Center (amerikai futball)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Center (amerikaifutball) szócikkből átirányítva)
A center (kék színnel) egy tipikus formációban

A center (C) az amerikai futballban az offensive line, azaz a támadófal vezére. A center fontos adottsága az erős fizikum, de emellett fontos a csapatmunka és a jó helyezkedés képessége is.

Feladatai[szerkesztés]

A center elsődleges feladata, hogy a snap során sikeresen feladja a labdát a lábai között a quarterback számára, aki általában mögötte áll a play elején. Fontos megjegyezni, hogy a centernek nem kötelessége a quarterbacknek passzolni, playtől függően változhat, hogy kinek passzol, így könnyebb megtéveszteni a védekező ellenfelet. Mivel falember, ezért ő nem kaphatja el az előreadott passzokat, de fumble esetén ő is felveheti a labdát, így akár touchdownt is elérhet. Figyeli a védekező csapat falembereinek (linebacker) felállását és ahhoz igazítja a támadó falemberek felállását a quarterback-kel közösen. A labda feladása után a második feladata, hogy blokkolja az egyik védőjátékost vagy sorhátvédet.

Blokkolás[szerkesztés]

A támadósor játékosainak két fő blokkolási feladatcsoportja van: a futóblokk és a passzblokk. A futóblokk célja, hogy utat nyisson a labdával haladó játékos számára. A passzblokknál az a cél, hogy védjék a quarterbacket, és ne engedjék, hogy azok blitzre törekedve behatoljanak a támadósorba.

További tudnivalók[szerkesztés]

A center és a sorhátvédek mezeinek a sorszámai az 50–59 között vannak.

Néhány speciális esetben a center helyére az úgynevezett long snapper áll be, aki a labdát a punternek vagy egy holder játékosnak passzolja hátra. Mivel ez nagyobb távot jelent, egy punt esetében akár 12–14 yardot is, ezért a long snappert kifejezetten az ilyen esetekre tartogatják.

Amíg a center hátra nem passzolja a labdát a play elején, addig a védekező sorfal nem lépheti át a köztük lévő határvonalat, a line of scimmage-t.

Az Egyesült Államokban az egyetemek közti bajnokságokban a legjobb centernek évente kiosztják a Dave Rimington díjat.

Külső hivatkozások[szerkesztés]

  • Sport Sportportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap