Carpatair

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Carpatair
A Carpatair egyik korábbi Saab 2000-es gépe
A Carpatair egyik korábbi Saab 2000-es gépe
OrszágRománia
Jogi formarészvénytársaság
IATA: V3  ICAO: KRP   Hívójel: CARPATAIR
Adatok
Alapítás1999
BázisrepülőtérTemesvár
Flotta mérete3
Úti célok17
Törzsutas klubCarpatair Green Club

SzékhelyTemesvár, Románia
VezetőNicolae Petrov
A Carpatair weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Carpatair témájú médiaállományokat.

A Carpatair román regionális légitársaság, amelynek a bázisa Temesváron található. A 2000-es évek elején Közép-Európa egyik legfontosabb regionális légitársasága volt, hat ország 23 célállomására repült.

Története[szerkesztés]

A Carpatairt 1999-ben alapították és a kolozsvári repülőtéren kezdte meg működését. A légitársaság tulajdonosai román befektetők (51%) és a Sc VEG Invest (49%) cég. A társaság jelenleg 400 főt foglalkoztat.

A Carpatair a 2000-es évek elején sikeres légitársaság volt, amit annak köszönhetett, hogy ez volt az első légitársaság, amely nemzetközi útvonalakat repült Erdélyből. A gyorsan fejlődő román piacon a második legnagyobb társaság volt a TAROM mögött.

A Carpatair 2003-ban vette át az első Saab 2000-es gépét. Összesen 14 darab gépet tartott üzemben, ezzel a Carpatair volt a típus legnagyobb üzemeltetője. Az üzleti stratégia változása miatt (a cég ráhordó járatok helyett a közvetlen összeköttetésre helyezte a hangsúlyt) fokozatosan kivonták a típust. Az utolsó Saab 2000-est 2013 májusában vonták ki.[1]

Az új stratégiának megfelelően nagyobb sugárhajtású gépeket szereztek be. Az első Boeing 737-es 2012. május 23-án állították üzembe YR-ADB lajstromjellel. A gép korábban a cseh ČSA légitársaságnál repült OK-CCA lajstromjellel.[2]

Flotta[szerkesztés]

A Carpatair flottája 2014. augusztusi állapot szerint három gépből áll, a gépek átlagéletkora 20,9 év.

A flotta összetétele:

A légitársaság 2013-ban jelentős flottacsökkentést hajtott végre. A korábban üzemeltetett 3 db Fokker 70-t és a korábban nagyobb mennyiségben üzemeltetett Saab 2000-esekből még megmaradt gépet hat gépet kivonta és a gépeket visszaadta a lízingcégnek. Ugyancsak kivonta és visszaadta a lízingcégnek a Boeing 737−300-as gépét.

Carpatair úticélok[szerkesztés]

A légitársaság jelenleg két város, Lublin és Róma között üzemeltet heti két járatot.

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Carpatair
A Wikimédia Commons tartalmaz Carpatair témájú médiaállományokat.