Brémai főpályaudvar

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Bremen Hauptbahnhof szócikkből átirányítva)
Brémai főpályaudvar
Bremen Hauptbahnhof
A főhomlokzat
A főhomlokzat
Cím
Ország Németország
Hely Bréma,  Németország
Cím Bahnhofsplatz 15
Állomáskód
  • HB
  • 855
Nemzetközi állomáskód 8000050
Építési adatok
Építés éve 1847
Megnyitás 1847
Építési stílus Neoreneszánsz
Építész(ek) Hubert Stier
Hasznosítása
Felhasználási terület vasúti pályaudvar
Üzemeltető
Vágányok száma 9
Része ennek Bremen S-Bahn
Szomszédos állomások
  • Bremen Neustadt vasútállomás
  • Bremen-Walle vasútállomás
  • Bremen-Oberneuland station
  • Bremen-Sebaldsbrück vasútállomás
  • Bremen-Hemelingen railway station
Időzóna közép-európai idő
Vasútvonalak
  • Wanne-Eickel–Hamburg-vasútvonal
  • Wunstorf–Bremen-vasútvonal
  • Bréma–Oldenburg-vasútvonal
Szolgáltatások
Járatok
Elhelyezkedése
Brémai főpályaudvar (Németország)
Brémai főpályaudvar
Brémai főpályaudvar
Pozíció Németország térképén
é. sz. 53° 04′ 59″, k. h. 8° 48′ 49″Koordináták: é. sz. 53° 04′ 59″, k. h. 8° 48′ 49″
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Brémai főpályaudvar témájú médiaállományokat.

A brémai főpályaudvar, (németül Bremen Hauptbahnhof) Németországban, Bréma tartomány és város legfontosabb, központi pályaudvara. Észak-Németország harmadik legforgalmasabb vasúti csomópontja a hamburgi és a hannoveri állomások mögött. A német vasútállomáskategória második osztályába tartozik, ebben a kategóriában 77 német főpályaudvar található.[1]

Jelentős az ICE, InterCity, EuroCity, távolsági, valamint az éjjeli és ingázó vonatok száma. Kilenc személyforgalmú vágányon naponta 120 000 utas, 100 távolsági és 410 helyi jellegű szerelvény az állomás mutatói. A főpályaudvar a város központi, intermodális közlekedési csomópontja, az állomás előtti térre futnak be a helyi tömegközlekedési járművek, a BSAG villamosai és buszai, valamint a helyközi közlekedési egyesülés, a VBN járművei is.

Története[szerkesztés]

Staatsbahnhof[szerkesztés]

1884-ben, észak felől: Bürgerpark, Hamburger Bahnhof, Staatsbahnhof

Brémában az első pályaudvart 1847-ben építette a Bréma-Hannover vasútvonal tulajdonosa, a Königlich Hannöversche Staatseisenbahnen (magyarul kb. Királyi Hannoveri Államvasutak) a mai főpályaudvar helyén. A következő években a kiindulási pontja lett a további vonalnyitásoknak: Bréma-Bremerhaven, Bréma-Oldenburg és az uelzeni vonalnak.

Hamburger Bahnhof[szerkesztés]

Amikor a Köln-Mindener Eisenbahn-Gesellschaft (KME) (magyarul: Köln-mindeni Vasúttársaság) 1873 májusában elérte a Hamburg-Venloer Bahn (magyarul: Hamburg-venloreni Vasút)-tal Brémát, a régi vasútállomás túlterhelt lett, mivel csak átmeneti megoldással azt közösen használták. Még ezen év augusztus 16-án nyitotta meg a KME az új, saját vasútállomását közvetlenül Staatsbahnhoftól északra, a mai Stadthalle helyén, Hamburger Bahnhof néven, de használták a „Venloer Bahnhof“ és „Parkbahnhof“ nevet is.

Hauptbahnhof[szerkesztés]

Az 1870-es években azt tervezték, hogy a pályaudvart egy „ékpályaudvarrá” (német nyelven: Keilbahnhof) építik át ott, ahol a Hamburg-Venloeri vasút és a Hannoveri Államvasutak pályái elágaznak. Ezen tervek dugába dőltek a gazdasági krízis miatt, így az átalakítás meghiúsult. 1880 után újra elkezdődtek a munkálatok. Az épületet Hubert Stier tervezte, a szobrokat, faragványokat Diedrich Samuel Kropp és Carl Dopmeyer. A pályaudvarral együtt átépítették a Hamburg felé vezető pályát is, amit a pályaudvartól északra egy új kanyarral kapcsoltak a régi vágányokhoz. 1907-ben még további vágánybővítéseket is végeztek az új állomáson. A régi Hamburger Bahnhofot ezután lebontották, az épület egyes részei 1954-ig egy helyi érdekű kisvasút, a Bréma-Tarnstedt vonalat szolgálta. A pályaudvart 1964-ben villamosították.

A 2000-es évektől felújították, az alagút jobb és bal oldalán egyaránt üzletek vannak. Középen találhatók a felvonók, amit a mozgáskorlátozottak is használhatnak. Sok automata jegykiadó, szelektív hulladékgyűjtő is elhelyezésre került. Az épület két végén a vakok számára készült jelmagyarázatok találhatóak. Jelen állapotában Németország egyik legkorszerűbb pályaudvarának számít.

Vágányok és állomáscsarnok[szerkesztés]

A pályaudvar csarnoka

A brémai főpályaudvar egy északnyugat-délkelet irányú tájolású átmenő-pályaudvar (vagyis nem fejpályaudvar, mint mondjuk a Keleti vagy Nyugati pályaudvar), így a vonatokat nem kell mindig fordítgatni, vasutas nyelven szólva „körüljáratni”. 9 vágánya van a személyforgalom számára, ebből 7 a csarnokon belül, 2 azon kívül található. A teherforgalom számára 2 vágány van fenntartva, szintén a csarnokon belül.

Délkeleti irányban a pályaudvarnál záródik egy hatvágányos pályatest Osnabrück és Hannover irányába, amely 5 kilométerre keleti irányban, Hastedtnél válik szét egymástól. Északnyugati irányba tart egy darabig együtt halad a vegesacki, bremerhaveni és hamburgi vonal, majd először egy hosszú balkanyarral az oldenburgi vonal ágazik el, ami aztán áthalad a Weseren és Neustadton át jut ki a városból. A hamburgi vonal egy erős keleti-délkeleti irányt vesz, úgy tart Németország második legnagyobb városa felé. A Vegesack-Bremerhaven vonal majd csak a városon kívül ágazik el egymástól, addig közösen északi irányban haladnak rajta a vonatok.

A felvételi épület és az alagút[szerkesztés]

A főpályaudvar a Freimarkt idején, éjjel

A felvételi épület a vágányok déli oldalán található. Többször is át lett alakítva, azonban az alapelv változatlan maradt. 1973-ban műemléki védelem alá került.

2000-ig három, egymás mellett haladó alagút vezetett a vágányokhoz, a poggyászalagút közepén a felvonókkal, attól balra és jobbra az utasok számára fenntartott alagutak, valaha minden vágányhoz lépcsőkkel. Miután a poggyászszállító kocsikat megszüntették, feleslegessé vált a három alagút fenntartása, így egyesítették őket a ma is látható formára.

Az 1900-as években volt építettek egy különleges felvételi épületet is a kivándorlók számára, akik Bremerhavenből indultak útnak. Ez a rész a pályaudvar keleti felén volt található. 2000 után InterCity hotelként üzemelt tovább. Ebből az egykori részből (Lloydbahnhof) vezetett a Llyod-alagút a vágányokhoz. Később ez az átjárót mint a Gustav-Detjen-Allee gyalogosalagútját használták. Mióta megnyílt a hotel, az alagutat többé már nem veheti igénybe a közforgalom. A felvételi épület nyugati részén 2003 óta egy kerékpártároló áll, amolyan P+R rendszerben, az agglomerációban élő lakosok éjjel itt tárolják a biciklijüket, majd a városba vasúton beérve ezzel folytatják útjukat.

Galéria[szerkesztés]

A frontoldalon 3 különféle domborművet is láthat az ember magasan, a pályaudvar oldalfalán.

A tornyokon láthatóak Hamburg, Bréma és Köln címere, a három városé, amit a megnyitott vasútvonal egykoron elsőként összekötött.

Forgalom[szerkesztés]

Távolsági járatok[szerkesztés]

Járat Útvonal Ütem (percben) EVU
ICE 10 Berlin OstbahnhofWolfsburgHannoverBremenOldenburg Bizonyos vonatok DB Fernverkehr
ICE 22 FrankfurtKassel-WilhelmshöheGöttingen – Hannover – Bremen – Oldenburg Bizonyos vonatok DB Fernverkehr
ICE 25 Bremen – Hannover – Kassel-Wilhelmshöhe – WürzburgIngolstadtMünchen 120 DB Fernverkehr
ICE 42 HamburgBremenMünsterDortmundWuppertalKölnFrankfurtStuttgartUlm – München Bizonyos vonatok DB Fernverkehr
IC 26 PassauRegensburgNürnberg – Würzburg – Hannover – Bremen – Hamburg Bizonyos vonatok DB Fernverkehr
IC 30 Hamburg – BremenOsnabrück – Münster – Dortmund – DuisburgDüsseldorf – Köln – BonnMannheim – Stuttgart 120 DB Fernverkehr
IC 31 Hamburg – Bremen – Osnabrück – Münster – Dortmund – Wuppertal – Köln – Bonn – Mainz – Frankfurt 120 DB Fernverkehr
IC 56 Norddeich MoleEmdenLeer – Oldenburg – Bremen – Hannover – BraunschweigMagdeburgHalleLeipzig 120 DB Fernverkehr
EC Hamburg – Bremen – Osnabrück – Münster – Dortmund – Düsseldorf – Köln – KarlsruheFreiburgBaselZürichChur Bizonyos vonatok DB Fernverkehr

Regionális járatok[szerkesztés]

Járat Útvonal Ütem (percben) EVU
RE Norddeich MoleEmdenOldenburgBremenNienburgHannover 120 DB Regio Nord
RE Bremerhaven-LeheBremerhavenBremen – Nienburg – Hannover 120 DB Regio Nord
RE Bremerhaven-Lehe – Bremerhaven – BremenDiepholzOsnabrück 120 Bremerhaven-Lehe–Bremen
060 Bremen–Osnabrück
DB Regio Nord
ME BremenRotenburg (Wümme)TostedtBuchholz (Nordheide)Hamburg 030 metronom
erx BremenSoltauUelzen 120 Erixx
NWB BremenDelmenhorstHude – Oldenburg – Wilhelmshaven 1–3 vonatpár NordWestBahn
NWB Bremen – Delmenhorst – WildeshausenVechta – Osnabrück 060 NordWestBahn
RS 1 VerdenBremenBremen-VegesackBremen-Farge 060 in der HVZ 30 Verden–Bremen
030 in der HVZ 15 Bremen–Vegesack
030 Vegesack–Farge
NordWestBahn
RS 2 TwistringenBremenOsterholz-Scharmbeck – Bremerhaven-Lehe 060 NordWestBahn
RS 3 Bremen – Delmenhorst – Hude – Oldenburg – Bad Zwischenahn 060 NordWestBahn
RS 4 Bremen – Delmenhorst – BrakeNordenham 060 NordWestBahn

Irodalom[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Forrás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Bremen Hauptbahnhof című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Jegyzetek[szerkesztés]