Bradysaurus

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Bradysaurus
Evolúciós időszak: Középső perm
Rajz a Bradysaurus bainiról
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Alország: Valódi szövetes állatok (Eumetazoa)
Alországág: Kétoldali szimmetriájúak (Bilateria)
Főtörzs: Újszájúak (Deuterostomia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Altörzság: Állkapcsosok (Gnathostomata)
Főosztály: Négylábúak (Tetrapoda)
Csoport: Magzatburkosok (Amniota)
Osztály: Hüllők (Reptilia)
Rend: Procolophonomorpha
Család: Pareiasauridae
Alcsalád: Bradysaurinae
von Huene, 1948
Nem: Bradysaurus
Watson, 1914
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Bradysaurus témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Bradysaurus témájú kategóriát.

A Bradysaurus a hüllők (Reptilia) osztályának a Procolophonomorpha rendjébe, ezen belül a Pareiasauridae családjába és a Bradysaurinae alcsaládjába tartozó egyetlen nem.

Tudnivalók[szerkesztés]

A Bradysaurus egy nagy 2,5-3 méter hosszú, korai és közönséges pareiasauridae állat volt. Maradványait a gazdag Tapinocephalus rétegben találták meg. A lelőhely a dél-afrikai Karoo-medencéhez tartozik. A bradysaurusok a hatalmas dinocephaliákkal együtt, mintegy 265-260 millió évvel ezelőtt, alkották a középső perm növényevő megafaunáját. Lehet, hogy az állatok lassúak, ügyetlenek és ártalmatlanok voltak, ezért testüket páncélzat borította, hogy védve legyenek a Gorgonopsidae család tagjaival szemben.

A Bradysaurus az egyetlen neme a Bradysaurinae alcsaládnak. A Bradysaurus a legősibb tagja a pareiasauridoknak, és tekinthető a többiek ősének. Hatalmas méretei azt mutatják, hogy már a korai állatok e családból elérték a megfelelő méretet. A későbbi Scutosaurus sem volt sokkal nagyobb nála. A hatalmas méret előnyei: védelem a ragadozókkal szemben és a jobb testhőmérséklet-szabályozás. A nagyobb hüllők könnyebben szabályozzák a testhőmérsékletüket, mint a kisebb fajok.

Megjelenése[szerkesztés]

Az állat koponyája nagy, körülbelül 42-48 centiméter hosszú, széles és elöl kerekített volt. Felülete dudoros, durva kinézetű volt; a csontok összeilleszkedése alig látszik. Az oldalsó metszőfogainak kevés éle van, ez a tulajdonság az ősi alakjára utal.

A Bradysaurus lábai rövidek és szélesek voltak. Az ujjcsontok száma a mellső lábakon: 2, 3, 3, 3, 2, a hátsó lábakon: 2, 3, 3, 4, 3. Az egész testet bőrből kiálló csontos lemezek borították, de ezek nem voltak olyan vastagok és nehezek, mint a későbbi fajoknál.

Ismert fajai[szerkesztés]

Oskar Kuhn 1969-ben 9 fajt helyezett ebbe a nembe, de ez a szám eltúlzott. Boonstra csak ebben az évben 4 fajt állapított meg, a fogak felépítésének tanulmányozása következtében. Ezekből Kuhn két fajt az Embrithosaurus nembe helyezett át.

A következő nemek a Bradysaurus szinonimái: Bradysuchus, Brachypareia, Koalemasaurus és Platyoropha.

A nem két megmaradt faja:

Képek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • Lieuwe Dirk Boonstra, 1969, "The Fauna of the Tapinoephalus Zone (Beaufort Beds of the Karoo)," Ann. S. Afr. Mus. 56 (1) 1-73, pp. 29–32
  • Edwin H. Colbert, 1965, The Age of Reptiles, The World Naturalist, Weidenfeld and Nicolson, London, pp. 52–3
  • Barry Cox, R.J.G.Savage, Brian Gardiner, Dougal Dixon, 1988 Illustrated Encyclopaedia of Dinosaurs and Prehistoric Animals
  • Carol Lane Fenton and Mildred Adams Fenton, 1958, The Fossil Book, Doubleday & Co., Garden City, New York, p. 306
  • Kuhn, O, 1969, Cotylosauria, part 6 of Handbuch der Palaoherpetologie (Encyclopedia of Palaeoherpetology), Gustav Fischer Verlag, Stuttgart & Portland,
  • Lee, MSY (1997), Pareiasaur phylogeny and the origin of turtles. Zool. J. Linnean Soc., 120: 197-280

További információk[szerkesztés]