Békaboglárka

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Békaboglárka
Virága közelről
Virága közelről
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon blank.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon.svg
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)
Csoport: Valódi kétszikűek (Eudicots)
Rend: Boglárkavirágúak (Ranunculales)
Család: Boglárkafélék (Ranunculaceae)
Alcsalád: Ranunculoideae
Nemzetség-
csoport
:
Ranunculeae
Nemzetség: Boglárka (Ranunculus)
L.
Alnemzetség: Ranunculus subg. Ranunculus
Faj: R. flammula
Tudományos név
Ranunculus flammula
L.
Szinonimák
  • Flammula ranunculus Fourr.
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Békaboglárka témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Békaboglárka témájú médiaállományokat és Békaboglárka témájú kategóriát.

A békaboglárka (Ranunculus flammula) a boglárkavirágúak (Ranunculales) rendjébe és a boglárkafélék (Ranunculaceae) családjába tartozó faj.

Előfordulása[szerkesztés]

A békaboglárka Európában majdnem mindenütt megtalálható és többnyire gyakori. Jelentős területeket ural Ázsiában és Észak-Amerikában is.

Megjelenése[szerkesztés]

A békaboglárka szára felálló vagy ívben felemelkedő, ritkán kúszó, 15-70 centiméter magas. Tőlevelei keskeny vagy szélesebb tojásdad alakúak. A szárlevelek keskeny lándzsásak, legfeljebb 75 milliméter hosszúak és 10 milliméter szélesek, többnyire ülők, tövüknél széles, hártyás hüvellyel. A levél ép vagy finoman fűrészes szélű. Virágai sárgák, 7-18 milliméter szélesek.

Életmódja[szerkesztés]

A békaboglárka tópartokon, pocsolyák mellett, árokszéleken, nyirkos helyeken előforduló növény. Az időnként elárasztott területeket kedveli. A növény júniustól augusztus végéig virágzik.

Hasonló fajok[szerkesztés]

  • Ranunculus reptans (több botanikus szerint a békaboglárka egyik alfaja) - Szárai fonalasak, heverők, a csomókon legyökereznek, levelei szálas lándzsásak. Hosszú kocsányú virágai egyesével állnak, 5-10 milliméter szélesek. Állóvizek partján él, ritka. Magyarországon nem fordul elő.
  • nádi boglárka (Ranunculus lingua) - Szintén lándzsás, épp szélű levele van, de nagyobb termetű és a levelei keskenyebbek. Míg a békaboglárka alsó leveleinek van levélnyele addig a nádi boglárkának nincs.

Képek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]