Boglárka (növénynemzetség)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Wikipédia:TaxoboxInfobox info icon.svg
Boglárka
Salátaboglárka (R. ficaria)
Salátaboglárka (R. ficaria)
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)
Csoport: Valódi kétszikűek (eudicots)
Rend: Boglárkák (Ranunculales)
Család: Boglárkafélék (Ranunculaceae)
Nemzetség: Ranunculus
L.
Kárpát-medencei fajok

lásd a szövegben

Hivatkozások
Wikispecies

A Wikifajok tartalmaz Boglárka témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Boglárka témájú médiaállományokat és Boglárka témájú kategóriát.

A boglárka (Ranunculus) a boglárkafélék (Ranunculaceae) családjának névadó nemzetsége, melybe világszerte mintegy 850, Magyarországon az egykor különálló nemzetségnek (ma inkább alnemzetségnek) tekintett víziboglárkákat (Batrachium) is beleszámítva hozzávetőleg 30 mérgező faja él. A nemzetség a boglárkafélék családjának legtöbb fajt számláló nemzetsége, főleg az északi mérsékelt övben elterjedtek.

Jellemzők[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A sugaras szimmetriájú virágokban a szirom- és csészelevelek száma egyaránt 5 (kivéve a salátaboglárkát). A sziromlevelek tövén nektárium található. A levélállás szórt, vagy örvös.

Víziboglárkák[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A víziboglárkák virágainak szirmai fehérek, vízben élő növények (Magyarországon kívül előfordulnak nem vízben élő boglárkák fehér színű virággal!). Régebben Batrachium néven külön alnemzetségként tárgyalták őket, manapság a Ranunculus nemzetséghez sorolják őket. Víz alá merült részeiken a levelek vékony sallangokra szeldeltek, a víz felett is viselhetnek leveleket, ezek laposak, levélszerűek. Olykor szárazra kerülnek, ekkor a sallangok rövidebbek, szélesebbek és laposak lesznek. A Magyarországon előforduló fajok:

Boglárkák[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A boglárkák szirmai (legalábbis a hazai fajoké) sárgák, többnyire nedves mocsaras helyeken élnek, de nem vízinövények. Magyarországon előforduló fajaik:

R. cassubicus, R. fallax, R. auricomus