészeti kirándulásaiban is kalauzolta, majd a környék flórájának első ismertetője volt. 1587-ben elhagyta Ausztriát és Frankfurtba költözött. Onnan hazájába, Hollándiába utazott tovább mert 1592-ben meghívta őt a leideni egyetem tanítani, és itt 1593-ban megalapította az azóta is működő botanikus kertet. A holland gazdaság két fontos nemzeti termékét, a tulipánt és burgonyát is ő ismertette meg a helyiekkel.

Munkái[szerkesztés]

 1. Rariorum stirpium per Hispaniam observatorum historia 1576.
 2. Rariorum aliquot stirpium per Pannoniam, Austriam et vicinas quasdam provincias observatorum historia 1584. (Hazánkra nézve alapvető munka, 500-nál több ritka növényt ismertet. Ezen munkájához kötve kiadta Beythe István Stirpium Nomenclator Pannonicus-át is.)
 3. Rariorum plantarum historia 1601. (Az előbbi két munkának bővített tartalmát foglalja magában és megemlékezik abban a hazánkban és Ausztriában talált ehető s mérges gombákról, melyekről ez az első monographia.)
 4. Libri exoticorum decem Antverpiae, 1605.
 • A Nicotiana rustica Clusiusnál van először mint dohány méltatva.
 • Számos idegen füvészeti munkát is fordított latinra.

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Integrált katalógustár. (Hozzáférés: 2014. április 27.)
 2. data.bnf.fr. (Hozzáférés: 2015. október 10.)
 3. Carolus Clusius
 4. Carolus Clusius
 5. SNAC. (Hozzáférés: 2017. október 9.)
 6. Spanish Biographical Dictionary. (Hozzáférés: 2017. október 9.)
 7. Encyclopædia Britannica Online. (Hozzáférés: 2017. október 9.)

Források[szerkesztés]