Charles Moreau

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Charles Moreau
Ferdinand Georg Waldmüller festménye (1822)
Ferdinand Georg Waldmüller festménye (1822)
Született1758. december 8.[1][2]
Párizs[1]
Elhunyt1840. november 3. (81 évesen)[1][3]
Leopoldstadt
Állampolgárságafrancia
Foglalkozása
Kitüntetéseia francia Becsületrend lovagja[4]
SírhelyeWähringer Ortsfriedhof
A Wikimédia Commons tartalmaz Charles Moreau témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Jean Charles Alexandre de Moreau, (Párizs, 1758. december 8.Bécs, 1840. november 3.)[5] francia építész és festő. Klasszicista stílusú épületei közül többet a Magyar Királyság területén valósított meg az Esterházy- és az Erdődy családok szolgálatában.

Élete[szerkesztés]

1758-ban született Franciaországban, 1782–85 között a párizsi Építészeti Akadémián tanult Louis-François Trouard-nál, itt ismerkedett meg a francia forradalom építészetével. 1785–90 között Rómában tanult, majd Párizsba visszatérve Jacques-Louis David, a neves festő műhelyébe szegődött. 1798–1803 között építészként dolgozott Franciaországban, majd Esterházy II. Miklós párizsi látogatása során meghívta Bécsbe.

Esterházy ekkor bízta meg a család kismartoni rezidenciájának teljes felújításával. A Moreau által készített, nagyszabású tervek egyértelműen a francia forradalmi építészet hatását mutatják. Elképzeléseiből csak a kerti homlokzat monumentális, toszkán oszlopos előcsarnoka és a hozzá kapcsolódó falszakasz valósult meg, a tervezett új színház- és képtárszárny, amelyeket oszlopos árkádok kötöttek volna össze a főépülettel, nem. Elkészült viszont az ugyancsak Moreau tervezte tájképi kert, benne a kontinens első gőzgépével és az Antonio Canova faragta Esterházy Mária Leopoldina sírszobrát magába foglaló, az antik körtemplomok mintájára épült Leopodina-templommal.

Moreau nevéhez köthető a tatai középkori várkastély átépítése, valamint a Magyarországon egyedülálló műrom megtervezése, amelyre Esterházy Ferenc adott megbízást. Ugyancsak az Esterházyak számára tervezte a család nagygannai mauzóleumát, amely a község plébániatemploma is egyben, valamint a csákvári kastély klasszicista stílusú átalakítását. Az ő nevéhez kötik a somlóvári (ma Doba) Erdődy-kastély átalakítását is, amely az 1820-as évektől zajlott.

A neki tulajdonított művek[szerkesztés]

Képgaléria[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b c Heidrun Kurz: Allgemeines Künstlerlexikon (német nyelven). E. A. Seemann – K. G. Saur Verlag – De Gruyter. (Hozzáférés: 2017. október 3.)
  2. Czech National Authority Database. (Hozzáférés: 2023. május 24.)
  3. The Fine Art Archive. (Hozzáférés: 2021. április 1.)
  4. Léonore database (francia nyelven). Ministry of Culture
  5. Allgemeines Künstlerlexikon, 2017. október 3., Heidrun Kurz, Moreau, Karl von (Ritter), https://www.degruyter.com/view/AKL/_00118472

Irodalom[szerkesztés]

  • Gábor Alföldy: Charles-Jean-Alexandre Moreau Biography (angol nyelven) (html). Net Industries Online Encyclopedia. [2009. október 10-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2011. október 5.)
  • Velladics Márta: Magyar Építészet. Barokk, rokokó és copf. Magyar Építészet sorozat (főszerk. Ritoók Pál). Kossuth Kiadó, Budapest, 2002
  • Kelényi György: Kastélyok, kúriák, villák. Corvina Kiadó, Budapest, 1974
  • Zádor Anna: A klasszicizmus és a romantika építészete Magyarországon. Magyar Helikon – Corvina, Budapest, 1981