Budavári Várkápolna

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
  A Duna-part látképe, a Budai Várnegyed és az Andrássy út
világörökségi helyszín része
Budavári Várkápolna
Építési adatok
Építése15. század
Stílusgótikus
Tervezőjenem ismert
Elérhetőség
TelepülésBudapest I. kerülete
Hely1014 Budapest, Szent György tér 2.
Elhelyezkedése
Budavári Várkápolna (Budapest)
Budavári Várkápolna
Budavári Várkápolna
Pozíció Budapest térképén
é. sz. 47° 29′ 45″, k. h. 19° 02′ 27″Koordináták: é. sz. 47° 29′ 45″, k. h. 19° 02′ 27″
Térkép
SablonWikidataSegítség

A budai várban található középkori Várkápolnát (korábban: Alamizsnás Szent János-kápolna) Luxemburgi Zsigmond építette a 15. században, mint az egykori vártemplom alsó kápolnáját. Az 1686-os ostrom pusztítását túlélő gótikus kápolna évszázadokon át feküdt eltemetve egy barokk terasz alatt. Újjáépítése után 1963-ban a Budapesti Történeti Múzeum kiállításának része lett.

Története[szerkesztés]

A budai vár első kápolnája valószínűleg a 14. században épült, I. Lajos uralkodása alatt. A kápolnát Eberhard Windecke krónikája említette. Windecke azt állította, hogy II. Károlyt 1386-ban gyilkosai támadták meg egy olyan helyiségben, ahonnan a királyi kápolna látható: „Konig Karle von Nopols erslagen zü Ofen in der vesten in der stuben, do sicht in die capell”. A kápolnát megemlítette Lorenzo de Monacis krónikája is, amelyet 1390 körül írtak.

Zsigmond király alaposan átépítette a régi Anjou-palotát a 15. század első évtizedeiben. Pompás gótikus templomot emelt az egykori kápolna helyére. Homlokzata a belső palota udvara felé nézett, és a hosszú kancellár a palota keleti oldaláról vetült ki. A kancellária egy alacsonyabb templomra épült, ezt a megoldást a keskeny fennsíkon lévő helyhiány tette szükségessé. 21 m hosszú hajója és 11 m hosszú kancellária volt. A kétszintes királyi kápolnák nem voltak ritkák a középkori Európában. A budai vár pompás királyi temploma hasonló volt a híresebb párizsi Sainte-Chapelle-hez

A régészeti kutatások igazolták a templom keltezését, mert az alsó templom ép téglapadlója alatt 15. századi rétegeket fedeztek fel.

1489 novemberében II. Bajazid szultán elküldte Almoner János ereklyéit Mátyás királynak. A király az ereklyéket a királyi kápolnában helyezte el, amelyet újraszenteltek és reneszánsz bútorokkal díszítettek.

1526-ban Budát a mohácsi csata után az oszmán törökök kifosztották. Az ereklyéket a menekülő klérus még időben megmentette, és Pozsonyba vitte, ahol ma is őrzik őket. Egy 1530-ból fennmaradt egyházi leltár még mindig a berendezési tárgyak gazdagságát mutatja. Később Szapolya János király az alsó templomot bástyává alakította. A nagy gótikus ablakokat befalazták, csak az új, téglalap alakú kiskapukat hagyták nyitva.

1541-ben a törökök harc nélkül elfoglalták Budát, és a királyi templom megszűnt a keresztény istentisztelet helye lenni. A felső templomot 1686-ban Buda ostromában elpusztították, a romokat 1715-ben lebontották. Az alsó templom boltozata leesett, a belseje pedig szeméttel volt tele. A maradványokat két évszázadon át temették el az új barokk terasz alá.

Az alsó templom romjait a régészek 1949-50-ben fedezték fel. A maradványokat 1953-ban temették vissza, a lehetséges rekonstrukcióval kapcsolatos koncepcionális viták miatt. A kápolnát végül 1963-ban rekonstruálták. 1990-ben újraszentelték.

Források[szerkesztés]

  • Történelem rész: Horler Miklós: Budapest műemlékei I, Bp: 1955, 259–292.
  • Háború utáni rekonstrukció: Gerő László: A helyreállított budai vár, Bp, 1980, 182–187

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Buda Castle című angol Wikipédia-szócikk Castle chapel című fejezete ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.